Великденска салата с картофи и яйца
Необходими продукти:
- 1 килограм картофи
- половин връзка пресен лук
- 3-4 стръка пресен копър
- една червена чушка
- една маслина или зърно черен пипер
- 6 твърдо сварени яйца
- 200-250 грама майонеза
- червен пипер на поръсване
- сол и черен пипер на вкус
- зехтин и лимонов сок
- свежи листа спанак, лапад или маруля
Начин на приготвяне:
Сварете картофите, обелете ги и още топли ги нарежете и сложете в купа. Към тях прибавете нарязани ситно зелен лук, копър, половин чушка, сол, черен пипер, зехтин и лимонов сок. Сипете 100 грама от майонезата и разбъркайте.
Сипете салатата в плато, покрито със зеленина (спанак, лапад или маруля) и я направете във формата на кокошка. Ако се затруднявате първо оформете елипса, над която прибавете 1-2 лъжици от картофената смес. С помощта на червената чушка направете гребен, човка и пера.
Украсете с резен маслина или зърно от черен пипер за оченце. Обелете две яйца, разполовете ги V-образно и декорирайте жълтъците с фини резени маслина за очички на пиленцата. Носленца може да направите от изрязана чушка.
Обелете останалите яйца, разполовете и премахнете жълтъците им. Смесете ги с майонезата. Намачкайте сместа с вилица, разбъркайте и я разпределете върху белтъците.
Подредете ги под картофената салата, на равни разстояния и поръсете с червения пипер. Поднесете на трапезата и се насладете!
Добър апетит!
Източник: www.overatjulies.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Салати
- Зеленчукови салати
- Картофена салата с майонеза, горчица и мед
- Яйчена салата с майонеза, кисели краставички и копър
- Яйчена салата със зелен лук и заквасена сметана
- Пикантна картофена салата с чесън, яйца и копър
- Картофена салата с яйца и майонезен дресинг
- Варени картофи с масло, печени чушки и чубрица
- Гръцка картофена салата
- Салата Кампера
- Яйчена салата с рулца от раци и царевица
- Руска ли е руската салата? Историята и вариантите на рецептата от създаването й до наши дни
Коментари към Великденска салата с картофи и яйца