Масло от кашу
Маслото от кашу е ценна суровина, тъй като се характеризира с полезни за здравето свойства. Има характерен мирис и златист цвят, съдържа мононенаситени и полиненаситени мазнини, витамини от B група - B1, B2, B5, фолиева киселина и минерали. Част от тях са желязо, фосфор, калций, мед, цинк, селен и магнезий.
Последните две защитават организма от развитие на канцерогенни клетки и спомагат за по-доброто усвояване на калций. Това от своя страна подобрява здравината на костите и зъбите. Маслото е отличен източник на фибри, насърчава храносмилането и спомага за усвояването на храната. Благодарение на мастните киселини - олеинова и линоленова, то помага за регулирането на холестерола и триглицеридите, благоприятства функционирането на сърдечносъдовата система.
Спомага за производството на меланин, важен за здравето на косата, кожата и тялото. Действа антиоксидантно, подсилва имунитета и подобрява качеството на съня при жени в менопауза. Освен заради своите здравни ползи, маслото от кашу се използва и с козметични цели, също така намира приложение и в кулинарията.
То се използва за омекотяване на кожата, тъй като съдържа витамин Е, а той от своя страна забавя процеса на стареене. Освен това се счита, че помага при лечението на кожни инфекции и спомага за запазването на дълготраен слънчев тен. От маслото се приготвят козметични кремове, шампоани, лосиони и всякакви продукти за коса.
Благодарение на маслото, което има реновиращ ефект, косата става гладка, лъскава и по-устойчива. Смята се, че редовното втриване на маслото би могло да подобри качеството на косата и при мъжете, особенo към тези, които са склонни към оплешивяване.
Маслото от кашу може да се смесва с други видове такива, зависимост от предназначението и желаните резултати. В кулинарията се използва предимно за подправяне на салати и намира приложение в подготовката на сосове, супи, основни ястия и десерти.
Маслото може да откриете в био магазините, хипермаркетите или да си приготвите домашно.
По статията работи: Русиана Михайлова
Източник: secretodebelleza.ru, www.ellahoy.es
Снимки: www.theayurveda.org; holadoctor.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 2,96 мл. |
Белтък | 17,56 гр. |
Мазнини | 49,41 гр. |
Въглехидрати | 27,57 гр. |
Калории | 587 кал. |
Витамини и минерали
желязо, калий, калций, магнезий, селен, мед |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ОЛ НУТРИШЪН МАСЛО ОТ КАШУ ГЛАДКО 500 г
ОЛ НУТРИШЪН МАСЛО ОТ КАШУ ГЛАДКО 1 кг
ОЛ НУТРИШЪН МАСЛО ОТ КАШУ ПАРЧЕНЦА 1 кг
ЗОЯ БИО СУРОВО КАШУ 250 гр.
ТАХАН ОТ КАШУ 230 г ЗЕМЕЛА
ТАХАН ОТ КАШУ И МАКАДАМИЯ 230 г ЗЕМЕЛА
СТАТИЯТА е свързана към
- Мазнини, маргарин, олио
- Обикновен маслен крем
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Хрупкави маслени бисквити с ванилия
- Кашу, Индийско кашу, Индийски фъстък
- Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Маслен крем за торти и сладкиши
- 16 вида масла за готвене и техните предимства и недостатъци – част 1
- Консумацията на козе масло носи много здравословни ползи
- Синапено масло – хранителен състав, ползи и странични ефекти
Коментари към Масло от кашу