Шаран див
Полезни свойства на дивия шаран
По вкус и крехкост, месото на шарана е най–добро сред рибите от семейство Шаранови. Поради малкото съдържание на съединителна тъкан, рибата се храносмила по–лесно и по–бързо, отколкото месото на бозайниците, а това е от значение за хората, които водят заседнал начин на живот. Рибата е полезна за децата и юношите, които имат нужда от протеин в процеса на растеж, също за болни.
Шаранът е добър източник на витамини A, D и от група В. Витамините А и D се съдържат, преди всичко в черния дроб (рибено масло), а при тлъстите риби – и в тялото им.
В месото на шарана има много ценни за организма вещества: мазнини, протеини, наситени мастни киселини, вода, витамини А, С, РР, Е, В1, В2; микро– и макроелементи: фосфор, желязо, калций, магнезий, хром, флуор, молибден, калий, хлор, никел, натрий. Натрият го прави подходящ за безсолна диета, наличието на калий и магнезий не е много, но е достатъчно. Желязото е голямо количество. Учени доказват, че при редовна консумация на риба, не може да се развие желязодефицитна анемия.
Дивият шаран е непретенциозна риба, храни се с почти всичко и това крие опасност от натрупване на вредни вещества в организма му. Поради тази причина не се препоръчва за консумация.
Тази риба е противопоказна, ако имате непоносимост към риба и рибни продукти.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 75.3 мл. |
Белтък | 18.4 гр. |
Мазнини | 5.3 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 121 кал. |
Витамини и минерали
натрий, калий, фосфор, магнезий, желязо, калций, хром, флуор, никел; витамини А, С, РР, Е, В1, В2 |
СТАТИЯТА е свързана към
- Риба и морски продукти
- Как да изчистим шаран бързо и лесно
- Рецепти за пълнен шаран с домати и лук на фурна
- Пържен шаран с чеснов сос
- Рецепти за пълнен шаран с ориз и гъби
- Шаран на фурна със зеленчуци
- Шаран
- Шаран с лук, гъби и кашкавал
- Рецепти за пълнен шаран с кромид и с праз лук
- Пълнен шаран със сушени сини сливи и орехи
- Пълнен шаран с орехи в тесто
Коментари към Шаран див