Кюфтета от кълцано месо с пържен лук
Необходими продукти:
100 грама сланина
500 грама говеждо месо
1 яйце
0,5 чаена лъжица сол
0,5 чаена лъжица черен пипер
1 чаена лъжица червен пипер
1 супена лъжица сушена майорана
мъничко индийско орехче
малко сос Табаско
връзка магданоз
1 - 2 скилидки чесън
1 - 2 глави лук + още 4 за гарнитура
2 супени лъжици топено масло

Начин на приготвяне:
Смелете сланината, месото накълцайте колкото може по-ситно (вариант е да използвате и едросмляна готова кайма). Нарежете лука, намачкайте чесъна и смесете продуктите, които споменахме до момента. След това чукнете яйцето, сложете подправките и накълцания магданоз.

Омесете каймата и налейте 1/2 чаена чаша вода. Месете още 2 - 3 минути и разделете сместа на 4 части. Всяка от тях сплескайте и оформете като кюфте с дебелина около 1 см. Покрийте с фолио и приберете в хладилника за час.

Сложете маслото в тиган и когато се разтопи, сложете кюфтетата. Времето на пържене зависи от предпочитанията ви за месото. Ако обичате по-червено, 2 - 3 минути от всяка страна са напълно достатъчни. Ако пък не, приготвяйте по 5 - 6 минути от страна. Извадете в подходяща чиния.

Нарежете останалия лук на едро. На всяко кюфте трябва да предвидите 1 глава лук.
Разтопете 1 супена лъжица масло и в него изпържете лука, но не препържвайте, не бива и да омеква много. Разпределете го върху кюфтетата.

Ако желаете, може да изпържите и по едно яйце. Някои добавят и пържени картофи, но може би това ще бъде прекалено. Въпрос на избор.

Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пържени кюфтета с просо и сос от тахан
- Ливанско кибе с ароматна плънка
- Лучени кюфтенца с картофи и чесън
- Кюфтета с картофи в сметанов сос
- Яхния от кюфтета с картофи (Кюфтета по чирпански)
- Задушени кюфтета с тиква
- Домашни кюфтета от рулца от раци
- Татарски кюфтета с кисели краставички и кашкавал
- Кюфтета с чесън и прясно мляко на фурна
- Приказни кюфтенца от сьомга с пармезан
Коментари към Кюфтета от кълцано месо с пържен лук