Печено пиле с лук, картофи, царевица и чеснов сос
Необходими продукти:
5-6 средни картофа
400 грама замразена царевица
3 глави лук
1 глава чесън
зехтин
1 чаена лъжица сух розмарин
1 пиле с тегло около 1,6 килограма
2 големи лимона
170 милилитра кисело мляко
1 връзка кориандър
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Включете фурната да загрява при 200 градуса. През това време обелете лука и картофите, последните разрежете надлъжно на 3 части, а лука - на четвъртинки.
Чесъна измийте и разрежете главата на две напречно на скилидките.
Сложете зеленчуците в тава, прибавете царевицата и полейте всичко със зехтин. Подправете със сол, сушен розмарин и черен пипер, разбъркайте.
Цялото пиле поставете върху продуктите в съда и полейте със зехтин, който втрийте в кожата. Поръсете със сол и черен пипер, сложете 1 разрязан на две лимон във вътрешността на птицата.
Нарежете втория лимон на 2-3 парчета, които подредете около пилето.
Изпечете ястието за около 50 минути, докато повърхността на месото се зачерви. Тогава извадете, полейте със сока от 1/2 лимон, разклатете съда, за да се смесят добре зеленчуците и върнете във фурната за още 20-30 минути или до пълна готовност на продуктите.
Оставете готовото пиле да престои 10 минути, а през това време направете чесновия сос.
Извадете изпечената глава чесън от съда, отстранете люспите и намачкайте с вилица заедно със сока от половин лимон и киселото мляко.
Листата на кориандъра счукайте с шипка сол до получаването на пюре, в което налейте малко зехтин. В тази ароматна комбинация намажете равномерно пилето.
След това го разделете на порции и поднесете с печените зеленчуци, чесновия сос и сока, който се е отделил по време на печенето.
Добър апетит!
Снимки: maxoness.blogspot.bg
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С КАРТОФИ И МОРКОВИ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С ДОМАТИ И ОРИЗ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С КАРТОФИ И МЛЯКО 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ПИЛЕ С МАКАРОНИ И ДОМАТЕН СОС 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА С ПИЛЕШКО МЕСО 220 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешко месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Пиле със зеленчуци по мексикански (пиле фахитас)
- Това пиле е черно дори в костите, месото и органите си!
- Месо на токачка
- Пилешки късчета, запечени със сладки картофи и броколи
- Лекува ли пилешката супа простуда и настинка
- Задушено пилешко с лук и моркови (на фурна)
- Лимоново пиле с масло и чесън
- Перфектната марината за пилешко месо
- Пържени пилешки трътки с подправки
Коментари към Печено пиле с лук, картофи, царевица и чеснов сос