Начало Хранене Групи храни и ястия Плодове, ягодоплодни Нектарина

Нектарина

Нектарина - изображение

Нектарината е уникална "грешка" на природата, за която още през 1616 година се говори в английска книга, където плодът се споменава като забавен факт. Няколко столетия по-късно учените започват да изучават плода.

Да видим какво крие тази разновидност на прасковата.

Нектарината съдържа глюкоза, фруктоза, захароза, органични киселини (основно лимонена и ябълчена), пектинови вещества, също съединения на фосфора, калция, калия, натрия, желязото, сярата, магнезия. Всички тези вещества са причина за лечебно-профилактичното действие на плода върху човешкия организъм. Те повишават секрецията на храносмилателните жлези, допринасят да добрата преработка на трудно усвоима и мазна храна.

Високото съдържание на витамини А и С в плода и антиоксидантите, оказват благоприятно влияние върху кожата, предотвратявайки появата на бръчки и отпускането й, задържайки влагата в нейните клетки. Освен това комбинацията от полезни вещества
играе важна роля за обмяната на веществата и е профилактика срещу развитието на онкологични заболявания.

Пектиновите съединения в нектарината спират активността на вредните микроорганизми.
При анемия, проблеми със сърдечния ритъм, повишена киселинност на стомаха и запек е полезно да се изпива 1/4 чаена чаша прясно изцеден сок от плодовете 15 минути преди хранене.

Консумацията на вкусната разновидност на прасковата е профилактика срещу развитието на хипертония и атеросклероза, изпълнява важна роля за извеждането на натрия и течностите от организма.

Костилките на някои видове нектарини са сходни по биохимичен състав с бадемовите ядра.

Във фармакологията маслото от горчиви ядки се използва при приготвянето на мази и лекарства.

Противопоказания

Сокът от нектарини не е подходящ за консумация от хора, заболели от захарен диабет и от тези, които са предразположени към затлъстяване и алергии.
Прекомерната употреба на плода (изяждането на над 5 броя дневно) би могла да доведе до стомашни разстройства, подуване на корема, рязко повишаване на нивото на кръвната захар.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода88 мл.
Белтък1,06 гр.
Въглехидрати8,85 гр.
Калории44 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини А и С, калций, калий, фосфор, сяра, желязо, магнезий

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиХрани и ястияЗдравни съветиАлт. медицинаБотаникаЛайфстайл