Начало Хранене Групи храни и ястия Ядки и семена Лешник

Лешник

Лешник - изображение

Лешникът е богат на хранителни вещества; по калории (около 700) превъзхожда хляба 2-3 пъти, млякото – 8 пъти, също и шоколада. Богат е на витамини В, В2, С, Е.

В 100 грама от ядките се съдържат: 618 мг калий, 354 мг фосфор, 287 мг калций, 46 мг диамин, 9 мг ниацин и 4,1 мг желязо (повече, отколкото в плодовете, зеленчуците и месото).

Лешниците се състоят от висок процент протеини (около 12%), въглехидрати (около 16%), мазнини (над 60%) – изключително благоприятно за организма съотношение.

В тези ядки има масло, в чийто състав влизат олеинова, стеаринова и палмитинова киселини, които спират нарастването на холестерола в кръвта, предпазват от сърдечно-съдови заболявания и са много необходими на подрастващия организъм. Поради тази причина, лешниците трябва да бъдат задължителна част от хранителното меню на деца, младежи и хора в напреднала възраст.

Наличието на калий и калций в продукта, влияе благоприятно на стените на кръвоносните съдове, поддържа ги еластични. Лекарите го препоръчват в борбата с анемията, при разширени вени, тромбофлебит, трофична язва на пищяла, други проблеми, свързани с капилярите в организма.

Лешникът помага и при понижени защитни сили на организма, аденом на простатата. Добре е да се използва за пречистване (включително и на черния дроб). Хората със захарен диабет също могат да го консумират, защото ниското количество въглехидрати не би им навредило.

Според заключения на учени, в състава на тези ядки е открито високо съдържание на паклитаксел, антираково вещество, затова употребата им, с цел профилактика, само би ви била от полза. Уникалната комбинация на витамин Е в лешниците допринася за нарастването и развитието на мускулната маса при консумация на продукта.

Противопоказания

Възрастни с тежка форма на диабет и хронични заболявания на черния дроб, изобщо не трябва да консумират тези ядки.

Дневната доза не трябва да превишава 30-50 грама (за възрастни).

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода4.8 мл.
Белтък16.1 гр.
Мазнини60.0 гр.
Въглехидрати16.0 гр.
Калории704 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини В, В2, С, Е; калий, фосфор, калций, желязо

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЗдравни съветиЛюбопитноВидеоБотаника