Бадемов бисквитен тарт с плодове
Тази лесна рецепта за безглутенов тарт с плодове може да бъде вашето тайно оръжие за перфектен десерт. Летните плодове могат да бъдат заменени с портокали, грейпфрут, мандарини или ананас през зимата или със сливи, ябълки и смокини през есента. Свежата пролет предоставя богат избор - череши, ябълки, круши, ягоди и други. Не забравяйте и бананите, които се намират целогодишно в почти всеки магазин.
Необходими продукти:
- 2 и 1/2 чаши овесени ядки*
- 1 и 1/2 чаша печени бадеми, безсолни
- 1/2 чаша кленов сироп + 3 супени лъжици (може да се замени с мед)
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- 3/4 чаена лъжичка сол
- 8 супени лъжици охладено масло, нарязано на кубчета
- 1 голямо яйце
- 2 чаши пресни горски плодове (или други сезонни)
- 1 чаша праскови, нарязани на резени
- 1 супена лъжица захар
- 1 чаша готварска сметана
- 1/2 чаша нискомаслено кисело мляко
*За измерване на количествата се използва чаена чаша.
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Сложете в тавичка лист пергаментова хартия и я намажете с кокосово масло.
Смесете овесените ядки и бадемите в кухненски процесор и блендирайте до пясъчна текстура. Добавете 1/2 чаша кленов сироп, ванилията и солта и разпределете равномерно маслото отгоре. Блендирайте, докато се смесят добре съставките.
Изсипете тестото върху хартията в тавичката за печене и с мокри ръце притеснете, така че да се получи равномерен блат. Направете дупки с вилица по цялата му повърхност, след което намажете с леко разбитото яйце.
Запечете за около 25 минути или до покафеняване. Завъртайте тавичката от време на време, така че да се запече блатът от всички страни. След това го оставете да се охлади и го прехвърлете внимателно върху дъска за рязане.
Разбийте сметаната и останалите 3 супени лъжици кленов сироп в голяма купа, докато се образуват твърди върхове. Внимателно изсипете киселото мляко към сместа и разбъркайте с гумена шпатула с кръгови движения.
Непосредствено преди сервиране смесете в средна купа плодовете и захарта (по избор).
Разстелете разбитата сметана върху готовата основа. Декорирайте с плодовете отгоре. Нарежете на 16 парчета и сервирайте.
*Хората с цьолиакия или непоносимост към глутен трябва да използват овесени ядки с етикет "без глутен", тъй като овесените ядки често са замърсени с пшеница и ечемик.
Да ви е сладко!
eatingwell.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Десерти от плодове
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Рецепти за сладък салам с орехи (със и без яйце)
- Коледни сладки с канела, масло и ядки
- Хрупкави маслени бисквити с ванилия
- Овесени бисквити с ядки, сушени плодове и мед
- Канелени сладки с мед
- Бисквити с тиква и шоколадови парченца
- Канелени бисквити без захар с овесени ядки
- Десерт от бисквити в шоколад с крем от маскарпоне и ликьор
- Домашни бисквити с овесени ядки и стафиди
Коментари към Бадемов бисквитен тарт с плодове