E515 - Калиеви сулфати (Potassium sulphates)
Характеристика
Калиевият сулфат се среща в природата в находищата на калий и в соленоводните езера. Веществото е открито през 14 век. Представлява бели или безцветни кристали, или кристален прах със специфичен горчиво-солен вкус. Добавката се разтваря добре във вода, а в етанол и в концентрирани алкални разтвори не се разтваря практически. Калиевият сулфат се съдържа в редица продукти: в цвеклото, масло от пшенични кълнове, морско зеле, бадеми, сирена, спанак, нетлъсто говеждо месо, портокали, лимони, банани и пресни зелени листни зеленчуци.
Употреба
Добавката Е 515 се използва в хранително-вкусовата промишленост основно като заместител на сол. Освен това, калиевият сулфат изпълнява роля на регулатор на киселинността в напитки, хранителна среда е при приготвянето на дрожди с течна консистенция, също при ръжен квас и като източник на минерали.
В селското стопанство се употребява в качеството си на ценна тор за подзолисти почви, бедни на калий или други минерални вещества. Използва се и при производството на стъкла и оцветители. В аналитичната химия веществото се употребява при превръщането на трудноразтворими химични съединения в лесноразтворими.
Въздействие върху човека
Калиевият сулфат е необходим на човешкия организъм като доставчик на кислород към клетките. Той отговаря за енергийния баланс на човека. При недостатъчно съдържание на Е 515 са възможни: косопад, сухота на кожата, поява на пърхот, изтощение. Въпреки това, с веществото трябва да се внимава. Попадането на калиев сулфат в очите води до възпаление и раздразнение. Върху кожата предизвиква дразнене. Ако в храната има прекалено голямо съдържание от веществото, то е много възможна вероятността от стомашно разстройство и въобще раздразнение на целия храносмилателен тракт. Рядко непрекъснатата употреба на добавката е причина за отравяне. Вдишването й заплашва с дразнене и възпаление на дихателните пътища.
Коментари към E515 - Калиеви сулфати (Potassium sulphates)