Компот от нектарини, грозде и сливи
Необходими продукти:
8 средни нектарини
10 едри жълти сливи
1 голям грозд (едро грозде без семена)
1 малък лимон
250 грама захар
2 супени лъжици бял винен оцет
2 звездички анасон
3 зрънца карамфил
Посочените количества за направата на 1 трилитров буркан компот.
Начин на приготвяне:
Разрежете нектарините и сливите на две, почистете ги от костилките. Сложете плодовете в подготвения стерилизиран трилитров буркан и прибавете гроздовите зърна.
Обелете кората на лимона, старателно отстранете бяла част под нея и нарежете цитруса на кръгчета, които сложете в буркана. Добавете анасона, карамфила и напръскайте всичко с оцета.
Изсипете захарта в 1,3 литра вода и поставете на котлона. Щом течността кипне, нека се вари 5 минути и свалете от огъня. Залейте плодовете с врящия сироп и поставете капак върху отвора на съда, но не затваряйте. Сложете съда в слабо вряща вода и пастьоризирайте в продължение на 40 минути. След това затворете буркана и го обърнете с дъното нагоре, докато компотът се охлади.
Добър апетит!
Снимка: gastronom.ru
Коментари към Компот от нектарини, грозде и сливи