Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Гъбена торта с картофи и лук

Гъбена торта с картофи и лук

Гъбена торта с картофи и лук - изображение

Необходими продукти:

  • 100 грама масло
  • 1 чаена лъжица смлян сладък червен пипер
  • 50 грама сушени бели гъби
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 1 голям картоф
  • 2 скилидки чесън
  • 2 супени лъжици заквасена сметана
  • 100 грама пресни печурки
  • 1 супена лъжица брашно
  • черен пипер, сол, магданоз

Начин на приготвяне:

Залейте сушените гъби с вряща вода и оставете, докато се охладят. След това ги изсипете в гевгир, за да се отцеди течността, която може да запазите и да използвате при готвене на други ястия.

Нарежете запарените гъби на сламки, а пресните печурки превърнете в тънки резенчета. Лука и чесъна обелете и накълцайте.

Сгорещете 2 супени лъжици от маслото в тиган, изсипете лука и чесъна, пържете ги в продължение на 4 минути. Тогава добавете гъбите и гответе до изпаряване на всичката течност. След това изсипете сушените гъби в съда и оставете на несилен огън за 8 минути.

Брашното разтворете в сметаната до еднородност и добавете сместа при гъбите. Разбъркайте много добре и овкусете със сол и черен пипер.  

Обелените картофи нарежете на тънки кръгчета, които не изплаквайте и не поставяйте във вода, за да не се отмие нишестето.

Подмажете с масло дъното на тава и подредете в нея 1/3 от картофените резени. Намажете и тях с масло, подсолете и разпределете половината от гъбената плънка. Заравнете, сложете още 1/3 от картофите, и тях покрийте с масло, подсолете и разпределете още един слой от останалото количество гъби.

Най-отгоре подредете последните картофени кръгчета, поръсете ги със смлян червен пипер (сладък), покрийте с алуминиево фолио и поставете ястието във фурната при температура от 200 градуса.

След час отстранете покритието и върнете тортата за още десет минути във фурната, за да се запече и зачерви картофената повърхност.

Ястието се поднася топло и поръсено с накълцани листа пресен магданоз. Като допълнение може да сервирате заквасена сметана.

Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияСнимкиНовиниДиетиЛюбопитноБотаникаСъставкиПсихологияЛайфстайлПроизводителиЗдравни съветиАлт. медицинаКлинични пътекиИсторияЛечения