Дюля - ползи за здравето

Дюлята е много интересен плод. Хората или я обожават, или изобщо не я харесват. Но тези, които не са любители на плода, може би ще преосмислят избора си, след като научат колко ползи за здравето дава консумацията на дюлята, включително и при някои хронични заболявания като диабет.
Хранителна стойност
В една средно голяма дюля (около 90 грама) се съдържат:
- 52 калории;
- 0,07 грама мазнини;
- 0,3 грама протеини;
- 14 грама въглехидрати;
- 1,75 грама фибри.
Също така витамини и минерали, които представяме в процент от дневната необходимост - 15% витамин С; 2% витамин B6; 1,5% тиамин; 13% мед; 4% калий; 2% магнезий.
Дюлята е богата на провитамин А, витамини В1, В2, В6, Р, РР и редица други микро- и макроелементи. В състава й влизат калий и натрий, богата е на ябълчена и лимонена киселини, както и немалко пектинови вещества. Правилно приготвените сладко и мармалад от дюля са полезни при възпаления на червата.
Лечебни ползи на дюлята
Дюлята е богата на антиоксиданти, които знаете, са необходими, за да се пази тялото от възпаления. Както всеки плод, и в нея има растителни съединения, които се борят със свободните радикали.
Интересно е, че дюлята помага срещу гаденето в първите месеци на бременността. Някои изследвания показват, че консумацията й облекчава тези симптоми. В проучването върху 76 жени се установява, че при тези, които всяка сутрин вземат по 1 супена лъжица сироп от дюля, значително намаляват симптомите на гадене. И все пак, ако решите да пробвате, не забравяйте, да се консултирате с лекар!
В народната медицина дюлята отдавна се използва като средство за лечение на храносмилателни разстройства. Последните изследвания сочат, че екстрактът може да защити тънките черва и по този начин да ги предпази от възпаления като колит. Растителните съединения в дюлята дори могат да помогнат за предотвратяването и лечението на стомашни язви.
Един от най-често срещаните храносмилателни проблеми е киселинния рефлукс, а сиропът от дюля помага за овладяването на симптомите му. Добавянето на малко сироп от дюля е толкова ефективно колкото традиционните лекарства за облекчаване на киселините.
Дюля за отслабване е добра идея, тъй като плодът съдържа много малко калории - само 57 за 100 грама. Друг плюс е голямото количество фибри в един плод, което допринася за поддържането на здравословно тегло.
Сок от дюля се прави от добре узрели плодове. Той се характеризира с общоукрепващо, антисептично, кръвотворно, диуретично действия. Полезните качества на дюлята се използват при анемия, сърдечно–съдови заболявания, болести на дихателните пътища, стомашно–чревния тракт, астма.
Дюлята влияе добре на психиката: ободрява, подобрява настроението. Месестата част има укрепващо действие и се използва при болести на стомашно-чревния тракт, протичащи с кървене и диария. Използва се също и при болести на ушите.
Дюлята като цяло подобрява имунната система, има антибактериални свойства и помага за предотвратяването на растежа на вредните бактерии. Освен това плодът съдържа много витамин С, който е от съществено значение за функцията на имунната система. Фибрите пък се грижат за здравето на червата и най-вече на чревната флора, осигурявайки храна за добрите бактерии.
Тъй като дюлята е богата на фибри и на калий, тя поддържа ниски нивата на кръвната захар и е добра превенция срещу диабет.
Зрелите плодове и семената на този плод намират приложение в козметиката. Мускусът от семената е ефикасно диуретично и противовъзпалително средство. Полезен е при лечение на изгаряния и мастна себорея на главата.
От листата се приготвя отвара, която помага при силна упорита кашлица, астма, бронхит.
Варените плодове и сокът от тях още в древността са употребявани при стомашно-чревни заболявания за подобряване работата на храносмилателния тракт. Установено е, че дюлята влияе благоприятно при сърцебиене, неразположение, жълтеница, диария.
На по-късен етап се откриват диуретичното, кръвотворното, антисептичното действия на плода. Той помага за спиране на повръщането, а семената му притежават успокояващо, противовъзпалително и антисептично свойства. Поради тази причина, в медицината използват слузестата отвара от семената при отхрачване на кръв, кървене на матката, диария.
Отварата от семената намира и външно приложение – в козметиката, като омекотяващо кожата средство, също като промивка при възпаление на очите и като гаргара при ангина.
Чаят от плодовете на дюлята служи като диуретично средство при отоци със сърдечно–съдов характер, а този от семената се използва при кашлица и остри респираторни заболявания.
Как да включите дюлята в менюто си?
Да, дюлята е много специфична, тричава и невкусна на всички. Но има много начини, по които може да се възползвате от полезните й свойства. Разбира се, най-добре е да я консумирате сурова, но ако не ви е вкусно това, може да я изпечете, поръсена с различни подправки и малко захар, или пък да си приготвите различни сладка, конфитюри, а дори и да я направите на сок. Опитайте се да откриете вашият начин за консумация на дюля, който ви е вкусен - струва си усилието!
healthline.com, stylecraze.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 87.5 мл. |
Белтък | 0.4 гр. |
Мазнини | 0.1 гр. |
Въглехидрати | 15.30 гр. |
Калории | 57 кал. |
Витамини и минерали
В1, В2, В6, Р, РР, провитамин А, калий, натрий, пектинови вещества |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЕКО МЕДИКА ДЮЛЯ сироп 500 мл
НовБИОТЕН СКИН МОЙСЧЪР ПОЧИСТВАЩО ХИДРАТИРАЩО МЛЯКО ЗА НОРМАЛНА И КОМБИНИРАНА КОЖА 200 мл
БИОТЕН СКИН МОЙСЧЪР ОСВЕЖАВАЩ ТОНИК ЛОСИОН ЗА НОРМАЛНА И КОМБИНИРАНА КОЖА 200 мл
БИОТЕН СКИН МОЙСЧЪР ХИДРАТИРАЩ ДНЕВЕН КРЕМ ЗА НОРМАЛНА И КОМБИНИРАНА КОЖА 50 мл
БИОТЕН СКИН МОЙСЧЪР МИЦЕЛАРЕН ПОЧИСТВАЩ ГЕЛ ЗА НОРМАЛНА И КОМБИНИРАНА КОЖА 200 мл
РЕНЕ ФЮРТЕРЕР КАРИТЕ НУТРИ ИНТЕНЗИВНО ПОДХРАНВАЩА МАСКА 200 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Дюля
- Сиропирани дюли с крем маскарпоне
- Печена патица с дюли и мед
- Конфитюр от дюли с канела
- Сладко от дюли с джинджифил
- Сандвич с чоризо, чедър и дюля
- Паста от дюля (сладко на калъп)
- Сок от дюля в помощ при хемороиди
- Патица с ябълки и дюли в ябълкова марината
- Острия бронхит ще излекувате с дюля, лук и карамфил
Коментари към Дюля - ползи за здравето