Чашите и правилната им употреба (Трета част)

Продължаваме с информация за чашата за коняк. През последните десетилетия вариантът, напомнящ на сплескано в долната си част лале с широка горна част и тясно гърло, успешно се налага като класически (преди време се е използвала сферична чаша, подобна по размер и форма на тези за вино). Предназначението му е да събере максимум аромат от напитката в долната част на чашата и да го задържи в гърлото на съда.
Конякът се налива до най-широката част на чашата. Хващайки столчето така, че то да бъде между средния пръст и показалеца и обхващайки с цяла длан "лалето", давате възможност на напитката по-бързо и по-пълно да разкрие богатството си.
Обемът на класическите чаши за коняк варира значително: от 150 до 800 милилитра. Най-удачен е вариантът със средна вместимост около 200 - 350 милилитра. Преди да се поднесе, напитката не се охлажда, не се и затопля, по принцип.
Нагряване се допуска при използването на специален съд на стойка, в който се поставя чашата, а под него се запалва бездимна парафинова или восъчна свещ. По време на затоплянето чашата се върти, за да се избегне прегряването в една област. Обикновено чашата се затопля с ръка в продължение на 2 - 5 минути, след това се оценя аромата на напитката и се преминава към употреба.
Що се отнася до водката, тя се пие умерено охладена (а не ледена) от тесни високи чаши. Напоследък са модерни чаши за водка с дебело дъно (около 2 - 3 см).
При по-специалните видове вина (портвайн, шери/херес, мадейра, малага) се използват различни от общоприетите видове чаши - с по-малка вместимост и специална форма. По принцип са подобни на вариантите за трапезни червени вина, но в умален вид. Приблизителният обем на чашите за портвайн, който се оказва много подходящ и за малага, мадейра и т. н., е 120 - 140 милилитра.
Да кажем и няколко думи за по-екзотичните напитки. Текилата и мескалът се наливат в малки високи чашки и се пият задължително с лимон и сол.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ШАМПОАН С ВИТАМИН F КРЯ - КРЯ (ПА - ПА) 200 мл
ТИТАНИЯ ЕДНОКРАТНА ПЯСЪЧНА ПИЛА модел 1042
ХАЯ ЛАБС ЕКО ЧАША ОТ БАМБУК 400 мл
ПРОМОУИ БЕЙБИ ПРЕПАРАТ ЗА ИЗМИВАНЕ НА БЕБЕШКИ АКСЕСОАРИ 750 мл
СЕТ ДЕТСКА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ + ЧАША TOOTH FAIRY SET BLUE
ТЕРМОЧАША КРИСТАЛ СЪС СЛАМКА 500 мл KANCHE
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Кухненски мерки
- Прилагайте по 10 практични начина кислородната вода в кухнята, банята и другите стаи
- Как да дишаме правилно по време на тренировка
- Употребата на антибиотици в България нараства
- Правилата в живота – необходими ли са
- Как да освободим заседналите чаши, без да ги счупим?
- Златна среда в консумацията на солта
- 10 златни правила за успешна и щастлива връзка
- 10-те ключа към изграждане на върховната естетична физика
- Използвайте 6 практични приложения на дървесната пепел за дома и градината
Коментари към Чашите и правилната им употреба (Трета част)