Ползи от консумацията на извара
Изварата често е пренебрегвана като „остатъчен” продукт, който не притежава никакви качества. Но истината е, че тя е едно от най-полезните млечни изделия. В нея има много високо съдържание на протеини и е изключително подходяща за диетичното и здравословно хранене.
Изварата се характеризира с лечебни свойства. Съдържащият се в нея казеин е в състояние да замени животинските протеини и има голяма хранителна стойност. Целебният й състав укрепва костната тъкан, предпазва от атеросклероза. Изварата влиза в състава на много хранителни диети. Тя укрепва нервната система, хрущялите и костната тъкан.
Диетичната извара е изключително подходяща при болни от захарен диабет, изтощение, при хора със сърдечни заболявания и преживели травми и изгаряния.
В народната медицина този продукт намира приложение за лечение на възпаления на белите дробове и бронхити (под формата на компрес).
Ползи от консумацията на извара
Изварата е здравословен продукт, богат на хранителни вещества и витамини. В нея се съдържат витамин B2 и холин, също така витамини А, Е, B12, фолиева и пантотенова киселини.
В състава й влизат още селен, натрий и фосфор. В 100 грама извара има около 8% от препоръчителната дневна доза калций и 2% магнезий. Откриват се също цинк, мед и флуор.
Изварата е богата на белтъчини, а маслеността й може да варира.
Продуктът е полезен, богат на витамини и хранителни вещества, необходими за човешкия организъм и за поддържане на нормалното функциониране на всички жизненоважни системи. Основна причина за това, че е предпочитана от привържениците на здравословното хранене е богатото съдържание на протеини. Друг плюс е, че протеинът в изварата се усвоява по-лесно, отколкото този от месните продукти. Белтъчините в продукта са представени от казеин.
Основните ползи от консумирането на извара са:
- богата е на незаменими аминокиселини;
- усвоява се бавно, благодарение на което създава чувство на ситост в продължение на часове;
- протеините се усвояват по-лесно от тези в месото, което я прави по-подходяща за хората, страдащи от чернодробни заболявания;
- в комбинация с други хранителни продукти подобрява и тяхната абсорбция от организма;
- наличието на калций помага за укрепването на костите и изграждането на зъбите при децата;
- понижава холестерола;
- нормализира работата на стомашно-чревния тракт.
За жените е полезно да ядат извара, защото менопаузата се свързва и с липса на калций, а дефицитът му носи проблеми с костите, зъбите и причинява косопад, затова е важно жените да консумират от млечния продукт редовно.
За мъжете е от значение да включат изварата в храненето си, заради високото количество протеин казеин, който се усвоява много лесно и помага за натрупването на мускулна маса, като в същото време поддържа ниско нивото на подкожните мазнини. Изварата помага за производството на мъжкия хормон – тестостерон.
Нискомаслена или пълномаслена извара е по-полезна?
Много хора предпочитат нискомаслените продукти пред пълномаслените, като вярват, че първите доставят повече ползи за здравето, а и че консумацията им не води до натрупване на телесно тегло. При изварата основният източник на ползи е млякото, от което е направена. Добър избор е да се консумира извара с ниско съдържание на мазнини, тъй като при нея главната хранителна стойност идва от протеина казеин, който е по-висок, отколкото при пълномаслената.
По отношение на витамините и минералите, обезмаслената извара има много големи предимства. Все пак някои вещества липсват в нея – това са фолиева киселина, витамини Е и B12, флуор и цинк.
Също е важно да напомним, че мазнините имат основна функция в тялото и се грижат за поддържането на хормоналната дейност, а особено при жените е свързана с хормона естроген, който е от ключово значение за редовния менструален цикъл.
Липсата на мазнини забавя метаболизма, увеличава отделянето на инсулин и влошава състоянието при диабет и инсулинова резистентност.
Когато решите да консумирате обезмаслена извара, трябва да сте сигурни, че приемате достатъчно мазнини с останалата храна в диетата ви.
Противопоказания за консумацията на извара
Ако страдате от непоносимост към лактоза или имате стомашни заболявания, влошена функция на бъбреците и други здравословни проблеми, е добре да ограничите консумацията на извара.
Качественият продукт е с хубав бял цвят, без образуван жълт слой по повърхността.
zen.yandex.ru
снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 77.7 мл. |
Белтък | 18.0 гр. |
Мазнини | 0.6 гр. |
Въглехидрати | 1.5 гр. |
Калории | 86 кал. |
Витамини и минерали
калций, фосфор, магнезий, витамини |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Мляко и млечни продукти
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
- Шоколадови блокчета с извара и ягодово сладко
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- Срещу кашлица и зачервено гърло ще ви помогне компрес с извара
- Зеленчукова запеканка с извара
- Шоколадов сладкиш с вишни и крем от извара
- Банички от лаваш с плънка от извара и магданоз
- Соленки от оризово брашно и извара с кашкавал и чиа
- 10-дневна диета с ябълки, извара и овесена каша
- Бананов коктейл за напълняване с мед, орехи и извара
Коментари към Ползи от консумацията на извара