Слива (градинска)
Градинските сливи (джанки) са широко разпространени в България. Те, освен много вкусни, са и много полезни. Съдържат редица витамини и минерали, усвояват се лесно и имат широко приложение.
Хранитела стойност и състав
В 100 грама от плода се съдържат:
- мазнини - 0,1 грама
- протеини - 0,2 грама
- фибри - 1,8 грама
- въглехидрати - 7,9 грама
- калории - 34
В сливата се съдържат много полезни вещества. Това са въглехидрати, органични киселини, пектини, витамин С, витамини от група В и провитамин А; много калий, калций, фосфор, магнезий. Цветът на сливата се определя от състава й – в жълтите плодове има много захар, лимонена киселина и почти няма дъбилни вещества; а черната е богата на пектин.
Полезни свойства на сливата:
Сливата е добро диетично средство. Полезна е, както в сушен вид, така и под формата на компоти, желета, сокове, конфитюри.
Сокът утолява жаждата, тонизира и освежава. Подходящ е при авитаминоза, остри респираторни заболявания, стомашни болести и като леко слабително. Той действа като антивирусно средство, поради високото съдържание на фибри и пектин, които допринасят за извеждането на радионуклиди от организма.
Високото съдържание на калий го прави полезен при сърдечни проблеми - този минерал предотвратява аритмията и укрепва сърдечния мускул.
Плодовете на сливата съдържат малко захар, затова може да се консумират от страдащи от захарен диабет. Сушената месеста част запазва дълго своя вкус и диетични качества.
Сливата действа на нервната система и има успокояващ и релаксиращ ефект. Ако страдате от високо кръвно налягане може да консумирате 200 грама плодове и до час състоянието трябва да се нормализира.
Витамини А и C са силни антиоксиданти, те забавят процеса на стареене и предпазват организма от външните фактори, подобряват състоянието на кожата.
Чайовете със слива подобряват храносмилането и повишават апетита.
Противопоказания на сливата
Тъй като в сливите има голямо количество органични киселини, те не се препоръчват на страдащи от гастрит с повишена киселинност на стомашния сок, също при язви на стомаха и дванадесетопръстника.
Други приложения
От костилките на сливата се приготвя масло, което, по състав, прилича на бадемовото и съдържа гликозид, амигдалин, циановодородна киселина и бинзоен алдехин. Маслото намира приложение в козметиката и в производството на медицински сапун.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 89.0 мл. |
Белтък | 0.2 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 7.4 гр. |
Калории | 34 кал. |
Витамини и минерали
витамини С, В, провитамин А, калий, калций, фосфор, магнезий |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МУСТЕЛА STELATOPIA ДУШ ГЕЛ ЗА МНОГО СУХА КОЖА ПРИ БЕБЕТА И ДЕЦА 200 мл
Б.ФРЕШ ШАМПОАН ЗА ЕЖЕДНЕВНА ГРИЖА 355 мл
НовАЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY
ПРОМОБАРБЕЛ ДРЕКСЕЛ ДЕТОКСИКАЦИЯ С ЛИСТА ОТ БРЕЗА И СИНИ СЛИВИ 250 мл
МАЗИЛО ОЛИО ЗА ЛИЦЕ 30 мл
Безплатна доставка за България!КАЛИВИТА МУЛТИВИТАМИНИ ВИТАЛ ЗА КРЪВНА ГРУПА А таблетки * 90
СТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Умебоши - японски мариновани сливи
- Печени сливи с мед, канела и орехи
- Мариновани сливи
- Дива слива
- Сушените сливи укрепват костите
- Облекчете екземата с отвара от ягодови и сливови листа
- Намалете вредния холестерол с напитка от сливи, мента и сминдух
- Шоколадово сливово сладко с орехи
- Пийте сок от сини сливи срещу запек
- Тонизирайте кожата на лицето си с маска от сини сливи, кисело мляко и царевично нишесте
Коментари към Слива (градинска)