E322 - Лецитини (Lecithins)
Характеристика
Е 322 е вещество с естествен растителен произход, което се характеризира със силни повърхностно-активни свойства. Названието на добавката идва от гръцки и означава "яйчен жълтък". Точно яйчният жълтък е най-богатият източник на лецитин. В производството веществото се получава от промишлените отпадъци от соево масло и други соеви продукти.
Съществуват три вида лецитин:
- суров - под формата на лепкаво кафяво масло или маса с вкус на ядки
- пречистен - представлява жълто-кафяв восък
- фракциониран - прозрачна лепкава течност, сипещ се прах или жълтеникави и кафеникави гранули
Е 322 се разтваря отлично в мазнини, но в ацетон и студена вода е неразтворима.
Употреба
Хранителната добавка Е 322 се използва в производството на млечни продукти, маргарини, хлебни и шоколадови изделия, глазури. Също при направата на маслени бои, разтворители, винилови покрития, козметични средства, при обработването на хартия, при производството на торове и пестициди.
Лецитинът се среща в продукти с високо съдържание на мазнини, в яйцата, черния дроб, във фъстъците, в някои плодове и зеленчуци. Голямо количество от веществото има и в човешкия организъм.
Въздействие върху човека
Лецитинът е важен за човека, той представлява около 50% от черния дроб и 1/3 от защитните и мозъчните тъкани, които обграждат мозъка и гръбначния мозък. С помощта на Е 322 се обновяват повредените клетки, осигурява се пълноценна работа на мозъка и нервната система. Добавката служи за средство, което транспортира хранителните вещества, витамините и лекарствата към клетките.
Недостигът на Е 322 в организма води до намаляване на ефективността на някои лекарства. Лецитинът е силен антиоксидант, предотвратява образуването на високотоксични съединения в организма. Въпреки че притежава полезни свойства, употребата му в големи количества може да предизвика нежелани последици - поява на алергични реакции.
Коментари към E322 - Лецитини (Lecithins)