Домашен хляб с киселомлечна закваска

Необходими продукти:
- 150 грама ръжено брашно
- 1 супена лъжица кисело мляко
- 450 грама пшенично брашно
- 1 чаена лъжица сол
- 100 милилитра прясно мляко
- 250 милилитра вода
Начин на приготвяне:
Закваската
Смесете половината от ръженото брашно със 75 милилитра вода и чаена лъжица кисело мляко. Оставете на топло място за 24 часа, след което разбъркайте и нека сместа престои още едно денонощие. Тогава в нея изсипете останалото ръжено брашно, налейте още 75 милилитра вода, разбъркайте и следват още 24 часа търпение.
Получената закваска смесете със 100 милилитра вода и 2 супени лъжици брашно (от количеството, предназначено за тестото). Комбинацията оставете на топло за една нощ.
Тестото
На сутринта прибавете към нея пресятото пшенично брашно, солта и налейте топлото прясно мляко. Замесете тесто, покрийте го с кърпа и оставете да престои три часа.
След това придайте желаната форма и поставете в набрашнена тава. Направете кръстообразен разрез на повърхността и сложете хляба в предварително нагорещена на 230 градуса фурна. Петнадесет минути по-късно намалете градусите на 200 и печете още 20 минути.
Да ви е сладко!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЗАКВАСКА БОЛГАРИ саше * 7 СЕЛУР ФАРМА
ВОЛКАНО УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНО ПРОБИОТИЧНО КИСЕЛО МЛЯКО
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Да разбием заблудите - хляба
- Погача за прощъпулник
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Панцанела - италианска салата от домати и препечен хляб
- Хляб с просо, слънчогледови семена и мед
- Класическа рецепта за чабата
Коментари към Домашен хляб с киселомлечна закваска