Гарнитура от ориз с патладжани, домати и чесън

Необходими продукти:
2 чаени чаши дългозърнест ориз
400-500 грама патладжани
200 грама моркови
150-200 грама сладки чушки
200 грама домати
8-10 скилидки чесън
3 супени лъжици олио
1 супена лъжици масло
1-2 чаени лъжици микс от подправки по избор
2 чаени лъжици сол
Начин на приготвяне:
Измийте и почистете зеленчуците. Патладжаните нарежете на едри парчета, морковите - на тънки сламки, чушките - на ивици, доматите - на продълговати резени. Обелете скилидките чесън.
Сгорещете олиото и маслото в дълбока тенджера, прибавете морковите и ги пържете на среден огън около 5-7 минути.
След това сложете чушките, а няколко минути по-късно патладжаните и целите скилидки чесън.
Овкусете със солта и подправки по избор. След 5-7 минути изсипете сухия ориз при зеленчуците и добавете доматите. Разбъркайте.
Нека всичко се приготвя още 10 минути при непрекъснато бъркане.
Когато оризът стане прозрачен, налейте 3,5 чаени чаши гореща вода, затворете съда с капак и оставете ястието да къкри на слаб огън в продължение на 15-20 минути.
Ако водата се изпари и се поеме от ориза, а той не е готов, долейте още мъничко.
Зрънцата трябва да бъдат меки, но не да се разварят.
Разбъркайте готово ястие и оставете да престои 15 минути под капак, преди да поднесете.
Добър апетит!
Снмика: rutxt.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Гарнитури
- Гарнитури със зърнени храни и варива
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- Домашно лечение на синузит с чесън и мед
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Как да излекувате гъбичките по ноктите за седмица с чесън
- Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Масло от чесън - ползи и употреба
- Чесън - състав, полезни свойства и противопоказания
- 5 вреди от честото консумиране на чесън
Коментари към Гарнитура от ориз с патладжани, домати и чесън