Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Всичко, което трябва да знаете за готвенето в чугунен тиган

Всичко, което трябва да знаете за готвенето в чугунен тиган

от 29 яну 2018г., обновено на 31 яну 2018г.
Всичко, което трябва да знаете за готвенето в чугунен тиган - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Чугуненият тиган се използва от хора, които наистина обичат да готвят. Те на практика са неразрушими, често се продават с гаранция от 30 години, че и до живот. А много от нас са наследили такива съдове от своите родители или баби

Чугунените съдове наистина са малко капризни, но ако се грижите добре за тях, могат да издържат цял живот. Следвайки тези правила, вашите тигани ще бъдат в добро състояние дълго време.

Кое е толкова специалното на чугунените съдове?

Освен, че са неразрушими, както вече казахме, в тях могат да се приготвят много различни ястия. Може да си приготвите зеленчуци или месо, а дори и да изпечете сладкиш. Колкото повече използвате един чугунен съд, толкова по-добър става той.

Закаляване 

Може да закалите вашия чугунен съд и без значение дали е стар или нов. Новият чугун, обикновено има покритие, което го предпазва при транспортиране и съхранение. Но и старият ръждясал чугун може да бъда възстановен чрез закаляване. Така или иначе, трябва да закалите вашия тиган преди да го използвате за първи път, или ако има някои поражения по него.

Ако това не е първото ви закаляване на тигана, пропуснете 1 и 2 стъпка и започнете със стъпка 3.

закаляване на чугунен тиган

1. Изтъркайте тигана до основния му слой

Най-напред почистете чугуна с топла вода, сапун и домакинска тел. Изтъркайте както отвътре, така и дръжката, дъното и стените отвън. Тези тигани, всъщност са едно цяло парче чугун, което е добре да бъде закалено не само от вътре.

измиване на тигана

След като приключите с търкането, изплакнете с топла вода и отново го измийте с веро, но този път използвайте твърдата страна на кухненската гъба.

*Новите тигани идват със защитен слой, ако няма ръжда по него по-добре да не го търкате с телта. Преминете директно към точка 2.

2. Изсушете напълно тигана, за да предотвратите ръждата

С кърпа подсушете и сложете тигана върху котлон или в гореща фурна, това ще гарантира, че влагата в него се е изпарила и чугунът ще е гарантирано изсъхнал. Това е най-важната стъпка за предотвратяване на ръждата.

намазняване на тигана

3. Добавете тънък слой мазнина

Изсипете малко мазнина в тигана и го разстелете с кухненска хартия, отново по целия тиган - включително дръжката и външната страна. След това вземете чисто парче хартия и повторете, за да оберете излишното олио. Съдовете от чугун са порести и маслото работи, като запълва тези пори, за да създаде гладка, незалепваща повърхност. Важно е да подсушите добре, оставянето на мазнина по тигана е често срещана грешка, която ще направи съда лепкав.

намазване на тигана

Маслото от ленено семе е много подходящо за целта, тъй като изсъхва по-трудно и създава най-добър и най-дълготраен слой, но е доста скъпо, така че може да го замените със слънчогледово или друго по избор. 

4. Загрейте във фурната

запичане на тигана

След намазняването идва ред да сложите тигана във фурната на най-висока температура, която може да достигне уреда ви. Високата температура пречи на маслото да изтече и помага да се създаде връзка между него и чугуна. Този процес отнема около 1 час, след това оставете съда да се охлади вътре във фурната.

Резултат:

резултат от закаляването

Закаляването ще придаде на вашия тиган добър външен вид и ще му осигури незалепващо покритие, благодарение на мазнината. Колкото по-често правите това, толкова по-добро ще бъде състоянието на вашия тиган, а колкото по-често го използвате, толкова повече тези процеси ще се случват от само себе си.

За редовна поддръжка правете това два пъти годишно, а ако това е първото закаляване, е добре да повторите процедурата два пъти подред. В случай, че само искате да поддържате състоянието на вашия тиган, директно го намажете с мазнина и загрейте в много гореща фурна.

Готвене в чугунен тиган

Ако сте се справили успешно със закаляването, тиганът ви ще бъде незалепващ и лесен за работа.

Загрявайте добре тигана преди да добавите мазнина или храна

загряване на тигана

Винаги трябва да подгрявате тигана, преди да сложите храна в него. Ако сложите студена храна в студен чугунен тиган, тя ще стане корава и определено безвкусна.

Чугуненият тиган се нагрява толкова равномерно, колкото и тези от стомана, но задържат топлината много по-добре. Затова подгрявайте тигана на ниска степен поне 5-10 минути. Може внимателно да задържите ръката си върху тигана, за да определените дали е достатъчно горещо.

Не обръщайте месото много често

След като сте загрели тигана, сложете малко мазнина и след това добавете храната. Приготвяйки пържола, например, не се поддавайте на желанието да я обръщате, изчакайте, докато се образува дебела хрупкава коричка и обърнете, тогава самото месо вече ще е отделено от съда и ще е лесно за обръщане.

Други съвети

Започнете готвенето на висока температура на котлона и след това прехвърлете ястието във фурната. Това ви позволява да получите вкусната карамелена коричка на вашата храна и все пак да се възползвате от по-нежната обработка във фурната.

Хората често си мислят, че не могат да използват чугунените тигани за приготвянето по-кисели храни, като домати, лимони, вино. Всъщност не е проблем да добавяте в малки количества, ако имате добър слой мазнина, получена при закаляването.

Почистване след употреба

Повечето хора си мислят, че е невъзможно почистването, защото остава много храна по дъното му. Но почистването може да бъде много лесно.

Просто почиствайте тигана, докато е още топъл, за да избегнете залепването на храната по него.

поръсване на тигана със сол

Лесен и ефикасен метод за чистене е да изтъркате тигана със сол и гореща вода. Почистването на тигана със сол и гореща вода и използването на гъбичка е много ефикасен начин за почистване. Солта работи като абразив и премахва полепналата храна, без да нарушава мазния слой по чугуна, след това полейте с водата.

Може да използвате и веро, въпреки че не е препоръчително, но ако тигана ви е закален правилно, верото няма да нанесе никакви щети по него.

След като сте измили тигана трябва да го избършете с кърпа. След това го загрейте на котлона или във фурната, докато всичката влага от него се изпари. Тази стъпка е много важна за предотвратяване на ръждата.

Когато е напълно сух и все още топъл тигана, нанесете внимателно много тънък слой мазнина по вътрешността му. Така ще подсилите защитния слой. След това отново загрейте тигана докато мазнината запуши, така ще предотвратите гранясването й.

Грижата за тигана не е малка, но поддържайки го правилно си осигурявате здрав и надежден съд за цял живот.


По статията работи: Данна Панджарова
Източник: buzzfeed.com

Още по темата:
  • Бърза пица на тиган Бърза пица на тиган
  • Пълнени макарони с кайма и кашкавал на тиган Пълнени макарони с кайма и кашкавал на тиган
  • Пица на тиган с картофен блат Пица на тиган с картофен блат
  • Арменски питки на сач с ароматни зелениши Арменски питки на сач с ароматни зелениши
3.4/5 5 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

УОК ТИГАН 28 см BERLINGER HAUS BH6126
49.90лв.

УОК ТИГАН 28 см BERLINGER HAUS BH6126

ТИГАН 28 см BERLINGER HAUS BH6117
59.90лв.

ТИГАН 28 см BERLINGER HAUS BH6117

ТИГАН 24 см BERLINGER HAUS BH6116
49.90лв.

ТИГАН 24 см BERLINGER HAUS BH6116

ТИГАН ЗА ПАЛАЧИНКИ 25 см BERLINGERHAUS BH6902
39.90лв.

ТИГАН ЗА ПАЛАЧИНКИ 25 см BERLINGERHAUS BH6902

ДЪЛБОК ТИГАН С НЕЗАЛЕПВАЩО ПОКРИТИЕ COPPER CHEF PAN
139.00лв.

ДЪЛБОК ТИГАН С НЕЗАЛЕПВАЩО ПОКРИТИЕ COPPER CHEF PAN

Безплатна доставка за България!
КОМПЛЕКТ ТИГАНИ С НЕФРИТЕНО ПОКРИТИЕ ОТ 5 ЧАСТИ STARLYF
139.00лв.

КОМПЛЕКТ ТИГАНИ С НЕФРИТЕНО ПОКРИТИЕ ОТ 5 ЧАСТИ STARLYF

Безплатна доставка за България!

Коментари към Всичко, което трябва да знаете за готвенето в чугунен тиган

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Всичко, което трябва да знаете за готвенето в чугунен тиган
    www.framar.bg 
    на 19 May 2025 в 02:20
    Коментирайте "Всичко, което трябва да знаете за готвенето в чугунен тиган"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Бърза пица на тиган
  • Пълнени макарони с кайма и кашкавал на тиган
  • Не използвайте тигана, ако незалепващото му покритие е надраскано
  • Пица на тиган с картофен блат
  • Арменски питки на сач с ароматни зелениши
  • Печени свински уши с подправки на тиган
  • Бърза пица на тиган от течно тесто
  • Почистете тенджерите и тиганите с утайка от кафе
  • Почистете тефлоновия тиган с кетчуп, бакпулвер или чрез студения метод
  • Как да махнем загорялото от тигана без препарати и търкане?
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Хексахидроканабинол - HHC - Новият синтетичен канабиноид - какво трябва да знаем

преди 136 дни, 5 часа и 30 мин.

* Защо мъжете трябва да използват слънцезащита за лице: 5 ползи

преди 283 дни, 16 часа и 40 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 2 дни, 14 часа и 25 мин.

Какво представлява прозяването

преди 7 дни, 5 часа и 25 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 7 дни, 5 часа и 36 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 7 дни, 5 часа и 43 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival