Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Чери домати

Чери домати

Чери домати - изображение

Чери доматите са разновидност на традиционните домати, която се използва главно като съставна част на салати и за направата на консерви. Има сортове от дребните доматчета, които се сушат. Формата им може да бъде издължена, капкообразна или кръгла, а цветовата им палитра е пъстра - срещат се зелено, червено, жълто, оранжево и розово обагрени видове.


Състав и полезни вещества

В малкия плодов зеленчук се съдържат калций, желязо, калий, фосфор, витамини С, Е, К, от група В, антиоксиданти, органични киселини, ликопен.


Полезни и лечебни свойства

Чери доматите са по-богати на полезни елементи, в сравнение с по-големия си родственик. Наличието на калий в тях ги прави много ценни за сърцето, също така извеждат излишната течност от тялото. Желязото е полезно при анемия, калцият е необходим за укрепване на костите, а за подобряване на обменните процеси - фосфорът.

Най-ценното вещество в доматчетата е ликопенът, на който се дължи и наситеният им червен цвят. Ликопенът е мощен антиоксидант, с чиято помощ се възпрепятства развитието на онкологични заболявания на стомаха, хранопровода, червата и белите дробове. Веществото намалява риска от патологии на сърдечносъдовата система, профилактично средство е срещу очни болести и предотвратява възпалителните процеси в организма. Тъй като то не се разрушава под въздействието на високи температури, чери доматите може да се готвят, без това да се отрази на полезните им свойства.

В чери доматите има също и хром, който притъпява чувството на глад и предпазва от появата на силен такъв. Витамин К в състава им пък стабилизира усвояването на калция, като по този начин нормализира функциите на бъбреците и жлъчните канали.

Целулозата в зеленчуците подобрява храносмилателните процеси, ускорява метаболизма. Те са богати на серотонин, известен като "хормон на щастието", т.е подобряват настроението, намаляват тревожността и изпълняват роля на естествен антиоксидант.

Ниската калоричност на плодовите зеленчуци е още един плюс в списъка с полезни характеристики.


Вредни свойства и противопоказания

  • Чери домати не трябва да се консумират при наличие на язвена болест, дори да е в ремисия.
  • Особено внимателен следва да бъде приемът им от хората, които имат проблеми с обмяната не веществата.
  • Дребните зеленчуци не се препоръчват на склонни към алергии от всякакви червени плодове лица.


По статията работи: Радостина Райчева
Източници: edaplus.info; foodandhealth.ru
Снимка: foodandhealth.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода18 мл.
Белтък0,8 гр.
Мазнини0,1 гр.
Въглехидрати2,8 гр.
Калории22,4 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

калций, желязо, калий, фосфор, витамини С, Е, К, от група В

ДРУГИ

Други полезницелулоза, антиоксиданти, органични киселини, ликопен

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноХрани и ястияДиетиБотаникаХранене при...