Начало Хранене Групи храни и ястия Риба и морски продукти Шаран див

Шаран див

Шаран див - изображение

Полезни свойства на дивия шаран

По вкус и крехкост, месото на шарана е най–добро сред рибите от семейство Шаранови. Поради малкото съдържание на съединителна тъкан, рибата се храносмила по–лесно и по–бързо, отколкото месото на бозайниците, а това е от значение за хората, които водят заседнал начин на живот. Рибата е полезна за децата и юношите, които имат нужда от протеин в процеса на растеж, също за болни.

Шаранът е добър източник на витамини A, D и от група В. Витамините А и D се съдържат, преди всичко в черния дроб (рибено масло), а при тлъстите риби – и в тялото им.

В месото на шарана има много ценни за организма вещества: мазнини, протеини, наситени мастни киселини, вода, витамини А, С, РР, Е, В1, В2; микро– и макроелементи: фосфор, желязо, калций, магнезий, хром, флуор, молибден, калий, хлор, никел, натрий. Натрият го прави подходящ за безсолна диета, наличието на калий и магнезий не е много, но е достатъчно. Желязото е голямо количество. Учени доказват, че при редовна консумация на риба, не може да се развие желязодефицитна анемия.

Дивият шаран е непретенциозна риба, храни се с почти всичко и това крие опасност от натрупване на вредни вещества в организма му. Поради тази причина не се препоръчва за консумация.

Тази риба е противопоказна, ако имате непоносимост към риба и рибни продукти.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода75.3 мл.
Белтък18.4 гр.
Мазнини5.3 гр.
Въглехидрати0.0 гр.
Калории121 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

натрий, калий, фосфор, магнезий, желязо, калций, хром, флуор, никел; витамини А, С, РР, Е, В1, В2

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястия