Начало Хранене Групи храни и ястия Зърнени храни Ленено брашно

Ленено брашно

Ленено брашно - изображение

Лененото брашно е уникален по рода си продукт, който може не само да действа оздравяващо върху целия организъм, ако се включва редовно в менюто, но и да допринася за справянето със сериозни заболявания.

Днес то е не по-малко популярно от пшеничното. Известно е, че брашното от лен е подходящо за диетично хранене, използва се с лечебни цели, както намира приложение и в козметиката. Получава се чрез смилане на ленени семена, от които преди това се извлича мазнината, защото в противен случай ще се получи различен от брашно краен резултат.

ленено семе

Състав

Благодарение на химичния си състав, ленените семена се характеризират с изключителни свойства:

  • минерали, влизащи в състава: магнезий, цинк, мед, калий, натрий, хром, селен, фолиева киселина;
  • витамини: А, Е, от група В;
  • полезни въглехидрати, които не оказват пагубно въздействие върху организма на хората, страдащи от диабет;
  • белтъкът в състава на лененото брашно няколко пъти превишава този в бобовите култури (за които е основен елемент);
  • целулозата носи огромна полза за организма, тя допринася за неговото пречистване от вредни съставки и токсини; освен това подобрява работоспособността на храносмилателния тракт, бори се със запека и различни стомашно-чревни заболявания.
  • антиоксидантите и мастните киселини (Омега-2 о Омега-6) се характеризират с подмладяващи организма свойства.

 ленено семе

Полезни свойства

Богатият и разнообразен състав на брашното от лен превръща продукта в особено ценен за оздравяване на тялото и за лечение на редица заболявания. Защо е полезно?

  • растителните белтъчини, съдържащи се в смлените семена от лен, се усвояват лесно и бързо от организма, те насищат всички негови системи с жизнено необходими елементи;
  • пълна липса на холестерол;
  • семената на лена притежават противогъбични и противовъзпалителни свойства, препоръчват се на хора с отслабен имунитет, както и за консумация по време на вирусни и респираторни инфекции;
  • продуктът съдържа елементи, които стабилизират хормоните при жените и работата на главния мозък;
  • брашното от ленени семена е полезно за занимаващите се с тежък умствен труд, действа благоприятно върху паметта и подобрява кръвния поток на главния мозък;
  • намалява риска от развитие на сърдечни заболявания и нормализира дейността на сърдечните мускули, възстановява еластичността на кръвоносните съдове;
  • хората, страдащи от проблеми с жлъчката, е добре да приемат редовно ленено брашно, тъй като то притежава леко холеретично действие;
  • продуктът е задължителна част от менюто на тези, които са подложени на радиационно действие или химически реактиви;

ленено семе

  • брашното от семената помага за бързата борба с фурункулозата, като за целта се прилага външно под формата на лосион;
  • нормализира телесното тегло, подобрявайки обмяната не веществата и пречиствайки тялото от ненужните вещества;
  • подпомага отслабването, защото се усвоява лесно от организма, като в същото време засища;
  • доказано е, че в състава на брашното влизат лигнини - елементи, които унищожават раковите клетки, също така и селен, подпомагащ устойчивостта срещу тумори;
  • лененото брашно активно пречиства червата, помага при хроничен запек и за нормализиране на чревната флора; благодарение на влакната в състава, се подпомага лечението на заболявания като гастрит и язва.

Продуктът се използва в съвременната козметика, като на негова основа се приготвят маски за лице, действащи подмладяващо, противовъзпалително, регенериращо и възстановяващо върху кожата, изглаждат фините бръчки, изчезват неравностите, кожата става кадифена, сияйна и здрава.

Маски, направени от продукта, се препоръчват за употреба в качеството им на лек домашен пилинг. Такова средство ефективно пречиства порите, освобождава кожата от мъртвите клетки и допринася за активното развитие на млади кожни клетки.

ленено семе


Противопоказания

Дори удивителни храни, каквато е брашното от ленени семена, имат своите противопоказания и вреди. Затова, преди да се премине към употребата продукта, се препоръчва консултация с медицинско лице.

Ако е диагностицирано наличие на камъни в жлъчката, то консумацията на брашното може да доведе до активизирането им, а това от своя страна да бъде причина за запушване на жлъчните канали.

Рядко, но все пак не е невъзможно, брашното да не се понася от организма. При алергична реакция, то не трябва да се включва в менюто.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източници: polza-vred.su; yespress.ru
Снимки: yespress.ru; protoxin.ru; polza-vred.su; stan-molozhe.ru

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък36 гр.
Мазнини10 гр.
Въглехидрати9 гр.
Калории270 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини В, А и Е; агнезий, цинк, мед, калий, натрий, хром, селен, фолиева киселина;

ДРУГИ

Други полезницелулоза, антиоксиданти, мастни киселини

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЗдравни съветиЛюбопитноИсторияДиетиБотаника