Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Козунак

Козунак

от 02 апр 2013г.
Козунак - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Необходими продукти:

4 яйца

200 мл прясно мляко

2 ч. ч. захар

1 кг брашно

щипка сол

1 гр ванилия

1/2 ч. ч. олио

45 грама жива мая

100 грама масло

1 ч. ч. стафиди

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топлото мляко (не горещо), добавете 1 с. л. захар, щипка сол и 2-3 с. л. брашно. Оставете да втаса.

Разбийте яйцата със захарта и ванилията. Смесете маслото с олиото и нагрейте, за да се разтопи маслото. Прибавете яйчната смес към втасалата мая. Постепенно добавете и брашното. Трябва да получите меко и еластично тесто. Идва ред на маслото. Сложете и него на части и месете. След това "ударете" тестото около 50 пъти в масата. Това е задължително, защото по този начин то променя своята структура, става по-еластично, гладко и не се полепя по ръцете. Започнете да разтягате тестото, след това сгъвате, повторете процедурата няколко пъти (докато не се получат пори), за да може в тестото да влезе въздух и при печенето да се образуват влакна. Покрийте с кърпа и оставете на топло място за 1,5-2 часа или до увеличаване на обема 2 пъти. Внимателно прехвърлете тестото на плота (масата) - в този момент може да разберете дали вашият козунак ще има влакна. Не месете повече, а внимателно съберете тестото и го нарежете на 9 равни части (за 1 козунак ще ся ви нужни 3 части).

Вземете едната част и внимателно я разтегнете. Поръсете я с предварително накиснатите във вода стафиди. Навийте на руло и оставете. Същото направете и с останалите две парчета. След това сплетете "плитка" от трите части и поставете в подмазана с мазнина форма. Оставете за 1 час на топло място, за да втаса тестото. Когато това стане, го намажете с жълтък, смесен с 2 с. л. олио и поръсете със захар. Пече се в предварително загрята до 180-200 градуса фурна. Готовността проверете с помощта на клечка за зъби. От това тесто ще получите 3 козунака. 

Още по темата:
  • Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци
  • Великденски курабийки със стафиди и канела Великденски курабийки със стафиди и канела
  • Рецепти за козуначена торта: с карамел и с шоколад Рецепти за козуначена торта: с карамел и с шоколад
  • Пудинг с карамелена коричка от остатъци кекс Пудинг с карамелена коричка от остатъци кекс
3.7/5 3 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

МЕДЕКС НАТУРАЛЕН БАР ШОКОЛАД И ЯДКИ 40 г
5.48лв. / 2.80 €

МЕДЕКС НАТУРАЛЕН БАР ШОКОЛАД И ЯДКИ 40 г

Коментари към Козунак

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Козунак
    www.framar.bg 
    на 17 October 2025 в 05:30
    Коментирайте "Козунак"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Тестени изделия
  • Разни
  • Домашни бисквити с овесени ядки и стафиди
  • Как да си приготвим стафиди в домашни условия?
  • Нахут със стафиди и ориз на фурна
  • Как да направим хартиени моркови за декорация
  • Великден - традиции и обичаи
  • Хлебен пудинг
  • Направете си стафидена вода за пречистване на черния дроб
  • Грис халва със стафиди и бадеми
  • Рецепти за козунак в хлебопекарна
  • Печени дюли с мед, орехи и стафиди
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Какви мерки да вземем, за да се подготвим за грипния сезонКакви мерки да вземем, за да се подготвим за грипния сезон

Какви мерки да вземем, за да се подготвим за грипния сезон

от 16 окт 2025г.Прочети повече
Бактерия, причинител на язва на стомаха, може да предпазва от АлцхаймерБактерия, причинител на язва на стомаха, може да предпазва от Алцхаймер

Бактерия, причинител на язва на стомаха, може да предпазва от Алцхаймер

от 16 окт 2025г.Прочети повече
ЕС въвежда по-строги мерки за безопасност на детските играчкиЕС въвежда по-строги мерки за безопасност на детските играчки

ЕС въвежда по-строги мерки за безопасност на детските играчки

от 16 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Истини и митове за лъчелечението - говорят специалистите на КОЦ – Пловдив

преди 1 дни, 20 часа и 59 мин.

УМБАЛ „Свети Георги“ с безплатни ваксини срещу COVID-19 и ДТК за бременни през есенно-зимен сезон 25/26

преди 7 дни, 16 часа и 11 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се променя нагласата ви спрямо безопасността на ваксините?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Как да направим хартиени моркови за декорация Как да направим хартиени моркови за декорация

Как да направим хартиени моркови за декорация

от 01 авг 2024г. Прочети повече
Стафиди - състав и ползи Стафиди - състав и ползи

Стафиди - състав и ползи

от 24 яну 2020г. Прочети повече
Знаем ли всичко за Великден? Знаем ли всичко за Великден?

Знаем ли всичко за Великден?

от 08 юни 2018г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЦЕНТРУМ МУЛТИФРУТ КИДС ЯГОДА И МАЛИНА желирани таблетки * 60

ЦЕНТРУМ МУЛТИФРУТ ЗА ВЪЗРАСТНИ желирани таблетки * 60

ЦЕЙЛОНСКА КАНЕЛА НА ПРАХ 50 г ЗДРАВНИЦА

ЦЕНТРУМ ЕНЕРГИЯ ЗА ВЪЗРАСТНИ желирани таблетки * 60

ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ ФУДЖИ СОФТ ПРОЗРАЧНА

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ФРАКСИПАРИН инжекционен разтвор 0.3 мл * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 окт 2025г. в 17:41:46

ФРАКСИПАРИН инжекционен разтвор 0.3 мл * 10

Коментар на: Станимира Тодорова от 16 окт 2025г. в 17:29:38

СЕРАЗА таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 окт 2025г. в 17:01:57

ПАНЦЕФ таблетки 400 мг * 10 АЛКАЛОИД

Коментар на: Ирена Младенова от 16 окт 2025г. в 16:48:57

СЕРАЗА таблетки * 30

Коментар на: Петя от 16 окт 2025г. в 16:35:56
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival