Баница със сирене, сос Бешамел и сусам
Необходими продукти:
300 гр готово тесто
масло за намазване
сусам за поръсване
За соса Бешамел:
50 гр масло
2-3 с. л. брашно
500 мл прясно мляко
сол и подправки на вкус
За плънката:
500 гр сирене
5 яйца
Начин на приготвяне:
Започнете със соса. Разтопете маслото, прибавете към него брашното, подправките и разбъркайте до получаването на еднородна смес. Свалете от котлона и постепенно разтворете с млякото, внимателно, за да не се образуват бучки. След това сложете съда на слаб огън и варете, разбърквайки до сгъстяване на соса. Отново свалете от котлона, сложете малко настъргано сирене и разбъркайте.
Следва плънката. Настържете сиренето на средно ренде, яйцата добавете едно по едно в изстиналия сос и разбъркайте хубаво. Сложете и сиренето. Отново разбъркайте.
"Сглобете" баницата. Разделете тестото на 4 части. Поръсете плота с брашно и разточете всяка от тях тънко. Поставете един пласт от тестото в подмазана с масло тава, след това 1/3 от плънката, следващ слой тесто, плънка и така, докато не завършите реденето с тесто. Най-отгоре намажете с разтопено масло, поръсете със сусам и надупчете баницата на няколко места с вилица.
Поставете в предварително загрята до 250 градуса фурна и печете в продължение на 40-50 минути.
Изпечената баница извадете от фурната, нарежете на парчета и поднесете.
Да ви е сладко!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Баници
- Късана баница от лаваш със сирене, яйца и прясно мляко
- Пилешко филе с гъби и кашкавал в сос бешамел
- Банички със сирене
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
- Руло от лаваш с картофено пюре и кайма
- Банички от лаваш с кашкавал и магданоз
- Солени бутерки с шунка, кашкавал и спанак
- Бутер баница с кайма
- Банички от лаваш с плънка от извара и магданоз
- Рецепти за дърпана баница със сирене
Коментари към Баница със сирене, сос Бешамел и сусам