Чашите и правилната им употреба (Втора част)
Продължаваме по темата за чашите и по-специално за винените.
Тези за червено вино обикновено са с вместимост от 140 - 180 милилитра и повече, а за бяло - 70 - 100 милилитра. Първите са с по-заоблени форми, а вторите са по-издължени. Що се отнася до "столчето", то трябва да бъде достатъчно високо, за да може без проблем да се вземе в ръка.
По този начин чашите за вино се делят на: за червено и за бяло вино. Да се разграничават отделни форми според сорта на гроздето не е съвсем целесъобразно, макар че най-изтъкнатите производители на стъкло правят "сортови" чаши. Много специалисти гледат на това като на винен естетизъм, дело на дегустатори или хора, които се смятат за такива (в повечето случай, без основание).
Столчето на чашата се хваща с петте пръста, а не с два (палец и показалец), сякаш държите лошо миришещо животно или с четири, свивайки кутрето (това се приема за признак на лошо възпитание). Допуска се хващането на чашата с три пръста - среден, безимен и палец.
Чашата трябва да се държи за столчето или за поставката (вторият вариант е глупав навик на винопроизводителите-професионалисти, своеобразно професионално изкривяване, което се приема от останалите като неизбежно зло).
Не е желателно чашата за вино да се хваща с дланта (за да не се затопля напитката). Изключение прави чашата за коняк, за която ще говорим малко по-късно. Температурата, при която трябва да се поднасят белите вина е 12 - 14 градуса, а червените - 14 - 16 градуса.
За шампанското и пенливите вина са предназначени чаши с конусовидна форма, която постепенно се разширява и след това се свива. Другият характерен вид е с малко по-голям обем от предходния, което се дължи на по-широката средна част и по-тясното гърло. По принцип чашите за шампанско са с вместимост не повече от 200 милилитра. Те не трябва да се пълнят догоре с напитката, виното да бъде 3/4 от обема на съда, но не и 1/2 или да запълва цялата чаша. Шампанското се налива бавно, като струята се насочва по наклонените й стени. Количеството се налива на два пъти, а паузата се прави, за да се даде възможност на пяната "да спадне". Пенливите вина се пият на малки глътки. Преди консумация задължително наблюдавайте и оценете играта на мехурчетата и усетете аромата. Има чаши за шампанско, върху които е изрязана звездичка или такива с кухо "столче". Това се прави, с цел да се увеличи отделянето на мехурчета въглероден двуокис.
Двете форми на чаши за шампанско, които разгледахме, се наричат "мъжки". Съществува и още една - "женска". Тя представлява широка и ниска чаша върху дълго тънко столче. На практика, днес този вариант не се използва, но преди време е бил широко разпространен. Благодарение на голямото пространство на виното, което му дава чашата, отделянето на мехурчетата въглероден двуокис става по-бързо. В резултат на това, след като се налее в чаша, шампанското бързо преминава към групата на тихите вина. Пенливите вина се поднасят с температура 7 - 9 градуса.
Очаквайте третата част, в която ще продължим с информация за чашите за коняк и ракия.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ТИТАНИЯ ЕДНОКРАТНА ПЯСЪЧНА ПИЛА 1042
ЧИКО ПРЕХОДНА ЧАША 6 м + 200 мл N0417 / 0418
КАНПОЛ ЧАША С ДВОЙНИ СТРАНИ И СИЛИКОНОВА СЛАМКА 260 мл
БИСПОЛ СВЕЩ В ЧАША С АРОМАТ НА ЯБЪЛКА И КАНЕЛА sn71-87
ДИСНИ ТРАВЪЛ КОМПЛЕКТ КУТИЯ ЗА СЪХРАНЕНИЕ 5 л, ЧАША ЗА ПЪТУВАНЕ 350 мл, БУТИЛКА ЗА ПЪТУВАНЕ 630 мл, СТЪКЛЕНА ЧАША 300 мл, ЧЕРВЕНИ 5120140242
ЛОВИ ЧАША СЪС СЛАМКА LOVELY GIRL 14+ месеца 350 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Правилата в живота – необходими ли са
- 5 неписани правила при кикбокс и муай тай тренировките, които трябва да спазвате
- Кухненски мерки
- Нежни чаши с 3D декорация за любителите на кафе
- Как да освободим заседналите чаши, без да ги счупим?
- Как да разделим заседнали чаши?
- История на прополиса в медицинската наука
- Прилагайте по 10 практични начина кислородната вода в кухнята, банята и другите стаи
- Използвайте 6 практични приложения на дървесната пепел за дома и градината
- Използвайте 7 необичайни употреби на активния въглен
Коментари към Чашите и правилната им употреба (Втора част)