Лецитин – полезни свойства и съдържание в храните
Лецитинът е подобно на мазнините органично вещество, представляващо комплекс от фосфолипиди. Той е "гориво" за човешкия организъм, строителен елемент на клетъчните мембрани.
Ролята на лецитина за човешкия организъм:
- укрепва нервната система;
- незаменим е за черния дроб и главния мозък;
- регулира обмяната на липидите в организма;
- нормализира нивото на холестерол в кръвта;
- е необходим за развитието на подрастващия организъм;
- поддържа здравето на възрастните хора;
- способства регенерирането на клетките;
- активизира репродуктивната функция;
- облекчава синдромите на менопаузата, възстановява менструалния цикъл;
- стимулира мозъчната дейност, активизирайки мисловните процеси, умствената и физическата активности;
- осъществява транспортирането на полезните и хранителните вещества, минералите и витамините към клетките;
- е мощен антиоксидант, възпрепятства образуването на токсични съединения, тъй като е много силен алерген;
Недостигът на веществото може да доведе до вътречерепно налягане, забавя се формирането на централната нервна система. Също така може да се отслаби действието на някои лекарства.
Част от симптомите на недостиг на лецитин са:
- телесно тегло под нормата;
- недобро развитие на речта;
- нестабилно психическо състояние;
- възможни нарушения на паметта и намалена концентрация.
Заболявания, възникващи при недостиг на веществото:
- коронарна болест на сърцето;
- атеросклероза;
- язва на стомаха и дванадесетопръстника;
- нарушаване на чернодробните функции (хепатит, цироза).
Лецитинът е важен елемент за развитието на плода в утробата на майката, както и през първата година от живота на детето, когато се формират най-важните системи на организма.
С напредването на възрастта нивото на веществото в клетките се понижава. То може да се набави чрез хранителните продукти, съдържа се в много от тях, но най-разпространен е соевият лецитин.
Продукти, в чиито състав влиза лецитин:
- слънчогледово олио;
- говеждо;
- яйчен жълтък;
- царевица;
- черен дроб;
- обезмаслени соеви храни, соя;
- маслини;
- рибено масло;
- високомаслена извара;
- заквасена сметана;
- грах;
- зеле;
- елда;
- зелена салата;
- моркови;
- пшенични трици;
- боб и бобови култури.
Любопитно е, че приемът на веществото не оказва никакви странични ефекти, за разлика от лекарствата, които се борят с нарушените мозъчни функции.
Производството на лецитин се увеличава по време на физически упражнения, количеството му в мускулните тъкани се повишава.
Лечебни свойства на лецитина:
- полезен е за възрастни хора;
- назначава се при заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрити, колити, гастродуоденити);
- подобрява изработката на инсулин, затова няма да навреди на страдащите от диабет;
- назначава се през рехабилитационния период след изкаран инсулт;
- препоръчва се при различни заболявания на сърцето и кръвоносните съдове;
- подпомага лечението на кожни проблеми (дерматити, псориазис и други);
- полезен е при заболявания на гръбначния стълб и ставите;
- в гинекологията намира приложение срещу мастопатия, фиброматоза на матката, болести на млечните жлези;
- повишава сексуалната активност.
Петдесет процента от черния дроб се състои от лецитин, затова последният е изключително средство за профилактика срещу болести на важния орган (цироза, различни форми на хепатит с вирусен характер, стеатоза).
Лецитин се препоръчва изключително на недоносени бебета, възрастни хора и на тези, които са подложени на големи физически натоварвания.
Противопоказания за прием на лецитин
Лецитинът се характеризира с минимална вреда, в сравнение с други препарати, притежаващи същите свойства. Не се препоръчва за прием само в случаите на индивидуална непоносимост към него.
Кърмещите и бременните жени трябва да бъдат внимателни и да не консумират големи дози лецитин.
am-am.su; safeyourhealth.ru; prodgid.ru; sayyes.com
Снимки: pixabay.com
Коментари към Лецитин – полезни свойства и съдържание в храните