Чашите и правилната им употреба (Първа част)
Основното предназначение на чашата за вино е да разкрие аромата и да насочи напитката към правилните участъци на езика, където са разположени вкусовите рецептори, отговорни да усещаме един или друг вкус.
Чашата играе голямо значение за възприемането и определянето качеството на виното. Неправилно усетен аромат - и финото шампанско се превръща в обикновено пенливо вино, старият висококачествен коняк - в просто добър такъв. Точно по този начин формата на чашата влияе върху вкуса.
Рецепторите, отговорни за усещането на сладкия вкус, са разположени на върха на езика, киселото се усеща със страничните части, различните "нюанси" на горчивото се усещат близо до ларинкса, а соленото се възприема от почти всички части на езика.
Формата на чашата дава възможност основният "поток" на течността да се насочи към тези области от устната кухина, където вкусовите оттенъци ще бъдат усетени с най-голяма сила. Например, широката чаша за вино е удобна за приемане на малки глътки при средно положение на главата, а тесните варианти принуждават човек леко да наклони назад главата си.
Тези две глътки попадат в различни вкусови зони. При неправилен избор на чаша основата на виното се "изкривява", а тънките вкусови оттенъци (т. нар. корона) не се усещат въобще.
Така всяка различна чаша дава възможност потокът от вино да се насочи към определените вкусови рецептори. Освен формата на чашата, влияние оказва и обработката на краищата й - те могат да бъдат отрязани под прав ъгъл или да са заоблени.
Днес съществуват десетки видове чаши за вино - изобилие от форми, размери, предназначени за определен вид вино дори.
В това разнообразие е трудно да се ориентирате кой избор е най-правилен, още повече, че всеки производител се стреми да внесе нотка индивидуалност и нестандартност, което в някои случай води до страшни хибриди, чиято единствена подходяща роля е да си стоят по рафтовете в кухнята.
Ще се опитаме да дадем яснота по въпроса, разглеждайки основните форми на чаши за вино, а те са:
- лале - най-правилната и универсална форма;
- кълбовидна - по-малко разпространен, но достатъчно интересен вариант;
- лира - форма, която не получава признание от болшинството винопроизводители и дегустатори.
Чашите за трапезно вино могат да бъдат направени във всяка една от изброените по-горе форми.
По принцип се налива от напитката до запълването на 3/4 от обема на съда. Вината със силен аромат и тънки плодови "нюанси" изискват да има повече въздух в чашата и от тях се налива още по-малко количество.
Във втората част на статията ще говорим за различните видове чаши според вида вино и за "столчето".
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ШАМПОАН С ВИТАМИН F КРЯ - КРЯ (ПА - ПА) 200 мл
ТИТАНИЯ ЕДНОКРАТНА ПЯСЪЧНА ПИЛА 1042
ЛОРЕЛИ ЧАША С ДРЪЖКИ И СЛАМКА ЗОО 6+ месеца 270 мл
ТУИСТШЕЙК МИНИ ЧАША С ШЕЙКЪР В ПАСТЕЛНО СИНЬО 4+ месеца 230 мл 78268
НУК КИДИ ЧАША С ТВЪРД НАКРАЙНИК 300 мл 12+ месеца BAMBI 10255497
БИСПОЛ СВЕЩ В ЧАША С АРОМАТ НА ВАНИЛИЯ И ПОРТОКАЛ sn71-37
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Кухненски мерки
- Как да освободим заседналите чаши, без да ги счупим?
- Хлебчета в огнеупорни чашки
- Цветът на чашата променя вкуса на кафето
- Правилата в живота – необходими ли са
- Използвайте 8 практични приложения на черния пипер
- Прилагайте по 10 практични начина кислородната вода в кухнята, банята и другите стаи
- История на прополиса в медицинската наука
- Весели и креативни чаши за глътка настроение
- Използвайте 5 практични приложения на активния въглен
Коментари към Чашите и правилната им употреба (Първа част)