Баклава с бадеми, канела и карамфил
Необходими продукти
За тестото:
3,5 чаени чаши брашно
500 грама масло
1,5 чаена лъжица сол
1 чаена чаша вода
За плънката:
5 чаени чаши обелени бадеми (може да замените с други ядки)
1,5 супена лъжица канела
250 грама масло
1 чаена лъжица смлян карамфил
За сиропа:
2 чаени чаши захар
0,5 чаена чаша вода
сока от 1 лимон
1 супена лъжица мед
2 чаени лъжици ванилия
Начин на приготвяне:
Започнете със замесването на тестото. Пресейте брашното, прибавете към него 1 супена лъжица масло, сол, водата и замесете тесто, което да не се залепя по ръцете и съда. Оформете го като топка, покрийте с влажна кърпа и приберете за половин час в хладилник. След това разточете на тънък пласт, намажете в средата с масло, сгънете на четири, отново разточете, прегънете на 3 и сложете в хладилника за 20 минути. Тази процедура трябва да се направи последователно 3 - 4 пъти, като всеки път прибирате тестото в хладилника. След това разделете на малки парчета, които разточете тънко. Колкото повече пласта има баклавата, толкова по-вкусна ще бъде.
Идва ред на плънката. Счукайте бадемите и ги смесете с канелата и карамфила.
Подмажете тава с масло, подредете 4 пласта от тестото, които също намазвайте. Върху четвъртия сложете от плънката, следва тесто, плънка и т. н. Завършете отново с 4 пласта тесто, които намажете с масло.
Нарежете баклавата на едри ромбове и залейте с останалото количество разтопено масло.
Сложете тавата в предварително загрята фурна на умерена температура за 40 - 45 минути.
Докато баклавата се пече, пригответе сиропа. За целта изсипете захарта в тенджера, налейте половин чаша вода, меда, ванилията, лимоновия сок и поставете на котлона. Бъркайте в продължение на 5 минути, като не допускате течността да заври. След това изключете котлона и отстранете образувалата се пяна.
Извадете готовата баклава от фурната, залейте я със сиропа и оставете за 2 - 3 часа, за да се напои.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЕН - ТИ - ТУС С МЕД И ЛИМОН таблетки за смучене * 20 ЕКОФАРМ
ЕН - ТИ - ТУС С МЕНТОЛ И ДЖИНДЖИФИЛ таблетки за смучене * 20 ЕКОФАРМ
НУРС БИЛКОВА ПАСТА ЗА ДЕТОКС 240 г 313011
НовНЕИСС БОДИ ЕКСПЕРТ АНТИЦЕЛУЛИТНО МАСЛО 125 мл
ФИТОБАЛМ ЛИПОГЕЛ БАЛСАМ 50 мл НАТУРФАРМА
ЕН - ТИ - ТУС сироп 100 мл ЕКОФАРМ
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Кои добавки са ефективни при артрит?
- Бадеми - полезни и вредни свойства
- Отслабване с мед и канела
- Ползи и вреди на бадемовото брашно
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Шоколадов сладкиш с райски ябълки
- Ябълков сладкиш с грис
- Канелено дърво, Канела
- Джинджифил, Исиот, Джинджър
- Полезни свойства на канелата
Коментари към Баклава с бадеми, канела и карамфил