Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Аспержи

Аспержи

Аспержи - изображение

Аспержите са стволов зеленчук, оценен по достойнство и от хората, обичащи да си похапват и от привържениците на здравословното хранене. Те са били признати още от древните гърци и римляни, както заради вкусовите си свойства, така и заради множеството здравни ползи, които притежават. Аспержите произхождат от крайбрежните райони на Източното Средиземноморие и Мала Азия и са познати още отпреди 2000 години.

Ботанически принадлежат към семейство Asparagaceae, което е тясно свързано със семейство Liliaceae, включващо лук, чесън, лале, нарцис и други луковични или грудкови растения. Съществуват повече от 3000 вида, но само 3 от тях се отглеждат с търговски цели - бели, виолетови и зелени аспержи. Днес се отглеждат в Китай, Европа, Перу, Австралия и САЩ.

Аспержите се берат рано сутринта, като стъблата се отрязват със специален инструмент в тяхната основа. Те достигат до 20 сантиметра дължина и имат къси, твърди и прилепнали към стъблото листенца, образуващи заострен връх. Берат се млади, тъй като узрелият зеленчук става твърд и негоден за консумация.

Неслучайно са наричани "кралски зеленчук", тъй като деликатният им вкус е успял да плени дори и Краля Слънце. Те са сочни и крехки с вкусови качества, всепризнати от кулинарните ценители по цял свят.

Здравни ползи

Аспержите са изключително нискокалорични зеленчуци. 100 грама пресен зеленчук съдържа само 20 калории.

Те съдържат и диетични фибри, които помагат при запек, намаляват нивата на лошия холестерол и регулират нивата на кръвната захар. 100 грама пресни аспержи съдържат 2,1 грама баластни вещества. Проучванията показват, че диетата богата на фибри предпазва дебелото черво от рак, като предотвратява задържането на токсични съединения.

Пресните аспержи са добър източник на антиоксиданти, като лутеин, зеаксантин, каротини и криптоксантини. Всички тези флавоноидни съединения помагат за отделянето на свободните радикали от организма, като по този начин го предпазват от рак, невродегенеративни заболявания и вирусни инфекции. Или казано с други думи, те притежават изключително мощна антиоксидантна сила.


Пресните аспержи са богат източник на фолати, като 100 грама съдържат 54 микрограма или 14% от препоръчителния дневен прием на фолиева киселина. Фолатите са едни от най-важните кофактори за синтеза на ДНК вътре в клетката. Научните изследвания доказват, че консумацията на фолати преди и по време на бременността предотвратява появата на дефекти на невралната тръба у новороденото.

Аспержите са богати на витамини от групата В-комплекс, като тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин B-6 /пиридоксин/ и пантотенова киселина. Те са от съществено значение за ензимните и метаболитните функции на клетките.

Пресният "кралски зеленчук" съдържа и няколко антиоксидантни витамини, като витамин С, витамин А и витамин Е. Редовната консумация на храни, богати на тези витамини, помага на организма да развие резистентност към инфекциозни агенти и от друга страна улавят вредните свободни радикали, стоящи в основата на редица заболявания.

Аспержите са добър източник на витамин К, който стимулира процеса на образуване на костите. Също така ограничава увреждането на невроните в мозъка, поради което притежава благоприятно въздействие при лечението на болни от Алцхаймер.

Пресните аспержи са добър източник на минерали, особено на мед и желязо. Освен това съдържат и малки количества от други важни минерали, като калций, калий, магнезий и фосфор. Калият е важен компонент на клетъчните и телесните течности, който участва в контрола на сърдечния ритъм и кръвното налягане, като противодейства на ефектите на натрия. Манганът играе ролята на кофактор за антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза. Медта е необходима за производството на червени кръвни клетки, а желязото обуславя клетъчното дишане и образуването на червени кръвни клетки.

Избор и съхранение

Въпреки че аспержите се предлагат целогодишно на пазара, те са най-вкусни и ароматни през пролетта. Препоръчително е да се консумират възможно най-скоро след прибиране на реколтата, тъй като с течение на времето съдържащата се в тях захар се превръща в нишесте, което нарушава вкусовите им качества.

Избирайте твърди, прави, гладки и еднакви по размер стъбла. Избягвайте дебелите аспержи с разширения по стъблото и по-светъл от основния цвят. Всички тези признаци сочат, че зеленчуците не са пресни.

Съхранявайте до 3 дни в хладилник.

Кулинарна употребаАспержите са едни от най-търсените зеленчуци през пролетта.

Могат да се консумират сурови, на пара, сотирани, под формата на крем супа или в комбинация с месо, морски дарове и зеленчуци.

Профил на безопасност

Като цяло, аспержите се понасят добре от организма и алергичните реакции са рядко срещани. Те, обаче, съдържат аспарагинова киселина, която дразни лигавицата на стомаха, поради което е препоръчително прекомерната им консумация да се избягва от хора със стомашно чревни проблеми.

Освен това, могат да предизвикат неприятна миризма на урината, тъй като аспарагиновата киселина се разгражда до различни съединение, съдържащи сяра, като метантиол, сулфиди и други.

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода94,3 мл.
Белтък2,20 гр.
Мазнини0,12 гр.
Въглехидрати3,38 гр.
Калории20 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамин А, витамин С, витамин Е, витамин К, тиамин, рибофлавин, пиридоксин, рибофравин, калций, желязо, магнезий, цинк, мед, фосфор, фолиева киселина

ДРУГИ

Други полезнидиетични фибри, фитонутриенти, електролити

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиБотаникаЛюбопитно