Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Козунак

Козунак

от 02 апр 2013г.
Козунак - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Необходими продукти:

4 яйца

200 мл прясно мляко

2 ч. ч. захар

1 кг брашно

щипка сол

1 гр ванилия

1/2 ч. ч. олио

45 грама жива мая

100 грама масло

1 ч. ч. стафиди

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топлото мляко (не горещо), добавете 1 с. л. захар, щипка сол и 2-3 с. л. брашно. Оставете да втаса.

Разбийте яйцата със захарта и ванилията. Смесете маслото с олиото и нагрейте, за да се разтопи маслото. Прибавете яйчната смес към втасалата мая. Постепенно добавете и брашното. Трябва да получите меко и еластично тесто. Идва ред на маслото. Сложете и него на части и месете. След това "ударете" тестото около 50 пъти в масата. Това е задължително, защото по този начин то променя своята структура, става по-еластично, гладко и не се полепя по ръцете. Започнете да разтягате тестото, след това сгъвате, повторете процедурата няколко пъти (докато не се получат пори), за да може в тестото да влезе въздух и при печенето да се образуват влакна. Покрийте с кърпа и оставете на топло място за 1,5-2 часа или до увеличаване на обема 2 пъти. Внимателно прехвърлете тестото на плота (масата) - в този момент може да разберете дали вашият козунак ще има влакна. Не месете повече, а внимателно съберете тестото и го нарежете на 9 равни части (за 1 козунак ще ся ви нужни 3 части).

Вземете едната част и внимателно я разтегнете. Поръсете я с предварително накиснатите във вода стафиди. Навийте на руло и оставете. Същото направете и с останалите две парчета. След това сплетете "плитка" от трите части и поставете в подмазана с мазнина форма. Оставете за 1 час на топло място, за да втаса тестото. Когато това стане, го намажете с жълтък, смесен с 2 с. л. олио и поръсете със захар. Пече се в предварително загрята до 180-200 градуса фурна. Готовността проверете с помощта на клечка за зъби. От това тесто ще получите 3 козунака. 

Още по темата:
  • Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци
  • Великденски курабийки със стафиди и канела Великденски курабийки със стафиди и канела
  • Рецепти за козуначена торта: с карамел и с шоколад Рецепти за козуначена торта: с карамел и с шоколад
  • Пудинг с карамелена коричка от остатъци кекс Пудинг с карамелена коричка от остатъци кекс
3.7/5 3 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

МЕДЕКС НАТУРАЛЕН БАР ШОКОЛАД И ЯДКИ 40 г
5.48лв. / 2.80 €

МЕДЕКС НАТУРАЛЕН БАР ШОКОЛАД И ЯДКИ 40 г

Коментари към Козунак

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Козунак
    www.framar.bg 
    на 17 December 2025 в 18:28
    Коментирайте "Козунак"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Тестени изделия
  • Разни
  • Домашни бисквити с овесени ядки и стафиди
  • Великденски курабии с амонячна сода и мас
  • Великденски курабийки със стафиди и канела
  • Печени дюли с мед, орехи и стафиди
  • Стафиди - състав и ползи
  • Десерт от извара и грис със стафиди
  • Къде може да видите знаменитите великденски яйца на Фаберже
  • Халва от грис със стафиди и орехи
  • Как да направим хартиени моркови за декорация
  • Содена питка с овесени ядки, стафиди и орехи
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смърт и инвалидност в ЕССърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смърт и инвалидност в ЕС

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смърт и инвалидност в ЕС

от 17 дек 2025г.Прочети повече
Билки и билкови рецепти при ларингитБилки и билкови рецепти при ларингит

Билки и билкови рецепти при ларингит

от 17 дек 2025г.Прочети повече
Мезентериален паникулитМезентериален паникулит

Мезентериален паникулит

от 17 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Да си поговорим честно за ПМС, хормоните и "онези дни"...

преди 7 дни, 5 часа и 28 мин.

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 47 дни, 7 часа и 25 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще гласувате ли на предсрочните парламентарни избори?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Как да направим хартиени моркови за декорация Как да направим хартиени моркови за декорация

Как да направим хартиени моркови за декорация

от 01 авг 2024г. Прочети повече
Стафиди - състав и ползи Стафиди - състав и ползи

Стафиди - състав и ползи

от 24 яну 2020г. Прочети повече
Знаем ли всичко за Великден? Знаем ли всичко за Великден?

Знаем ли всичко за Великден?

от 08 юни 2018г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

КОЛАГЕНОВ ПРОТЕИНОВ БАР КОКОС 50 г * 12 RICE UP!

ПРОТЕИНОВ БАР ДИЛАЙТ БИСКВИТА И КРЕМ 60 г * 12 FITSPO

КОЛАГЕНОВ ПРОТЕИНОВ БАР ТОФИ КАРАМЕЛ 50 г * 12 RICE UP!

СКОТИШ ФАЙН ТРЪН/ПИПЕР КР.ЛИЦЕ 100мл НОВ

БЕТЪР Ю ОРАЛЕН СПРЕЙ ЗА КОСА, КОЖА И НОКТИ 15 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

НЕПТУН СРЕБЪРНА ВОДА 10 мг / 1 л 100 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 дек 2025г. в 16:56:14

НЕПТУН СРЕБЪРНА ВОДА 10 мг / 1 л 100 мл

Коментар на: Георгиев от 17 дек 2025г. в 15:59:53

СИНДЖАРДИ таблетки 5 мг / 850 мг * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 дек 2025г. в 14:19:43

ЯСМИН 0,03 mg / 3 mg филмирани таблетки * 21

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 дек 2025г. в 14:12:23

ФАМОТИДИН таблетки 20 мг * 20 АЛКАЛОИД

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 дек 2025г. в 14:11:51
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival