Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Всичко, което трябва да знаете за готвенето в чугунен тиган

Всичко, което трябва да знаете за готвенето в чугунен тиган

Всичко, което трябва да знаете за готвенето в чугунен тиган - изображение

Чугуненият тиган се използва от хора, които наистина обичат да готвят. Те на практика са неразрушими, често се продават с гаранция от 30 години, че и до живот. А много от нас са наследили такива съдове от своите родители или баби

Чугунените съдове наистина са малко капризни, но ако се грижите добре за тях, могат да издържат цял живот. Следвайки тези правила, вашите тигани ще бъдат в добро състояние дълго време.

Кое е толкова специалното на чугунените съдове?

Освен, че са неразрушими, както вече казахме, в тях могат да се приготвят много различни ястия. Може да си приготвите зеленчуци или месо, а дори и да изпечете сладкиш. Колкото повече използвате един чугунен съд, толкова по-добър става той.

Закаляване 

Може да закалите вашия чугунен съд и без значение дали е стар или нов. Новият чугун, обикновено има покритие, което го предпазва при транспортиране и съхранение. Но и старият ръждясал чугун може да бъда възстановен чрез закаляване. Така или иначе, трябва да закалите вашия тиган преди да го използвате за първи път, или ако има някои поражения по него.

Ако това не е първото ви закаляване на тигана, пропуснете 1 и 2 стъпка и започнете със стъпка 3.

закаляване на чугунен тиган

1. Изтъркайте тигана до основния му слой

Най-напред почистете чугуна с топла вода, сапун и домакинска тел. Изтъркайте както отвътре, така и дръжката, дъното и стените отвън. Тези тигани, всъщност са едно цяло парче чугун, което е добре да бъде закалено не само от вътре.

измиване на тигана

След като приключите с търкането, изплакнете с топла вода и отново го измийте с веро, но този път използвайте твърдата страна на кухненската гъба.

*Новите тигани идват със защитен слой, ако няма ръжда по него по-добре да не го търкате с телта. Преминете директно към точка 2.

2. Изсушете напълно тигана, за да предотвратите ръждата

С кърпа подсушете и сложете тигана върху котлон или в гореща фурна, това ще гарантира, че влагата в него се е изпарила и чугунът ще е гарантирано изсъхнал. Това е най-важната стъпка за предотвратяване на ръждата.

намазняване на тигана

3. Добавете тънък слой мазнина

Изсипете малко мазнина в тигана и го разстелете с кухненска хартия, отново по целия тиган - включително дръжката и външната страна. След това вземете чисто парче хартия и повторете, за да оберете излишното олио. Съдовете от чугун са порести и маслото работи, като запълва тези пори, за да създаде гладка, незалепваща повърхност. Важно е да подсушите добре, оставянето на мазнина по тигана е често срещана грешка, която ще направи съда лепкав.

намазване на тигана

Маслото от ленено семе е много подходящо за целта, тъй като изсъхва по-трудно и създава най-добър и най-дълготраен слой, но е доста скъпо, така че може да го замените със слънчогледово или друго по избор. 

4. Загрейте във фурната

запичане на тигана

След намазняването идва ред да сложите тигана във фурната на най-висока температура, която може да достигне уреда ви. Високата температура пречи на маслото да изтече и помага да се създаде връзка между него и чугуна. Този процес отнема около 1 час, след това оставете съда да се охлади вътре във фурната.

Резултат:

резултат от закаляването

Закаляването ще придаде на вашия тиган добър външен вид и ще му осигури незалепващо покритие, благодарение на мазнината. Колкото по-често правите това, толкова по-добро ще бъде състоянието на вашия тиган, а колкото по-често го използвате, толкова повече тези процеси ще се случват от само себе си.

За редовна поддръжка правете това два пъти годишно, а ако това е първото закаляване, е добре да повторите процедурата два пъти подред. В случай, че само искате да поддържате състоянието на вашия тиган, директно го намажете с мазнина и загрейте в много гореща фурна.

Готвене в чугунен тиган

Ако сте се справили успешно със закаляването, тиганът ви ще бъде незалепващ и лесен за работа.

Загрявайте добре тигана преди да добавите мазнина или храна

загряване на тигана

Винаги трябва да подгрявате тигана, преди да сложите храна в него. Ако сложите студена храна в студен чугунен тиган, тя ще стане корава и определено безвкусна.

Чугуненият тиган се нагрява толкова равномерно, колкото и тези от стомана, но задържат топлината много по-добре. Затова подгрявайте тигана на ниска степен поне 5-10 минути. Може внимателно да задържите ръката си върху тигана, за да определените дали е достатъчно горещо.

Не обръщайте месото много често

След като сте загрели тигана, сложете малко мазнина и след това добавете храната. Приготвяйки пържола, например, не се поддавайте на желанието да я обръщате, изчакайте, докато се образува дебела хрупкава коричка и обърнете, тогава самото месо вече ще е отделено от съда и ще е лесно за обръщане.

Други съвети

Започнете готвенето на висока температура на котлона и след това прехвърлете ястието във фурната. Това ви позволява да получите вкусната карамелена коричка на вашата храна и все пак да се възползвате от по-нежната обработка във фурната.

Хората често си мислят, че не могат да използват чугунените тигани за приготвянето по-кисели храни, като домати, лимони, вино. Всъщност не е проблем да добавяте в малки количества, ако имате добър слой мазнина, получена при закаляването.

Почистване след употреба

Повечето хора си мислят, че е невъзможно почистването, защото остава много храна по дъното му. Но почистването може да бъде много лесно.

Просто почиствайте тигана, докато е още топъл, за да избегнете залепването на храната по него.

поръсване на тигана със сол

Лесен и ефикасен метод за чистене е да изтъркате тигана със сол и гореща вода. Почистването на тигана със сол и гореща вода и използването на гъбичка е много ефикасен начин за почистване. Солта работи като абразив и премахва полепналата храна, без да нарушава мазния слой по чугуна, след това полейте с водата.

Може да използвате и веро, въпреки че не е препоръчително, но ако тигана ви е закален правилно, верото няма да нанесе никакви щети по него.

След като сте измили тигана трябва да го избършете с кърпа. След това го загрейте на котлона или във фурната, докато всичката влага от него се изпари. Тази стъпка е много важна за предотвратяване на ръждата.

Когато е напълно сух и все още топъл тигана, нанесете внимателно много тънък слой мазнина по вътрешността му. Така ще подсилите защитния слой. След това отново загрейте тигана докато мазнината запуши, така ще предотвратите гранясването й.

Грижата за тигана не е малка, но поддържайки го правилно си осигурявате здрав и надежден съд за цял живот.


По статията работи: Данна Панджарова
Източник: buzzfeed.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиСпорт