Козунак
Необходими продукти:
4 яйца
200 мл прясно мляко
2 ч. ч. захар
1 кг брашно
щипка сол
1 гр ванилия
1/2 ч. ч. олио
45 грама жива мая
100 грама масло
1 ч. ч. стафиди
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топлото мляко (не горещо), добавете 1 с. л. захар, щипка сол и 2-3 с. л. брашно. Оставете да втаса.
Разбийте яйцата със захарта и ванилията. Смесете маслото с олиото и нагрейте, за да се разтопи маслото. Прибавете яйчната смес към втасалата мая. Постепенно добавете и брашното. Трябва да получите меко и еластично тесто. Идва ред на маслото. Сложете и него на части и месете. След това "ударете" тестото около 50 пъти в масата. Това е задължително, защото по този начин то променя своята структура, става по-еластично, гладко и не се полепя по ръцете. Започнете да разтягате тестото, след това сгъвате, повторете процедурата няколко пъти (докато не се получат пори), за да може в тестото да влезе въздух и при печенето да се образуват влакна. Покрийте с кърпа и оставете на топло място за 1,5-2 часа или до увеличаване на обема 2 пъти. Внимателно прехвърлете тестото на плота (масата) - в този момент може да разберете дали вашият козунак ще има влакна. Не месете повече, а внимателно съберете тестото и го нарежете на 9 равни части (за 1 козунак ще ся ви нужни 3 части).
Вземете едната част и внимателно я разтегнете. Поръсете я с предварително накиснатите във вода стафиди. Навийте на руло и оставете. Същото направете и с останалите две парчета. След това сплетете "плитка" от трите части и поставете в подмазана с мазнина форма. Оставете за 1 час на топло място, за да втаса тестото. Когато това стане, го намажете с жълтък, смесен с 2 с. л. олио и поръсете със захар. Пече се в предварително загрята до 180-200 градуса фурна. Готовността проверете с помощта на клечка за зъби. От това тесто ще получите 3 козунака.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Домашни бисквити с овесени ядки и стафиди
- Как да направим хартиени моркови за декорация
- Нахут със стафиди и ориз на фурна
- Къде може да видите знаменитите великденски яйца на Фаберже
- Консумацията на стафиди регулира нивата на кръвната захар
- Рецепти за козуначена торта: с карамел и с шоколад
- Стафиди - състав и ползи
- Великденски курабии с амонячна сода и мас
- Направете си стафидена вода за пречистване на черния дроб
- Ориз със стафиди, орехи и мед
Коментари към Козунак