Начало Хранене Групи храни и ястия Мазнини, маргарин, олио Лешниково масло - част 1

Лешниково масло - част 1

Лешниково масло - част 1 - изображение

Лешниковото масло се смята за най-младото, тъй като се появява на пазара едва през 70-те години на миналия век. Първоначално се е произвеждало във Франция, след това се разпространява по целия свят.

По отношение на полезните свойства и благоприятното въздействие върху човешкия организъм то не е по-малко ценно от популярното бадемово масло.

Олиото от лешници се добива чрез студено пресоване на ядките. То е леко и ароматно, отличава се с високо съдържание на палмитинова, олеинова, стеаринова и линолова киселини. Продуктът е наситен с необходимите за тялото витамини Е, В, РР и С, има висока енергийна стойност.

Цветът на маслото е бледокехлибарен, като в същото време то е прозрачно.

Продуктът се използва както в чист вид, така и в качеството си на добавка към други основи, макар в смесите количеството на маслото от лешници да се ограничава до 10-15%. Ароматът му е лек ядков, почти не се усеща.

Мазнината се разпределя равномерно и лесно върху кожата, попива веднага, оказва матиращо, освежаващо и стягащо порите действия. След нанасяне върху кожата не остават мазни следи, нито неприятно мазно усещане. Слави се с бърз тонизиращ ефект и клетъчно въздействие.


Употреба в кулинарията

Както всички масла, добити от ядки, и това се характеризира с приятни аромат и вкус. Може да се използва в съчетание с рафинирани зехтин и слънчогледово олио, добре се комбинира с фъстъчено и орехово масла.

Основно се използва за подправяне на ястия. Тъй като вкусът му е леко сладникав, може да се добавя в каши например, като се намали количеството на захарта в тях.

Лешниковото масло може да се употребява за направата на различни сосове, може да се приготви домашна майонеза с него. Не е подходящо за пържене, но за направата на десерти се препоръчва, като се съчетава добре със зърнени култури и шоколад. Вкусни домашен хляб, печива, сладкиши се получават с негова намеса, защото им продава нежни ядкови вкус и аромат.


Калоричност

За вегетарианците лешниковото масло е подходящо, тъй като те не консумират месо, а мазнината от лешниците се смята за пълноценен източник на белтъчини. Въглехидратите в продукта са толкова малко, че без притеснения може да се употребява от хора, склонни към напълняване и дори от страдащи от диабет.

Разбира се, енергийната стойност на продукта е висока и затова той се препоръчва при загуба на сили, тежки физически натоварвания, изтощение и в качеството на общоукрепващо средство, също за подобряване на адаптивните способности и повишаване на издръжливостта.


Състав

Такова количество ненаситени мастни киселини (94%), какво има в маслото от лешници, няма в нито едно друго масло. В по-голямата си част това са олеинова, линолова и линоленова киселини. Ниското съдържание на наситени киселини допринася за практически стопроцентово усвояване на продукта.

Витамините в състава са С, Е и от група В. В маслото се съдържат всички необходими на човека аминокиселини, а минералният състав е представен от натрия, цинка, кобалта, желязото, магнезия, фосфора и калция. В продукта има още каротиноиди, фитостероли, паклитаксел и до 10% фосфолипиди.


Полезни и лечебни свойства

Лешниковото масло е истински източник на здраве. Чрез съвременните технологии на производство се съхраняват всички свойства на ядките. Разбира се, продуктът не би могъл да излекува каквито и да било заболявания, но редовната му употреба е прекрасна профилактика срещу развитие на редица сериозни здравословни проблеми. Прилагайки го в комплексна терапия за лечение на немалко болести, дава отлични резултати.

Препоръчва се включването му в храненето на хора със затлъстяване, тъй като съдържа много полезни вещества, подпомагащи отслабването и нормализирането на обменните процеси. Разбира се, не трябва да се забравя, че маслото е с висока калоричност и това е необходимо да се има предвид при съставяне на менюто.

Продуктът е показан при кожни заболявания: псориазис, екзема, себорея, обрив. Полезен е също при нервна възбудимост и засилена умора. Помага за повишаване на работоспособността (както умствената, така и физическата), за усвояване на мастноразтворимите витамини, предпазвайки ги от разрушението на кислорода. Мазнината от лешници забавя стареенето и е необходима за развиващия се организъм.

Освен всичко това се характеризира с противораково действие и е отлично профилактично средство срещу новообразувания на дебелото и сигмовидното черва, дванадесетопръстника. Помага при лечението на фиброза на гърдата и се препоръчва за употреба от хора, страдащи от захарен диабет, тъй като съдържанието на въглехидрати не е голямо.

Продуктът е прекрасно канцерогенно средство, добре пречиства организма и поддържа имунитета. Елементите му участват в процеса на възстановяване на ДНК и на биосинтеза на белтъчините.

Лешниковото масло увеличава лактацията и подобрява качеството на майчиното мляко. Повлиява благоприятно дейността на сърцето и кръвоносните съдове, подобрява циркулацията на кръвта и нормализира съсирването, допринасяйки за повишаване на хемоглобина. В частност, действа благоприятно върху периферното кръвообращение. При редовна употреба понижава кръвното налягане и нивото на холестерола. Това е и причината да се прилага като профилактика срещу и при лечението на: хипертония, стенокардия, атеросклероза, коронарна болест, аритмия, варикоза, анемия, инсулти и инфаркти.

Олиото от тези ядки ефективно пречиства от шлаки, и по-специално, черния дроб. Освен това помага при камъни в и стагнация на жлъчката, предпазва от гнилостни процеси и притежава антихелминтно действие, което допринася за пълно пречистване.

Невероятното масло помага за подобряване на състоянието на страдащи от бъбречно-каменна болест и оказва положително въздействие върху репродуктивната функция. Цинкът в продукта помага за производството на полови хормони, повишава либидото и потентността.

Комбинацията от витамини и минерали е полезна за укрепване на костите, затова лешниковата мазнина е профилактично средство срещу развитие на остеохондроза, остеопороза и всякакви ставни заболявания. Тя поддържа остротата на зрението, намалява мозъчната конвулсивна активност при епилепсия. Необходима е на подрастващи, спортисти и стари хора за набавяне на вещества, които се изразходват бързо от организма: аминокиселини, минерали и витамини.


Във втората част на статията ще разгледаме козметичните свойства на маслото от лешници.

Към втората част >>>


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: fresh-mania.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода0,2 мл.
Мазнини99,8 гр.
Въглехидрати884 гр.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЗдравни съветиЛюбопитноВидеоБотаника