Чашите и правилната им употреба (Трета част)

Продължаваме с информация за чашата за коняк. През последните десетилетия вариантът, напомнящ на сплескано в долната си част лале с широка горна част и тясно гърло, успешно се налага като класически (преди време се е използвала сферична чаша, подобна по размер и форма на тези за вино). Предназначението му е да събере максимум аромат от напитката в долната част на чашата и да го задържи в гърлото на съда.
Конякът се налива до най-широката част на чашата. Хващайки столчето така, че то да бъде между средния пръст и показалеца и обхващайки с цяла длан "лалето", давате възможност на напитката по-бързо и по-пълно да разкрие богатството си.
Обемът на класическите чаши за коняк варира значително: от 150 до 800 милилитра. Най-удачен е вариантът със средна вместимост около 200 - 350 милилитра. Преди да се поднесе, напитката не се охлажда, не се и затопля, по принцип.
Нагряване се допуска при използването на специален съд на стойка, в който се поставя чашата, а под него се запалва бездимна парафинова или восъчна свещ. По време на затоплянето чашата се върти, за да се избегне прегряването в една област. Обикновено чашата се затопля с ръка в продължение на 2 - 5 минути, след това се оценя аромата на напитката и се преминава към употреба.
Що се отнася до водката, тя се пие умерено охладена (а не ледена) от тесни високи чаши. Напоследък са модерни чаши за водка с дебело дъно (около 2 - 3 см).
При по-специалните видове вина (портвайн, шери/херес, мадейра, малага) се използват различни от общоприетите видове чаши - с по-малка вместимост и специална форма. По принцип са подобни на вариантите за трапезни червени вина, но в умален вид. Приблизителният обем на чашите за портвайн, който се оказва много подходящ и за малага, мадейра и т. н., е 120 - 140 милилитра.
Да кажем и няколко думи за по-екзотичните напитки. Текилата и мескалът се наливат в малки високи чашки и се пият задължително с лимон и сол.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ШАМПОАН С ВИТАМИН F КРЯ - КРЯ (ПА - ПА) 200 мл
ТИТАНИЯ ЕДНОКРАТНА ПЯСЪЧНА ПИЛА модел 1042
ХАЯ ЛАБС ЕКО ЧАША ОТ БАМБУК 400 мл
БИСПОЛ АРОМАТНА КОЛЕДНА СВЕЩ В ЧАША sn71s-02
КАНПОЛ ПРЕХОДНО ШИШЕ С МЕКА СЛАМКА И КАПАЧЕ ЗЕЛЕНО 12 м+ 270 мл
НовКАНПОЛ ЧАША С ДРЪЖКА И НЕХЛЪЗГАЩО СЕ ДЪНО 170 мл 12 + месеца различни цветове
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Кухненски мерки
- Правилата в живота – необходими ли са
- Как да освободим заседналите чаши, без да ги счупим?
- 5 неписани правила при кикбокс и муай тай тренировките, които трябва да спазвате
- Как да разделим заседнали чаши?
- Как да дишаме правилно по време на тренировка
- Използвайте 5 практични приложения на активния въглен
- Прилагайте по 10 практични начина кислородната вода в кухнята, банята и другите стаи
- 9 фитнес правила, които фитнес инструкторите искат да запомните
- Използвайте 7 необичайни употреби на активния въглен
Коментари към Чашите и правилната им употреба (Трета част)