Начало Хранене Групи храни и ястия Мляко и млечни продукти Сирене тофу

Сирене тофу

Сирене тофу - изображение

Тофуто е псевдо млечен продукт, който се произвежда от соево мляко. Представлява извара или сирене, които са добре познати на вегетарианците. Няма вкус и мирис, а консистенцията му позволява да се използва при приготвянето на различни ястия: сосове, супи, основни блюда от зърнено-житни култури и зеленчуци, дори торти, пудинги и сладолед.

Има два вида тофу - меко и твърдо. Без значение кой от тях ще изберем, трябва да знаем, че здравните ползи, които носи консумацията му за организма, не са малко.

тофу

Полезни свойства на сирене Тофу

Тофуто е прекрасен източник на висококачествен протеин. Съдържа девет аминокиселини, които хората трябва да приемат, за да поддържат добро здраве. Калцият и диетичните влакна (фибри) в него също са в големи количества.

Соевото сирене е ценно и полезно, подходящо е за направата на нискокалорични ястия. Богато е на витамини от група В и на микроелементи. В Япония се използва за приготвянето на детски храни, препоръчва за намаляване на нивото на холестерола.

В тофуто има съставки, които предотвратяват развитието на хронични заболявания, болести на сърцето.

Продуктът е изключително хранителен, без да съдържа много мазнини и захари. Антиоксидантните свойства на изофлавоноидите и витамин Е предпазват организма от вредното въздействие на свободните радикали.

Изследвания показват, че изофлавоноидите действат благоприятно върху плътността на костната структура, освен това соевият продукт поддържа баланса на липидите в кръвта в необходимите норми.

тофу

Вредни свойства на сирене Тофу

Въпреки ползите за организма, лекарите съветват да не се пренебрегва наличието на фитинова киселина в състава на продукта, която в процеса на храносмилане свързва много минерални вещества (например: желязо, калций, магнезий, цинк).

Соевите продукти, към които принадлежи и това сирене, не са препоръчителни за консумация от бебета и бременни жени. Освен това, редовната употреба на сиренето понижава способността за концентрация на сперматозоидите при мъжете.

Хората, страдащи от заболявания на ендокринната система не трябва да прекаляват с консумацията на продукта, тъй като той е в състояние да обостри състоянието.


Източник: edaplus.info; prodgid.ru
Снимки: edaplus.info; poleznenko.ru; prodgid.ru




5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода84,55 мл.
Белтък8,1 гр.
Мазнини4,2 гр.
Въглехидрати0,6 гр.
Калории73 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

калций, майгнезий, калий, фосфор,витамини от група В

ДРУГИ

Други полезниселен, цинк, желязо

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноАлтернативна медицинаХрани и ястияЗдравни съветиСпортНовиниБотаникаЕ-тата в храните