Начало Хранене Групи храни и ястия Бобови Соево брашно

Соево брашно

Соево брашно - изображение

Соевото брашно е продукт, получен от преработени соеви зърна, кюспе, шрот. Особено популярен е в Източна Азия.

За да се направи брашното, зърната първо се изсушават, след което се смилат едро, като се отстраняват обвивките им. Следва фино мелене.

От соевите продукти, използвани от човека, този е най-малко пречистен. Източник е на целулоза, освобождава червата от токсини.

Брашното съдържа около 54% белтъчини, което го прави прекрасен заместител на протеините, които приемаме чрез рибата, месото, птиците и млякото.

В зависимост от сорта и начина на преработка на соята, брашното може да бъде с различни цветови нюанси: от бяло, през кремаво и светложълто, до яркооранжево.


Състав и полезни свойства

Полезните свойства на продукта се обясняват с химичния му състав. В него влизат следните микроелементи: калций (212 мг), натрий (5 мг), магнезий (145 мг), фосфор (198 мг), калий (1600 мг), също витамин РР (2,3 мг), витамин А (3 мкг), бета-каротин (0,02 мг), витамини от група В (тиамин и рибофлавин), витамин Е (1 мг). В състава на соевото брашно има и желязо (9,2 мг).

След добавянето на соево брашно крайният хранителен продукт се отличава с повишено съдържание на минерални вещества, белтъчини, лецитин и витамини, като повлиява благоприятно концентрацията на "вредния" холестерол в кръвта.

Витамин В4, който е част от състава на брашното, предотвратява образуването на камъни в жлъчния мехур, нормализира мастния обмен, допринасяйки за естественото намаляване на телесното тегло.

Продуктът намира широко приложение в хранително-вкусовата промишленост. Използва се при производството на колбаси, трици, бисквити, полуфабрикати, хлебни и макаронени изделия, също като заместител на обезмасленото сухо мляко и някои вещества в пълномасленото прясно мляко.

Редовната употреба на брашното укрепва мускулите и сърцето, понижава риска от развитие на сърдечни заболявания, включително хипертония и атеросклероза, което се обяснява с наличието на изофлавонът генистеин, притежаващ мощни антиоксидантни свойства. Този растителен компонент помага за предотвратяване на образуването на тромби, предпазва от инфаркт, инсулт и от образуването на плаки по стените на артериите.

Освен това соевите продукти предпазват организма от развитие на рак на простатата, млечната жлеза и матката. Противораковите свойства също се приписват на генистеина. Соевите изофлавони не само блокират растежа на раковите образувания, но и участват в създаването на гени, насочени към унищожение на туморните клетки.

Добавянето на соево брашно в менюто се препоръчва на жени в менопауза и по-специално за намаляване на топлите вълни, нощното изпотяване, раздразнителността и рязката промяна на настроението.

Друго характерно за соевото брашно е високото съдържание на калций, което го прави полезно за костите. Магнезий и бор са още два важни елемента в соята, те допринасят за усвояването на калция от организма.

В соевите зърна няма глутен, продуктът е подходящ за хора, страдащи от диабет. Гликемичният индекс е нисък, а концентрацията на антиоксиданти е висока. Последните се борят с оксидативния стрес - един от причинителите на диабет тип 2.


Вреда и противопоказания

Въпреки множеството полезни за човешкия организъм свойства, употребата на соево брашно има и своите противопоказания. Изофлавоните (заместители на женските полови хормони), които се съдържат в него, действат положително върху женската полова система, но влиянието им върху развитието на главния мозък на плода при бременност е отрицателно, защото се повишава риска от недоносване на бебето. Освен това учени откриват връзка между прекомерната консумация на соеви продукти с нарушения в менструалния цикъл при жени в репродуктивна възраст.

Приемът на големи количества храни, съдържащи брашно от соя, може да бъде причина за нарушено мозъчно кръвообращение, да провокира развитието на болест на Алцхаймер и да се ускорят процесите на стареене на организма.

Вредата от соевото брашно засяга и ендокринната система и може да доведе до нарушения в имунитета, нервната и репродуктивната системи на човека.

Децата под 3-годишна възраст не трябва да прекаляват с консумацията на храни от или със соево брашно, защото това може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза или алергични реакции.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източници: neboleem.net; poleznenko.ru
Снимка: poleznenko.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък48,9 гр.
Мазнини1 гр.
Въглехидрати21,7 гр.
Калории291 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

калций, натрий, магнезий, фосфор, калий, желязо; витамини А, РР, Е и от група В

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияАлтернативна медицинаЗдравни съветиЛюбопитноСпортНовиниБотаникаЕ-тата в храните