Ленено брашно

Лененото брашно е уникален по рода си продукт, който може не само да действа оздравяващо върху целия организъм, ако се включва редовно в менюто, но и да допринася за справянето със сериозни заболявания.
Днес то е не по-малко популярно от пшеничното. Известно е, че брашното от лен е подходящо за диетично хранене, използва се с лечебни цели, както намира приложение и в козметиката. Получава се чрез смилане на ленени семена, от които преди това се извлича мазнината, защото в противен случай ще се получи различен от брашно краен резултат.
Състав
Благодарение на химичния си състав, ленените семена се характеризират с изключителни свойства:
- минерали, влизащи в състава: магнезий, цинк, мед, калий, натрий, хром, селен, фолиева киселина;
- витамини: А, Е, от група В;
- полезни въглехидрати, които не оказват пагубно въздействие върху организма на хората, страдащи от диабет;
- белтъкът в състава на лененото брашно няколко пъти превишава този в бобовите култури (за които е основен елемент);
- целулозата носи огромна полза за организма, тя допринася за неговото пречистване от вредни съставки и токсини; освен това подобрява работоспособността на храносмилателния тракт, бори се със запека и различни стомашно-чревни заболявания.
- антиоксидантите и мастните киселини (Омега-2 о Омега-6) се характеризират с подмладяващи организма свойства.
Полезни свойства
Богатият и разнообразен състав на брашното от лен превръща продукта в особено ценен за оздравяване на тялото и за лечение на редица заболявания. Защо е полезно?
- растителните белтъчини, съдържащи се в смлените семена от лен, се усвояват лесно и бързо от организма, те насищат всички негови системи с жизнено необходими елементи;
- пълна липса на холестерол;
- семената на лена притежават противогъбични и противовъзпалителни свойства, препоръчват се на хора с отслабен имунитет, както и за консумация по време на вирусни и респираторни инфекции;
- продуктът съдържа елементи, които стабилизират хормоните при жените и работата на главния мозък;
- брашното от ленени семена е полезно за занимаващите се с тежък умствен труд, действа благоприятно върху паметта и подобрява кръвния поток на главния мозък;
- намалява риска от развитие на сърдечни заболявания и нормализира дейността на сърдечните мускули, възстановява еластичността на кръвоносните съдове;
- хората, страдащи от проблеми с жлъчката, е добре да приемат редовно ленено брашно, тъй като то притежава леко холеретично действие;
- продуктът е задължителна част от менюто на тези, които са подложени на радиационно действие или химически реактиви;
- брашното от семената помага за бързата борба с фурункулозата, като за целта се прилага външно под формата на лосион;
- нормализира телесното тегло, подобрявайки обмяната не веществата и пречиствайки тялото от ненужните вещества;
- подпомага отслабването, защото се усвоява лесно от организма, като в същото време засища;
- доказано е, че в състава на брашното влизат лигнини - елементи, които унищожават раковите клетки, също така и селен, подпомагащ устойчивостта срещу тумори;
- лененото брашно активно пречиства червата, помага при хроничен запек и за нормализиране на чревната флора; благодарение на влакната в състава, се подпомага лечението на заболявания като гастрит и язва.
Продуктът се използва в съвременната козметика, като на негова основа се приготвят маски за лице, действащи подмладяващо, противовъзпалително, регенериращо и възстановяващо върху кожата, изглаждат фините бръчки, изчезват неравностите, кожата става кадифена, сияйна и здрава.
Маски, направени от продукта, се препоръчват за употреба в качеството им на лек домашен пилинг. Такова средство ефективно пречиства порите, освобождава кожата от мъртвите клетки и допринася за активното развитие на млади кожни клетки.
Противопоказания
Дори удивителни храни, каквато е брашното от ленени семена, имат своите противопоказания и вреди. Затова, преди да се премине към употребата продукта, се препоръчва консултация с медицинско лице.
Ако е диагностицирано наличие на камъни в жлъчката, то консумацията на брашното може да доведе до активизирането им, а това от своя страна да бъде причина за запушване на жлъчните канали.
Рядко, но все пак не е невъзможно, брашното да не се понася от организма. При алергична реакция, то не трябва да се включва в менюто.
yespress.ru; protoxin.ru; polza-vred.su; stan-molozhe.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 36 гр. |
Мазнини | 10 гр. |
Въглехидрати | 9 гр. |
Калории | 270 кал. |
Витамини и минерали
витамини В, А и Е; агнезий, цинк, мед, калий, натрий, хром, селен, фолиева киселина; |
Други
Други полезни | целулоза, антиоксиданти, мастни киселини |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЦАРСКИ БИЛКИ ЗА КРЪВОНОСНАТА СИСТЕМА 250 мл
ГАСТРОТЕРРА капсули * 30
БИОХЕРБА ЛЕНЕНО СЕМЕ КАФЯВО 200 г
ДАРОВИТА НАТРОШЕНО ЛЕНЕНО СЕМЕ 200 г
ХРИСТИНА ТОАЛЕТНИ ТРИЦИ С ЛЕНЕНО СЕМЕ 200 мл
ГРИЙН ФАРМАСИ САПУН С ЛАВАНДУЛА И ЛЕНЕНО МАСЛО 100 гр.
СТАТИЯТА е свързана към
- Зърнени храни
- Ленено семе - как се приема и за какво е полезно
- Пречистете тялото от токсините чрез плодови комбинации с ленено семе
- Лененото семе нормализира функцията на щитовидната жлеза
- Плодово смути с грейпфрут и ленени семена
- Медицински употреби на лененото семе в Аюрведа
- Лененото семе не облекчава горещите вълни
- Домашни маски за коса с ленено семе
- Възстановете здравето на кожата с ленено масло
- Ленено масло
- Насърчете растежа на косата с гел от лимон и ленено семе
Коментари към Ленено брашно