Бадемов кейк с праскови и бренди
Необходими продукти:
За блата:
- 300 грама бадемово брашно
- 315 грама пудра захар
- 5 яйца
- 2 супени лъжици бренди
- 250 грама безсолно масло, разтопено
- 2 супени лъжици филирани бадеми
За сиропа:
- 215 грама пудра захар
- 375 милилитра вода
- 8 зелени шушулки кардамон
- 375 милилитра десертно вино
- 6 малки праскови
За гарниране:
- пудра захар
- бита сметана
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Подмажете с разтопено масло дъното и стените на квадратна форма за печене с размери 20 сантиметра. Покрийте с хартия за печене.
- В средно голяма купа смесете бадемовото брашно с пудрата захар.
- В друга купа разбийте яйцата с брендито.
- Добавете разтопеното масло и разбъркайте за кратко.
- Прехвърлете сместа в купата със сухите съставки и разбъркайте с дървена лъжица или шпатула до хомогенна консистенция.
- Изсипете кексовото тесто във формата и поръсете с филираните бадеми.
- Печете около 35-40 минути или докато клечката за зъби излезе чиста от центъра на сладкиша.
- През това време пригответе сиропа, като смесите захарта с водата и кардамона в тенджера на средно силен огън.
- Гответе около 5 минути или докато захарта се разтопи напълно.
- Оставете сиропа да къкри в продължение на 2 минути, без да разбърквате.
- Добавете виното и гответе още 2 минути, докато леко се сгъсти.
- Прибавете прасковите и ги оставете да къкрят в сиропа за около 5 минути, след което ги извадете да се охладят.
- Обелете ги, отстранете костилките и ги нарежете. Върнете ги в сиропа.
- Поръсете кейка с пудра захар и го нарежете, след като леко се охлади.
- Гарнирайте с праскови, бита сметана и сироп и поднесете.
Да ви е сладко!
Снимка: taste.com.au
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Бадеми - полезни и вредни свойства
- Как бързо и лесно да обелите бадеми?
- Ползи и вреди на бадемовото брашно
- Коктейл с ябълков сайдер и бадемов ликьор
- Бадем
- Крекери с кокосово и бадемово брашно
- Праскова
- Ползи и хранителен състав на бадемовото мляко
- Леопардов сладкиш Бриош
- Пийте чай от праскови срещу запек, киселини, сърцебиене и нисък хемоглобин
Коментари към Бадемов кейк с праскови и бренди