Матча - зелен чай на прах с множество ползи за здравето
Докато другите зелени чайове се отглеждат по цял свят, матча е характерен само за Япония. Зеленият чай на прах е неизменна част от традиционната чаена церемония от векове наред. И до днес японските фермери стриктно спазват традиционните методи - от отглеждането до неговото смилане, което се извършва в каменни мелници. Освен като чай, матча се използва и като екзотична съставка в много готварски рецепти.
Какво прави чаят матча толкова полезен?
Основната причина, поради която матча е суперхрана, е наличието на големи количества антиоксиданти в чая, наречени полифеноли, които са свързани с много ползи за здравето и имат редица защитни свойства - предпазват от сърдечни заболявания, рак, регулират кръвната захар и кръвното налягане.
Чаят матча е прочут с многобройните си здравни ползи. Той е богат на хранителни вещества, антиоксиданти, фибри и хлорофил. Благоприятното му влияние върху здравето надвишава в пъти това на останалите зелени чайове, тъй като се консумира цялото листо, а не само отварата от него. Една чаша чай от матча е еквивалента на 10 чаши зелен чай по отношение на хранителната стойност и съдържанието на антиоксиданти.
Полифенол в матча, наречен EGCG (епигалокатехин галат), се намира единствено в зеления чай, а неговите лечебни свойства са доказани от множество изследвания.
Също така аминокиселините му придават отличителен вкус, известен като петия вкус или умами - богато кремообразно усещане в устата.
Какви ползи има чая от матча?
- изключително богат на антиоксиданти;
- стимулира метаболизма и гори калории;
- успокоява ума и отпуска тялото;
- богат на фибри, витамини и хлорофил;
- повишава настроението и концентрацията;
- предоставя на организма витамин С, селен, хром, цинк и магнезий;
- понижава лошия холестерол и кръвната захар;
- предотвратява множество заболявания.
Благодарение на множеството силни антиоксиданти, които притежава матча, той помага за пречистването на черния дроб от токсини. Знаете, че е много важно този орган да е в добро здраве, а консумирането на матча ежедневно спомага за повишаването на добрите показатели.
Освежаващата напитка подпомага мозъчната функция - повишава вниманието и паметта. Матча съдържа L-теанин, аминокиселина, която допринася за релаксирането на ума. Поради тази причина чаят е известен като естествено средство, стимулиращо доброто настроение. Будистките монаси пиели матча по време на медитация, тъй като взаимодействието на аминокиселините с кофеина привежда ума и тялото в състояние на спокойна бдителност.
Приемът на зелен чай от матча има положителен ефект и върху сърцето. Доказано намалява нивата на лошия холестерол и триглицеридите.
Стигаме и до едно от най-популярните приложения на зеления чай матча - за отслабване.
Напитката ускорява метаболизма и повишава енергията, така че да имате сили да изразходвате повече калории. Проучване доказва, че приемът на екстракт от матча по време на тренировка увеличава изгарянето на мазнини със 17%.
Как да си приготвите чай от матча?
Може да си приготвите традиционен чай, като пресеете 1-2 чаени лъжици матча (около 2-4 грама) и добавите 60 милилитра гореща вода. Не бива да използвате метални съдове и прибори. Ако така приготвена напитката ви е силна, то може да регулирате количеството на чай и вода според вашите предпочитания.
Внимавайте с дозата, защото въпреки че чаят е много полезен, е добре да изпивате не повече от 1-2 чаши дневно.
Може да добавяте матча към различни десерти, кремове, пудинги, за целта отново използвайте количества, равностойни на 1 чаена лъжичка.
Съблазнителният вкус на матча
Хлорофилът и аминокиселините придават на матча уникалния му и богат вкус - първоначално стипчив, а след това сладък. Приготвен по традиционна рецепта, смесен с вода, чаят е с плътна консистенция и тъмнозелен цвят. Интензивният вкус на първата глътка може да се сравнява с вкуса на черния шоколад или червеното вино. Включен като съставка в дадена рецепта, вкусът на матча става по-фин. Използвайки го в кухнята, ще добавите цвят и аромат на любимото си смути, лате, сос или сладкиш.
Как се отглежда матча
Няколко седмици преди прибиране на реколтата през пролетта земеделските производители покриват чаените растения с бамбукови рогозки или бреза, за да намалят постепенно притока на слънчева светлина. По този начин съдържанието на хлорофил в листата значително нараства и цветът им става тъмно зелен. След прибиране на реколтата листата се сушат на въздух, сортират се и се почистват. На този етап те се наричат тенча - предшественик на матча. Когато се смелят в каменна мелница, вече се превръщат в матча.
Снимки: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЗОЯ БИО МАТЧА прах 60 г
ЗОЯ БИО ЯПОНСКА МАТЧА ЗЕН прах 60 г
АРТЕМИС БИО ЧАЙ ОТ МАТЧА филтър * 20
ОСТРОВИТ МАТЧА ЗЕЛЕН ЧАЙ прах 100 г
БИОТОНА БИО ЧАЙ МАТЧА ЗА НАЧИНАЕЩИ 80 г
НЕЙЧЪРС ФАЙНЕСТ БИО МАТЧА НА ПРАХ 70 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Безалкохолни напитки и сокове
- Чай матча в борбата с излишните килограми
- Чай
- Всяка чаша зелен чай е здраве
- Какви са страничните ефекти на зеления чай за отслабване
- Разкрасете се отвън и отвътре със зелен чай и чия
- 7-дневна диета със зелен чай
- Детоксикиращо зелено смути от круша, спанак и Матча
- Зеленият чай като средство за отслабване и поддържане на нормално тегло
- Каква е разликата между черен, зелен и бял чай?
- Тонизирайте кожата на лицето си с маска от малини, зелен чай и кисело мляко
Коментари към Матча - зелен чай на прах с множество ползи за здравето