Баница с кайма, чесън и сметанова заливка с кашкавал
Необходими продукти:
За тестото:
120 грама масло на стайна температура
150 грама брашно
1 яйце
1 супена лъжица студена вода
щипка сух босилек
щипка сол
За плънката:
400 грама кайма смес или друга по ваш избор
50 грама див чесън по желание
1 скилидка обикновен чесън
1 супена лъжица доматено пюре
2 супени лъжици заквасена сметана
20 грама пресен копър
1 среден домат
1 средна глава лук
1 средна сладка червена чушка
8 - 10 чери домата
сол и смлян черен пипер на вкус
1 яйце
200 милилитра течна сметана
100 грама настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Смесете маслото и брашното, бъркайте на ръка до еднородност. Добавете яйцето, подправките и водата, омесете, сложете тестото в стъклена купа и приберете в хладилника за 5 - 10 минути.
Загрейте фурната до 200 градуса, подмажете форма с масло и поръсете с брашно.
Изпържете каймата заедно с нарязаните лук, чесън, чушка и домата (предварително обелен) за около 8 - 10 минути. Овкусете със сол и пипер, сложете доматеното пюре, заквасената сметаната. В готовата кайма накъсайте пресния копър и дивия чесън, ако ще използвате.
В отделен съд смесете течната сметана, яйцето и кашкавала, разбийте с тел за разбиване на яйца. Подправете със сол и пипер.
Разпределете тестото в тавата, задължително завийте краищата нагоре по стените на съда. Надупчете тестото по периметъра с вилица и поставете във фурната за 10 минути. След това извадете от фурната и разпределете плънката равномерно по повърхността. Залейте със сместа от сметана и кашкавал и най-отгоре подредете чери домати, разрязани на половинки.
Сложете баницата да се пече в продължение на 20 минути.
Когато се охлади малко, може да разрежете и да поднесете.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Баници
- Късана баница от лаваш със сирене, яйца и прясно мляко
- Банички със сирене
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
- Руло от лаваш с картофено пюре и кайма
- Банички от лаваш с кашкавал и магданоз
- Картофени гнезда с пилешка кайма и кашкавал
- Пълнен праз с кайма (2 варианта)
- Солени бутерки с шунка, кашкавал и спанак
- Прясно зеле, задушено с кайма и ориз
- Бутер баница с кайма
Коментари към Баница с кайма, чесън и сметанова заливка с кашкавал