E516 - Калциеви сулфати (Calcium sulphates)

Характеристика
Хранителната добавка Е 516 представлява фин прах с бял или светложълт цвят, без определен мирис. Веществото има средна степен на разтворимост във вода, в етанол не се разтваря. Калциевият сулфат се съдържа в гипс, алабастър и селен (дихидрат). Получава се от сплав на калиев сулфат и калциев хлорид.
Употреба
В хранително-вкусовата промишленост Е 516 се употребява при производството на домашно сирене, консервирани домати. Намира приложение в качеството си на заместител на солта, подобрител на брашно и хляб. Освен това е хранителна среда за дрожди, използва се и в производството на вино.
Често калциевият сулфат намира приложение в селското стопанство като тор. Също в направата на свърващи вещества, в строителството. В медицината от гипс се правят стабилни превръзки за обездвижване при счупвания, навяхвания и други травми на крайниците.
Въздействие върху човека
След многогодишни наблюдения се установява, че калциевият сулфат не застрашава човешкото здраве, веществото е безопасно. Употребата на Е 516 в качеството на хранителна добавка е разрешена във всички страни по света.
Коментари към E516 - Калциеви сулфати (Calcium sulphates)