Как да си изсушим праз за подправка

Когато празът се събира за съхранение през зимата, остават много зелени листа, които се отрязват. Бихме могли да използваме и тях, като ги превърнем в суха подправка за ястията.
Разбира се, бялата част от стръковете също може да се изсуши и да се употребява като добавка към храните. В домашни условия за целта ще ни помогне фурната. Да видим как...
Първо измийте добре листата и ги нарежете на малки парчета, а самото стъбло - на тънки кръгчета.
Разпределете по дъното на подходящ съд и поставете в слабо загрята фурна. Нека изсъхнат напълно и тогава смелете с помощта на блендер, трябва да се получи прах.
Прехвърлете го в стъклен буркан, който се затваря плътно. Така може да съхранявате до година.
Друг вариант е да оставите ситно нарязания праз в добре проветриво помещение, докато се изсуши.
Подправката от сух праз е подходяща за зеленчукови супи и ястия.
Добър апетит!
Снимка: vkusnokak.ru
Коментари към Как да си изсушим праз за подправка