Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Чашите и правилната им употреба (Втора част)

Чашите и правилната им употреба (Втора част)

от 29 яну 2014г.
Чашите и правилната им употреба (Втора част) - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Продължаваме по темата за чашите и по-специално за винените.

Тези за червено вино обикновено са с вместимост от 140 - 180 милилитра и повече, а за бяло - 70 - 100 милилитра. Първите са с по-заоблени форми, а вторите са по-издължени. Що се отнася до "столчето", то трябва да бъде достатъчно високо, за да може без проблем да се вземе в ръка.

По този начин чашите за вино се делят на: за червено и за бяло вино. Да се разграничават отделни форми според сорта на гроздето не е съвсем целесъобразно, макар че най-изтъкнатите производители на стъкло правят "сортови" чаши. Много специалисти гледат на това като на винен естетизъм, дело на дегустатори или хора, които се смятат за такива (в повечето случай, без основание).

Столчето на чашата се хваща с петте пръста, а не с два (палец и показалец), сякаш държите лошо миришещо животно или с четири, свивайки кутрето (това се приема за признак на лошо възпитание). Допуска се хващането на чашата с три пръста - среден, безимен и палец.

Чашата трябва да се държи за столчето или за поставката (вторият вариант е глупав навик на винопроизводителите-професионалисти, своеобразно професионално изкривяване, което се приема от останалите като неизбежно зло).

Не е желателно чашата за вино да се хваща с дланта (за да не се затопля напитката). Изключение прави чашата за коняк, за която ще говорим малко по-късно. Температурата, при която трябва да се поднасят белите вина е 12 - 14 градуса, а червените - 14 - 16 градуса.

За шампанското и пенливите вина са предназначени чаши с конусовидна форма, която постепенно се разширява и след това се свива. Другият характерен вид е с малко по-голям обем от предходния, което се дължи на по-широката средна част и по-тясното гърло. По принцип чашите за шампанско са с вместимост не повече от 200 милилитра. Те не трябва да се пълнят догоре с напитката, виното да бъде 3/4 от обема на съда, но не и 1/2 или да запълва цялата чаша. Шампанското се налива бавно, като струята се насочва по наклонените й стени. Количеството се налива на два пъти, а паузата се прави, за да се даде възможност на пяната "да спадне". Пенливите вина се пият на малки глътки. Преди консумация задължително наблюдавайте и оценете играта на мехурчетата и усетете аромата. Има чаши за шампанско, върху които е изрязана звездичка или такива с кухо "столче". Това се прави, с цел да се увеличи отделянето на мехурчета въглероден двуокис.

Двете форми на чаши за шампанско, които разгледахме, се наричат "мъжки". Съществува и още една - "женска". Тя представлява широка и ниска чаша върху дълго тънко столче. На практика, днес този вариант не се използва, но преди време е бил широко разпространен. Благодарение на голямото пространство на виното, което му дава чашата, отделянето на мехурчетата въглероден двуокис става по-бързо. В резултат на това, след като се налее в чаша, шампанското бързо преминава към групата на тихите вина. Пенливите вина се поднасят с температура 7 - 9 градуса.

 Очаквайте третата част, в която ще продължим  с информация за чашите за коняк и ракия.

Още по темата:
  • Хлебчета в огнеупорни чашки Хлебчета в огнеупорни чашки
  • Чашите и правилната им употреба (Трета част) Чашите и правилната им употреба (Трета част)
  • Чашите и правилната им употреба (Първа част) Чашите и правилната им употреба (Първа част)
  • Кухненски мерки Кухненски мерки
1.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ШАМПОАН С ВИТАМИН F КРЯ - КРЯ (ПА - ПА) 200 мл
3.90лв.

ШАМПОАН С ВИТАМИН F КРЯ - КРЯ (ПА - ПА) 200 мл

ТИТАНИЯ ЕДНОКРАТНА ПЯСЪЧНА ПИЛА модел 1042
4.50лв.

ТИТАНИЯ ЕДНОКРАТНА ПЯСЪЧНА ПИЛА модел 1042

ЛОРЕЛИ ЧАША С ДРЪЖКИ И СЛАМКА ЗОО 6+ месеца 270 мл
4.80лв.

ЛОРЕЛИ ЧАША С ДРЪЖКИ И СЛАМКА ЗОО 6+ месеца 270 мл

ЛОВИ ЧАША С ДРЪЖКА WILD SOUL МОМИЧЕ 9+ месеца 250 мл
22.30лв.

ЛОВИ ЧАША С ДРЪЖКА WILD SOUL МОМИЧЕ 9+ месеца 250 мл

КАНПОЛ ПРЕХОДНО НЕТЕЧАЩО ШИШЕ С МЕКА СЛАМКА СИНЬО 12 м+ 370 мл
10.00лв.

КАНПОЛ ПРЕХОДНО НЕТЕЧАЩО ШИШЕ С МЕКА СЛАМКА СИНЬО 12 м+ 370 мл

КАНПОЛ НЕТЕЧАЩА ЧАША С ТВЪРД НАКРАЙНИК И КАПАЧЕ БЪНИ И КОМПЪНИ 9 месеца + 200 мл
10.00лв.

КАНПОЛ НЕТЕЧАЩА ЧАША С ТВЪРД НАКРАЙНИК И КАПАЧЕ БЪНИ И КОМПЪНИ 9 месеца + 200 мл

Коментари към Чашите и правилната им употреба (Втора част)

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Чашите и правилната им употреба (Втора част)
    www.framar.bg 
    на 12 July 2025 в 05:19
    Коментирайте "Чашите и правилната им употреба (Втора част)"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Как да освободим заседналите чаши, без да ги счупим?
  • Кухненски мерки
  • Употреба на прополис в Египет около 3100 г пр. Хр.
  • Правилата в живота – необходими ли са
  • Използвайте 7 необичайни употреби на активния въглен
  • Прилагайте по 10 практични начина кислородната вода в кухнята, банята и другите стаи
  • Използвайте 9 практични приложения на талка за дома и бита
  • НАРЕДБА за изменение и допълнение на НАРЕДБА № 9 от 2002 г. за изискванията към използването на екстракционни разтворители при производството на храни и хранителни съставки (ДВ, бр. 44 от 2002 г.)
  • Как да дишаме правилно по време на тренировка
  • Пет прости правила за правилно хранене
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Ситен обрив при употреба на Цимзия

преди 430 дни, 10 часа и 27 мин.

Карсил - пречиства ли черния дроб след употреба на наркотици и опиати?

преди 1774 дни, 20 часа и 21 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 19 часа и 24 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 2 дни, 19 часа и 1 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 7 дни, 17 часа и 21 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 14 дни, 13 часа и 30 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

РИВАНА БАЗОВО МАСЛО ОТ КОКОС 55 мл

РИВАНА БАЗОВО МАСЛО ОТ ШЕА 55 мл

СИЙСТАРС СОЛИЛУГ ЧЕРНОМОРСКА ЛУГА разтвор 950 мл

АЦЕТА БИО ОРГАНИЧЕН СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН БЕБЕШКИ ЛОСИОН 50 мл

МАНХАЕ ИНТИМА капс.*30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Завръщането на ирисовата диагностика

Коментар на: Стоян от 11 юли 2025г. в 16:54:11

ДИАЗЕПАМ ректална туба 5мг/2.5мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 15:24:45

ДИАЗЕПАМ ректална туба 5мг/2.5мл

Коментар на: Tania Nikolova от 11 юли 2025г. в 15:03:39

ТИНКТУРА КАСТЕЛАНИ - ХЕФЕ 50 мл ХИМАКС ФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 14:39:29

ДОПЕЛХЕРЦ ВИТАЛ ТОНИК 750 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 14:33:03
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival