Весела Савова от No sugar: приготвяй храната си в собствената кухня според твоите цели и желания
За някои хора е трудно да се намерят думи, с които да ги опишем. Веси е точно един такъв. Тя сякаш е отворена книга за своите над 30 000 последователя във фейсбук, дори и без да споделя личния си живот. Всички я знаем, тя е Веси от No Sugar и сякаш това стига и казва всичко. И все пак, за тези от вас, които сега ще се запознаят с нея, тя е един истински ценител на вкусното, един истински боец за здравословен живот, както за себе си, така и за семейството си, но и за всички нас, които следим с интерес публикациите й.
Веси е доброволец във фондация "За Храната", прави революция в храненето и създава уникални десерти без грам захар и представя храненето като просто и истинско удоволствие. Вижте какво ще ви разкаже тя самата!
Представи се на нашите читатели. Кой стои зад "No sugar", с какво се занимаваш?
Аз съм Весела Савова, на 37 години, работеща семейна жена, майка и домакиня. Аз съм един човек с много идеи и малко време, за да осъществи всички :)
Нека първо разкажем за твоята фейсбук страница. От къде се породи желанието ти да създадеш толкова различен блог, в който главен акцент е животът без захар?
Това е една изключително скучна и тривиална история – в целия си съзнателен живот съм била „пухкава“ и „едра“. И в детската градина и в училище и в студентските си години. Минала съм през всички известни диети и съм постигала временен успех. Пробвала съм и така модерните детокси, прочиствания, житен режим, зоната, разделно хранене, вегетариански период и какво ли още не... Главната ми цел във всички горни действия беше просто да стопя килограми и това да стане лесно и ако може веднага. Е, не ставаше. Временните ефекти биваха изместени от периоди на безразборно непълноценно хранене. Не разбирах защо не се получава, въпреки, че ядях твърде оскъдни количества храна. Вярвах, че менюто ми е крайно здравословно – задоволявах глада си през деня с много плодове на корем или семпла салата, ядях обезмаслени храни, зърнените култури бяха в основата на менюто ми, вечерях пълнозърнести или бобови ястия приготвени семпло без мазнини. Вечер глада за сладко се нахвърляше върху мен и не ме оставяше да заспя докато не унищожа кутия бисквити или две. Този цикъл се повтаряше до безкрай...
И така реших, че твърде дълго съм правила едно и също без никакъв резултат, затова е време да обърна пирамидата наопаки. И наистина го направих. Намалих до минимум храните, които консумирах до тогава и вкарах други, които за мен преди това бяха табу.
Разделих се поетапно с рафинираната захар и брашно, зърнените храни и обезмаслените продукти. Преосмислих консумацията на плодове. Започнах да спортувам – нещо, за което не намирах мотивация дотогава. И нещата започнаха да се случват главоломно.
Разделих се доста килограми (над 25) и продължих да надграждам.
В този процес ми се наложи изцяло да заменя продуктите, с които приготвям храна. Едни изхвърлих и замених с нови. Започнах да приготвям странни и непознати дотогава за мен комбинации... И резултатът ми харесваше. Запознах се с много и различни храни, които отвориха пред мен един неподозиран свят. И така се роди идеята за споделяне, която облякох във фейсбук страница.
Каква е причината да постигнеш толкова огромен успех, за толкова кратък период. Интересува ли се българина от здравословното хранене?
Историите от първо лице винаги са увлекателни. И второ – аз не налагам мнение, а просто споделям. Не менторствам и не поучавам. Твърде рядко ми се случва да дам съвет, различен от този за приготвяне на храна. Освен това определям рецептите си като лесни, доста често само с няколко съставки, без сложни уреди и техники на приготвяне. Като бонус винаги прилагам хранителната стойност на изчислена на порция, и това вярвам е много полезно за мнозина. Съветите ми са практични. Стимулирана от желанието на моите последователи събрах най-добрите рецепти - десерти на No sugar в книга, която ще е факт в края на годината.
Спазваш високомазнинен - нисковъглехидратен режим на хранене, от колко време си на режима? Освен свалянето на килограми, какви други ползи за здравето откри за себе си?
Преди 5 години започнах с нисковъглехидарно хранене, като впоследствие надградих до високомазнинно такова. Опитвам напоследък кетогенно хранене. Но всъщност моето пътешествие започна, когато намесих здравословната част в частта с отслабването. Лайфстайлът, който следвам е всъщност микс от идеални практики (според мен) – тренировки 5 дни в седмицата, консумация на предимно цели храни, пълен набор от полезни мазнини от растителен и животински произход, сериозна консумация на зеленчуци – сурови и готвени, качествен протеин, диви риби, фермерски продукти, различни ферментирали храни и костни бульони, които приготвям сама; стремя се към минимално използване на козметика и агресивни препарати в дома си. Когато е възможно използвам домашно приготвени такива. Стремя се към минимализъм по отношение на вещите, дома си и храненето си - спазвам фастинг протокол и се храня веднъж дневно. Това ми дава свобода за други любими дейности и грижа за мен и семейството.
В резултат на това се радвам на енергия без спадове, красива кожа и коса, тонус, не на последно място и самочувствие като допълнение към визията, която постигнах. В здравословен план наред с килограмите се отървах от хемороиди, задържане на вода, често главоболие, успях да върна цикъла си, който почти беше изчезнал в резултат на обезмаслено хранене, разделих се и с няколко упорити кожни екземи. Много голям плюс за мен – увеличих многократно имунитета си и честите разболявания, простуди и възпаления са вече само лош спомен.
Със сигурност много хора се свързват с теб за съвети относно храненето. Кой е най-честият въпрос, който получаваш?
Не се имам за експерт по хранене и много рядко се наемам да давам съвети. Може би най-честите запитвания са за точната формула „как да отслабна“. В страницата си аз споделям за моята формула, която вероятно е различна от формулата на мнозина. Изключително съм щастлива, когато мои публикации са повод за размишления, вдъхновение, промяна и грижа към себе си.
Тази година взе участие в проекта "Food Revolution". Какви точно са целите на тази кампания?
Основната цел на кампанията са промяна в храненето на децата и възпитаването на полезни хранителни навици . За втора година вече фондацията „За храната”, чийто доброволец съм, организира този ден, заедно с много други такива организации по света. Целта ни е чрез забавлението с децата под формата на приготвяне на храна, да говорим и насърчаваме децата и техните родители да се хранят здравословно.
На всички ни е ясно, че само един ден в годината не е достатъчен, че промяната в храненето на децата е сложен процес, който зависи от много различни по своя характер участници: родители, учители, деца, държавни институции. И именно с това се занимава фондация „За храната”. Денят на хранителната революция (Food revolution day) е по-скоро празник и символ, който служи за привличане на вниманието и напомняне, че здравето на децата е в нашите ръце и изисква обединение на всички заинтересовани страни.
Храненето на децата е изключително важна тема, която за щастие често се повдига в наши дни. Ти също така имаш и син в училищна възраст, как се храни твоето дете и как изглежда в твоите представи здравословното хранене на децата?
Моят син е трети клас и сме преминали през доста главоблъсканици – от детските площадки, през скандалните филии в детската градина и кутии за храна в училище ... Мога да се похваля с някакъв успех благодарение на моето упорство. Всъщност децата разбират много повече, отколкото си мислим. Понякога не е нужно да кажеш само „това е вредно и няма да ти го купя“, нужно е да обясниш и защо. Как влияе храната на твоето тяло, или какво ти пречи да постигнеш ако не се храниш правилно... Аз съм напълно наясно с модерните течения в лафките и това, че лъскавите опаковки привличат. Вкъщи спазваме в общи линии правилото 80:20 – ако 80% от храната е правилна, изграждаща, подходяща и засищаща, другите 20% може да бъдат „вредно“, както го наричаме вкъщи. Мисля, че е честно. Но изключително много държа базата храна да бъде достатъчна, домашно приготвена и отговаряща на изискванията на подрастващия организъм.
Мислиш ли, че като цяло обръщаме достатъчно внимание на храненето, не само при децата, но и при възрастните?
Хората са различни – има хора, които изобщо не се интересуват от темата хранене, смятат за съвсем в реда на нещата изхранването на подрастващите с дюнери, сандвичи, кока-кола и кроасан. Има и хора, които силно се вълнуват от темата „храна“ – четат, интересуват се, обогатяват познанията си. Аз съм от вторите. И колкото повече се ограмотявам, толкова повече установявам, че нищо още не знам. :)
Парадокс е, че повечето хора започват да обръщат внимание на здравето си едва когато то се разклати. Промяната в хранителния план често е съпътстваща с лечение на различни заболявания или запълване на дефицити. Тъжното е, че се обръща внимание твърде късно. Редно е постоянно да се награждаваме с грижа.
Всъщност малко хора имат дарбата да се изхранват с понички, пица и сладолед и това да не се отрази на здравето им или фигурата. Или поне до време. Такива храни просто не носят никаква важна хранителна информация – не изграждат – те са пълни с химични субстанции с бомбастични дози захар, глюкозо-фруктозен сироп, царевично нишесте за обем, консерванти и безумно много прости и евтини въглехидрати и хидрогенирани мазнини, които причиняват ужасни щети на тялото. Просто това не е храната, която иска тялото, за да расте и съществува.
Какво би искала да кажеш на нашите читатели?
Ако можеш само едно нещо да промениш в храненето си, то нека бъде това да приготвяш храната си вкъщи. Дали залиташ в сферата на веганизма, карнизма или си умерен вегетарианец, дали следваш актуалното палео хранене, дали си фен на високо или нисковъглехидратна диета, дали спортуваш и гониш определени цели и ядеш „чисто“, дали ходиш на училище или лавираш между работа и лекции - просто приготвяй храната си вкъщи. Зарежи готовите химични субстанции на прах, сладките електролитни напитки в кенче, хапването на крак в близката закусвалня, безсмислените протеинови барове струващи безумни пари, обърни гръб на „новото модерно“ на пазара в лъскава опаковка, което облъчва детето ти от поредната реклама, забрави за топлата витрина в магазина и просто приготвяй храната си в собствената кухня според твоите цели и желания. Планирайте и пазарувайте семейно.
Веси приготви специално за нас шоколадов кекс, чиято рецепта ще откриете ТУК>>>
Автор: Данна Панджарова
Снимки: личен архив
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Личности в кухнята
- Да победиш Хашимото и инсулинова резистентност с помощта на храната - разказ от първо лице на блогърката Дени
- Откриха механизма, по който кетодиетата предпазва от епилептични пристъпи
- Кето мъфини с кокосово брашно и шоколад
- Кето лазаня с телешка кайма
- Кето обрив
- Кето и палео диетите – най-ефикасни в комбинация със специални ензими
- Според учени кето диетата е изключително ефективна в борбата с грипните инфекции
- Възможно ли е кетогенната диета да направи химиотерапията при рак на панкреаса по-ефективна
- Всичко, което трябва да знаете за кетонната диета
- Кето мъфини с боровинки
Коментари към Весела Савова от No sugar: приготвяй храната си в собствената кухня според твоите цели и желания