Защо е полезен червения ориз
    Червеният ориз е сорт, известен със своите здравословни, вкусови качества и ползи. Той е познат от времената на Древен Китай, а с годините разпространен и в Запада. Азиатските народи използвали растението като оцветител за храна, консервант, хранителна добавка и го прибавяли дори във виното в продължение на векове.
Хранителна стойност
За 100 грама в продукта се съдържат:
- 405 калории
 - 7 грама протеини
 - 4,9 грама мазнини
 - 86,7 грама въглехидрати
 - 2,7 грама фибри
 - 1,6 грама вода
 
Оризът съдържа витамини от B групата, аминокиселини, минерали калций, йод, фосфор и желязо. Усвоява се бързо, а фибрите в състава му подобряват и регулират чревната микрофлора. Консумирано често, растението подпомага регулирането на телесната маса, стимулирайки изгарянето на излишните мазнини.
Минералите, които заслужават по-голямо внимание в червения ориз са желязо и цинк. Желязото в ориза е 5,5 милиграма, което се равнява на 68% от дневната необходимост, а цинкът е 3,3 милиграма, което са 30% от дневната нужда на организма.
Ползи за здравето
Червеният ориз има детоксикиращ ефект, дължащ се на антиоксиданти. Приемът му стимулира растежа на косата, подобрява здравината на ноктите, костите и кожата. Червеният ориз не съдържа глутен и е идеална храна за диабетици, тъй като регулира нивата на кръвната захар и холестерола, придава чувство за ситост. Неговият гликемичен индекс е 55 в сравнение с белия ориз, на който е 70.
Известно е, че белият ориз съдържа предимно въглехидрати, които бързо повишават кръвната захар, затова и повечето хора отбягват ориза, ако страдат от диабет. Но това не е необходимо, ако ядете червен ориз, тъй като неговите хранителни качества са много по-различни.
Благодарение на желязото и магнезия в състава, растението е отличен антиоксидант, който предпазва организма от свободните радикали, което понижава риска от развитието на някои ракови образования и появата на хронични заболявания.
Това също забавя процесът на стареене и предпазва клетките от дегенерация. Червеният ориз е богат на антоцианин, а това е антиоксидант, който може да ви предпази от различни кожни заболявания като псориазис например.
Същият антиоксидант притежава противовъзпалителни свойства и предотвратява сърдечно-съдови заболявания.

В кулинарията се използва не само растението, но и отварата от него, която подпомага жизнените функции на организма и подобрява нивата на триглицеридите. Редовната консумация на червен ориз може да помогне да се облекчат болките при ставни проблеми.
Червеният ориз е чудесен източник на магнезий, който е много важен за костното здраве, а в комбинация с калций намалява риска от остеопороза и ниска костна плътност.
Червеният ориз е подходяща храна при спазването на диети и в съчетание с други хранителни добавки, леко физическо натоварване и упражнения, желаните резултати няма да закъснеят. Фибрите, които се намират в ориза, спомагат за поддържането на добро здраве на сърцето, увеличават чувството за ситост, стимулират отслабването и подпомагат храносмилането.

Може включите лесно червения ориз в менюто си, но е необходимо да отделите повече време за приготвянето му. Той се вари значително по-бавно от белия, но предимствата, които има в хранителния си състав оправдават времето за приготвяне. Вкусът на ориза е орехов, което ще обогати още повече възприятията ви.
Добавете червен ориз към зеленчуците си и изпробвайте различни азиатски рецепти с него.
healthbenefitstimes.com;
Снимки: pixabay.com 
Хранителна стойност при 100гр.
| Белтък | 7,2 гр. | 
| Мазнини | 2,5 гр. | 
| Въглехидрати | 76 гр. | 
| Калории | 360,7 кал. | 
Витамини и минерали
| цинк, йод, фосфор, калций, желязо | 
Други
| Други полезни | аминокиселини, фибри | 
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИНО ТОРЕТТЕ ЛЕС КРЕТЕС ЧЕРВЕНО 750 мл.
ЛОГОНА ШАМПОАН С ЕСТЕСТВЕНА КЪНА ЗА ЧЕРВЕНИ ИЛИ ОЦВЕТЕНИ В ЧЕРВЕНО КОСИ 250 мл
ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
БИЛКОВ ЧАЙ СТОМАШЕН филтър * 20 БИЛКОВА АПТЕКА
ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА капсули * 90 GNC
ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
СТАТИЯТА е свързана към
- Зърнени храни
 - Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
 - Диета за отслабване с протеинови продукти и ориз
 - Боровинка червена, Кокази, Кокоз, Суница, Червена брусница
 - Оризовите трици пречат на образуването на съсиреци
 - Пържен ориз с бекон на тиган
 - Как да си приготвите оризово брашно?
 - Полезни и вредни свойства на ориза и оризовата каша
 - Свинска супа с ориз
 - Мусака с кайма, ориз и лозови листа
 - Баница със сирене, ориз и кашкавалена извара
 
Коментари към Защо е полезен червения ориз