Хранене при грип

Грипът е остра респираторна вирусна инфекция, поразяваща дихателните пътища. За него е характерно непрекъснатото мутиране. Всеки нов щам е по-устойчив на антибиотици, като през последните години се сблъскваме с различни видове, в т. ч. на коронавирус, като актуален в момента е COVID-19, също и грип тип Б. Като при всяко инфекциозно заболяване подсилването на имунитета и добрата лична хигиена играят основна роля за превенцията. Но след като вече сме заболели от грип е много важно да се храним пълноценно, за да помогнем на тялото си да се справи с вируса.
Нека видим какво се яде при грип, за да се преборим по-лесно с него и да се изправим на крака по-бързо.
Полезни противогрипни храни:
- пилешки бульон - потиска растежа на клетките-неутрофили, които предизвикват възпаление и запушване на носа;
- чесън - съдържа ацилин, който е "убиец" на бактерии, гъбички и вируси;
- подправки (джинджифил, канела, горчица, кориандър) - засилват потенето, което е добре при повишена температура, също свиват кръвоносните съдове, облекчавайки дишането и преглъщането;
- продукти, съдържащи цинк - месо, яйца, морски продукти, ядки;
- плодове и зеленчуци с високо ниво на бета-каротин, фолиева киселина, магнезий (пъпеш, спанак, кайсия, аспержи, цвекло, цветно зеле, моркови, манго, тиква, розов грейпфрут, домати, мандарини, праскови, диня, киви);
- продукти-източници на витамин С - папая, цитруси, портокалов сок, жълт и червен пипер, домати, сладки картофи;
- продукти с повишено съдържание на витамин Е - царевично олио, бадеми, рибена мазнина, омари, лешници, шафраново масло, фъстъчено масло, слънчогледови семена, стек от сьомга;
- продукти с наличие на флавоноиди в състава - малинов сироп, лимони, зелени чушки, грозде, боровинки;
- продукти с кверцетин, концентрирана форма на биофлавоноиди - броколи, червен и жълт лук.
Примерно меню:
- Първа закуска - грис каша с мляко, зелен чай с лимон;
- Втора закуска - 1 рохко яйце, шипкова отвара;
- Обяд - зеленчукова крем супа с месен бульон, кюфтета на пара, оризова каша, пасиран компот;
- Следобедна закуска - печена ябълка с мед;
- Вечеря - риба на пара, картофено пюре, плодов сок, разреден с вода;
- Преди сън - кефир или друга киселомлечна напитка.
Вредни продукти при грип
Към забранените за консумация продукти по време на боледуване от грип се отнасят кафето и алкохолът. Причината е ефектът на обезводняване, наблюдавано при приема им. То е изключително опасно особено при грип Б, при който често към симптомите се добавя и повръщане.
Неблагоприятно за възстановяването на организма действа и захарта, съдържаща се в сладките изделия и храни, защото при консумацията й се намалява активността на левкоцитите, които са основните борци с вируси. Поради тази причина не е подходящо да се пият сокове. Също така трябва да се изключи приемът на пресен и ръжен хляб, печива, сладкиши, мазни бульони и супи, тлъсти меса, колбаси и консерви.
edaplus.info
Снимка: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЕТЕРИКА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО 10 мл
БИОХЕРБА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ГРЕЙПФРУТ 10 мл
МИНИ МЕД капки 20 мл
ВОЛКАНО ЗАПЕР ГЕНЕРАТОР
Безплатна доставка за България!ЕХИНАЦЕЯ ПЛЮС капсули * 50 РАМКОФАРМ
БЪЗ сироп 500 мл. ЖИВИТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Диета №15 - общовъзстановяваща
- Как да свалим температурата в домашни условия
- Как сексът променя жената?
- Малка клопачка
- Билки и домашни средства при лечение на пневмония
- Лечение с интерферон
- Бяло подъбиче
- Градински чай, Салвия, Какула, Конски босилек
- Сауна: лечебни ефекти, ползи и рискове
- Домашни средства срещу бронхит при деца
Коментари към Хранене при грип