Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Домашен хляб с киселомлечна закваска

Домашен хляб с киселомлечна закваска

Домашен хляб с киселомлечна закваска - изображение

Необходими продукти:

  • 150 грама ръжено брашно
  • 1 супена лъжица кисело мляко
  • 450 грама пшенично брашно
  • 1 чаена лъжица сол
  • 100 милилитра прясно мляко
  • 250 милилитра вода

 

Начин на приготвяне:

Закваската

Смесете половината от ръженото брашно със 75 милилитра вода и чаена лъжица кисело мляко. Оставете на топло място за 24 часа, след което разбъркайте и нека сместа престои още едно денонощие. Тогава в нея изсипете останалото ръжено брашно, налейте още 75 милилитра вода, разбъркайте и следват още 24 часа търпение.

Получената закваска смесете със 100 милилитра вода и 2 супени лъжици брашно (от количеството, предназначено за тестото). Комбинацията оставете на топло за една нощ.


Тестото

На сутринта прибавете към нея пресятото пшенично брашно, солта и налейте топлото прясно мляко. Замесете тесто, покрийте го с кърпа и оставете да престои три часа.

След това придайте желаната форма и поставете в набрашнена тава. Направете кръстообразен разрез на повърхността и сложете хляба в предварително нагорещена на 230 градуса фурна. Петнадесет минути по-късно намалете градусите на 200 и печете още 20 минути.

Да ви е сладко!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиВидеоЛюбопитноХрани и ястияНовиниИнтервютаДиети