Умебоши - японски мариновани сливи
Японските мариновани сливи, познати под името "Умебоши" имат чудотворно въздействие върху организма. Те са част от японската кухня от векове, известни са още като кисела слива и японска слива. Умебоши се произвеждат от сушени мариновани плодове уми, които наподобяват кайсия.
Умебоши са кръгли и набръчкани с подчертано кисел вкус, благодарение на високите количества лимонена киселина, които съдържат. Поради силния си вкус се сервират с паста или ориз.
Предлагат в няколко различни форми - най-често като оцет или на паста. Смесите от умебоши се правят с помощта на уми плодове, които са били мариновани в солена саламура. По-късно сливите могат да бъдат подправени, подсладени или изсушени на слънце и се продават цели или в изсушена форма.
Проучванията показват, че консумацията им може да намали увреждането на черния дроб, да поддържа храносмилането и дори да блокира растежа на раковите клетки. Ако искате да оптимизирате диетата си, да подобрите здравето си и да получите колкото се може повече хранителни вещества, умебоши може да бъде перфектното хранително допълнение.
В наши дни Умебоши оцетът е с широко приложение в кухнята и медицината. Използва се за овкусяване на различни пюрета, салати, супи, яхнии, не само заради вкуса, но и заради качествата си. В медицината намира приложение за направата на лекарства, спирт, компреси, сиропи против стомашни болки и други.
Хранителна стойност японските мариновани сливи
Както може да видите в таблицата по-долу, умебоши са много диетични - само 33 калории на 100 грама. Съдържат и доста фибри - 3,4 грама, което на фона на 10 грама общи въглехидрати прави плодовете нисковъглехидратни.
В състава на маринованите сливи влизат и редица витамини и минерали, като най-отчетливи количества има от калий (440 милиграма), който е много добър за сърцето. Богати на витамини C, A и фибри, калий, магнезий, калций, желязо, лактоза.
Освен че е с доста впечатляващ хранителен профил и подчертан вкус, тази маринована слива също има много полезни ефекти върху здравето.
Ползи за здравето
Силната им киселинност подпомага храносмилането и функциите на черния дроб, неутрализира стреса и умората, детоксикира тялото. Освен това, плодчетата увеличават потентността, облекчават кашлицата, успокояват при треска и гадене. Използват се за лечение на язва, гастрит, защото стимулират секрецията на храносмилателните течности и като антибиотик, заради антисептичното си действие.
По времето на самураите, растението се считало за едно от най-важните. Използвало се е за подправяне на ориз, зеленчуци и това им давало сили. Преди повече от 150 години хората започват да експериментират с плода, с цел да извлекат най-важните му лечебни свойства. По този начин е открит екстракт, който се съчетава с вода, мед и се консумира като тоник. Високото съдържание на аскорбинова киселина автоматично го превръща в желан еликсир с ефективни лечителни свойства.
Защитава черния дроб
Умебоши имат някои мощни свойства, които помагат да се защити черния дроб. Черният дроб играе жизненоважна роля за детоксикацията на организма, метаболизма на мазнините и производството на протеини, използвани за съсирването на кръвта, така че неговото здраве е от съществено значение. Дробът се уврежда от прекомерна употреба на алкохол, инфекции, наднормено тегло.
Някои изследвания показват, че включването на умебоши в менюто помага да се запазят функциите на черния дроб. Проучване от 2012 г. публикувано в World Journal of Gastroenterology проследява 58 пациента с чернодробни заболявания и установява подобрение на състоянието и намаляване на увреждането на дроба.
Така че може да включите умебоши в менюто си, те могат да ви помогнат в лечението или като превенция срещу чернодробни нарушения.
Подобрява здравето на стомаха
Тъй като умебоши съдържат много фибри, те са чудесна храна за храносмилателната система. Фибрите преминават през тялото, като достигат до червата, където част от тях се превръщат в храна за добрите бактерии.
Умебоши облекчават запека и стимулират подвижността на червата. Не само това, те намаляват значително киселинния рефлукс, който засяга голяма част от възрастните хора.
Превенция срещу някои видове рак
Умебоши съдържат съединения, които могат да са от полза в профилактиката и лечението на рак. Проучвания установили, че екстракт от плодовете успява да спре растежа на някои ракови клетки.
Друго проучване показва, че това се случва успешни при рак на панкреаса и черния дроб. Също така се наблюдава подобрение при рак на гърдата и кожата, но разбира се, са необходими още много изследвания, за да се потвърди на 100% ползата на умебоши.
Антиоксиданти в японската слива
Често увреждаме тялото си с начина си на живот - стрес, тютюнопушене, вредна храна. Всичко това причинява образуването на свободни радикали, които увреждат клетките и водят до появата на хронични заболявания.
Антиоксидантите неутрализират опасните свободни радикали и предпазват клетките от увреждане. Умебоши са едни от най-богатите на антиоксиданти храни, включването на плода в диетата ви може да ви помогне значително да подобрите здравето си и да си осигурите достатъчен прием на антиоксиданти.
Укрепват здравето на костите
Подари голямото количество калций и полифеноли, може да си осигурите добро здраве за костите, като хапвате от плодовете умебоши. Полифенолите действат като антиоксиданти и са превенция срещу остеопороза. Също така полифенолите насърчават производството на колаген и подобряват здравината на костите.
Стабилизира кръвната захар
Добавяйки няколко плодове умебоши към диетата е в полза за кръвната захар. Те предотвратяват рязкото покачване на кръвната захар. Освен това, фибрите забавят усвояването на глюкозата, предотвратявайки резки скокове и сривове на кръвната захар.
Антиоксидантите пък са превенция срещу диабет, тъй като се борят с възпаленията, причинители на хронични заболявания.
Противопоказания
Важно е да не се прекалява с продукта, защото съдържа много сол. Не се препоръчва консумацията от хипертоници.
Маринованите сливи Уембоши нямат странични ефекти, но ако почувствате неразположение след консумацията им, трябва да ги избягвате, тъй като е възможна индивидуална алергична реакция.
Много храни и подправки имат здравословни ползи, но истинският ефект се постига с постоянство, с качествено балансиран режим и с прием на алкални и органични храни, свободни от пестициди.
draxe.com
Снимки: Pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 65,4 мл. |
Белтък | 1,11 гр. |
Мазнини | 0,08 гр. |
Въглехидрати | 10 гр. |
Калории | 33 кал. |
Витамини и минерали
C, A |
Други
Други полезни | калций, желязо, магнезий, калций, фибри |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
Е ЛЕК НОЩЕН ОКОЛООЧЕН СЕРУМ 10 мл
НовПРАЙВ ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА EYE CANDY 100 мл
ЛОВАРЕ ЧАЙ АСОРТИ LOVE BLOSSOM 6 ВИДА * 15
НовАЛКА ГРИЙНС саше * 30
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ЖЕНИ таблетки * 30 NATURE'S WAY
ПРОМОЕМПЕР ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА FLAIRE 100 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Печени сливи с мед, канела и орехи
- Мариновани сливи
- Дива слива
- Сушените сливи укрепват костите
- Слива (градинска)
- Облекчете екземата с отвара от ягодови и сливови листа
- Намалете вредния холестерол с напитка от сливи, мента и сминдух
- Шоколадово сливово сладко с орехи
- Пийте сок от сини сливи срещу запек
- Тонизирайте кожата на лицето си с маска от сини сливи, кисело мляко и царевично нишесте
Коментари към Умебоши - японски мариновани сливи