Начало Хранене Диети Полезно Чай матча в борбата с излишните килограми

Чай матча в борбата с излишните килограми

Чай матча в борбата с излишните килограми - изображение

Има много доказателства, които подкрепят тезата, че зеленият чай е верен помощник в борбата с излишните килограми. Матча е най-мощната форма на зелен чай, тъй като съдържа 10 пъти повече хранителни вещества и антиоксиданти от всички останали видове. Някои от антиоксидантите /особено епигалокатехин галата/, съдържащи се в него притежават изключително голям потенциал по отношение на отслабването, поради което и много от холивудските знаменитости разчитат на прахообразния зелен чай, за да запазят добрата си форма.

Освен това, резултатите от някои проучвания сочат, че редовната консумация на зелен чай в продължение на 6 месеца увеличава метаболизма с близо 40%.

Зеленият чай матча подпомага отслабването по 4 различни начина:

Стимулира изгарянето на калории

Между кофеина и епигалокатехин галата /EGCG/, който удължава термогенезата /изгарянето на мазнините/ съществува синергична връзка. След проучване е установено, че хората, които приемат по 90 милиграма EGCG три пъти дневно изгарят 266 калории повече на ден, в сравнение с тези, които не го приемат.

Синергичният ефект усилва метаболизма за период от 24 часа, за разлика от действието на кофеина, което се изразява непосредствено след консумация, но не и след това. Ето защо матча е един от най-ефективните натурални чайове за отслабване.

Също така съществува синергичен ефект между кофеина и физическите упражнения, така че е препоръчително приемът на матча да се съчетае с лека физическа активност.

Предотвратява складирането на калории под формата на мазнини

Полифенолите в зеления чай значително редуцират количеството енергия, която се складира под формата на мазнини в организма. От друга страна, последните проучвания доказват, че катехините изгарят избирателно излишните мазнини и в същото време запазват полезните фосфолипиди, което ги превръща в естествено оръжие срещу затлъстяването.

Потиска апетита

Матча регулира нивата на глюкоза и инсулин в кръвта, като по този начин контролира глада, вместо да го предизвиква, както прави кафето. Бавното освобождаване на енергия ще ви държи на разстояние от сладките изкушения. Теанинът, съдържащ се в зеления чай, успешно се справя с психологическия глад, особено при хора, които се опитват да откажат цигарите, но не искат да ги заместят с излишно похапване.

Изключително ниско съдържание на калории

Една чаша неподсладен чай матча съдържа едва 3 калории. Освен това зеленият чай на прах има множество предимства в сравнение с останалите препарати за отслабване:

  • не повишава кръвното налягане;
  • подходящ е за диабетици;
  • освежава дъха и укрепва зъбитe;
  • забавя процеса на стареене;
  • пречиства кръвта;
  • поддържа доброто функциониране на сърцето и стомаха;
  • предпазва от рак и злокачествени образувания;
  • влияе благотворно върху алкално-киселинния баланс;
  • укрепва двигателната и нервната система и т.н.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ДИЕТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ДИЕТАТА

ДИЕТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлДиетиСпортХранене при...Алт. медицинаБотаникаСнимкиПсихологияИсторияТестовеНовиниЛеченияПроизводителиКалкулатори