Домашен хляб с орехи и семена
Необходими продукти:
500 грама пшенично брашно
300 грама пълнозърнесто брашно
3 супени лъжици нерафинирано растително олио
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжица сол
1 пакетче суха мая
200 - 300 милилитра топла вода
1 супена лъжица нарязани на ситно стафиди (сушени вишни или червени боровинки)
2 супени лъжици нарязани орехови ядки
1 супена лъжица микс от ленено, сусамови и слънчогледови семена
Начин на приготвяне:
Пресейте двата вида брашно в купа заедно с маята, прибавете захарта и солта. След това сложете нарязаните плодове и орехи, направете вдлъбнатина и в нея налейте топлата вода и олиото. Замесете меко тесто, покрийте с кърпа и оставете на топло място за час, за да втаса. Когато това стане, омесете и нека втаса още веднъж.
Придайте форма на хляб, направете разрези по повърхността, намажете със сладка вода и поръсете със сместа от семена.
Изпечете в загрята до 200 градуса фурна, докато се образува златиста коричка (около 40 минути).
Извадете готовия хляб върху решетка, покрийте с ленена кърпа и оставете да почива известно време.
Поднесете с масло и прясно сварен чай.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
Коментари към Домашен хляб с орехи и семена