Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранителни съставки Белтъчини Белтъчини (протеини) - част 2

Белтъчини (протеини) - част 2

от 11 дек 2017г., обновено на 13 авг 2019г.
Редактор: Данна Панджарова
Белтъчини (протеини) - част 2 - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Хранителна стойност на протеините

Качеството на протеините зависи от нивото на осигуряваните аминокиселини, необходими за растежа и цялостното развитие на тялото. Животинските протеини като месо, риба, яйца и мляко се считат за висококачествени или пълни протеини, тъй като осигуряват достатъчно количество есенциални аминокиселини. Растителните източници, като жито, царевица, ядки, плодове и зеленчуци са нискокачествени, или непълни, понеже повечето растения не съдържат една или повече от есенциалните аминокиселини, или липсва добър баланс между тях. Непълните протеини могат да се комбинират помежду си, за да осигурят цялостен набор от полезните аминокиселини, но за да има ефект, трябва да се консумират едновременно или през кратък промеждутък от време.

Обработване на протеините: храносмилане, абсорбация и метаболизъм

Усвояването на протеините започва, когато храната достигне до стомаха и стимулира отделянето на солна киселина (HCl) от париеталните клетки, намиращи се в стомашната лигавица на стомашно-чревния тракт. Солната киселина осигурява много кисела среда, която подпомага процеса на храносмилане по два начина: 1) чрез киселинно-катализирана хидролизна реакция на "скъсване" на пептидните връзки; и 2) чрез превръщане на стомашния ензим пепсиноген (неактивен прекурсор) в пепсин (активна форма). Пепсиногенът се съхранява и секретира от "главните клетки", които са по стените на стомаха. Веднъж преобразуван в активна форма, той атакува пептидните връзки, които свързват аминокиселините, разкъсвайки дългата полипептидна верига на по-къси сегменти от аминокиселини, известни като дипептиди и трипептиди. Тези протеинови фрагменти след това се разграждат в дуоденума на тънкото черво. Ензимите в тънкото черво хидролизират белтъчните фрагменти в аминокиселини.

Клетките в тънките черва абсорбират аминокиселините чрез процес, който изисква енергия. Аминокиселините преминават през порталната вена на черния дроб, където хранителните вещества се преработват в глюкоза или мазнини (или се освобождават в кръвния поток). В по-голямата си част, тялото не съхранява протеин, тъй като метаболизмът на аминокиселините настъпва в рамките на няколко часа.
Аминокиселините се метаболизират в черния дроб, превръщайки се в полезни форми, които се използват като градивни елементи на протеина в тъканите.

Функция на протеините

Протеините са жизненоважни за основни клетъчни и телесни функции, включително клетъчната регенерация и възстановяване, стимулират производството на хормони и ензими, осигуряват енергия.

Предоставена енергия

Когато се приемат достатъчно мазнини и въглехидрати, протеините не са основен източник на енергия. Ако се консумира незначително количество от тях, то протеините се използват като основен източник на енергия. Ако се приемат в излишък, протеините могат да се превърнат в мазнини.

Протеинови изисквания за хранене

Препоръчителният прием за възрастен човек обикновено е 0.8 грама на килограм телесно тегло. Препоръчителните дневни дози не трябва да се увеличават, дори и ако сте по-натоварени физически. Въпреки това има моменти, в които се излиза от тези стойности - по време на бременност и по време на растежа на децата.

Източници на протеини

Добри източници на висококачествени протеини са червеното месо, птици, риба, мляко, яйца, сирене, а за нискокачествени протеини - бобови растения: боб, нахут, соя, грах.

Липса на протеини

Тялото е в протеинов баланс тогава, когато приема толкова протеини, колкото изразходва. Тялото има положителен белтъчен баланс, когато получава повече протеини, отколкото изразходва - в този случай то може да изгради нови клетки. Но трябва да се има предвид, че тялото не съхранява протеини, така че прекалената консумация може да образува натрупване на мазнини.

Тялото има отрицателен протеинов баланс, когато приема по-малко протеини, отколкото изразходва. В този случай то не може да изгражда нови тъкани.

Протеиновият дефицит може да доведе до сериозни последици, при които цялостното здраве е в риск. Имунната система отслабва, количеството на кръвната плазма намалява, което води до анемия, тялото става уязвимо на инфекциозни заболявания.

Към първа част <<<

Източник:

encyclopedia.com; media.licdn.com

Още по темата:
  • Белтъчини (протеини) с растителен произход – хранителни източници Белтъчини (протеини) с растителен произход – хранителни източници
  • Белтъчини (протеини) с животински произход Белтъчини (протеини) с животински произход
  • Белтъчини (протеини) - част 1 Белтъчини (протеини) - част 1
  • Лектини - ползи и вреди Лектини - ползи и вреди
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СЪСТАВКАТА

НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 г
5.60лв. / 2.86 €

НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 г

СИРИУС-Д КЛАСИК прах 100 г
43.20лв. / 22.09 €

СИРИУС-Д КЛАСИК прах 100 г

ХЕЛТ АГЕЙН ВЕНУС ФОРТЕ 120 г
71.38лв. / 36.50 €

ХЕЛТ АГЕЙН ВЕНУС ФОРТЕ 120 г

МИКОНАТУР ЕНЕРДЖИ МИКС ОТ БИО СУПЕРХРАНИ прах 180 г
18.10лв. / 9.25 €

МИКОНАТУР ЕНЕРДЖИ МИКС ОТ БИО СУПЕРХРАНИ прах 180 г

МЛЕКОВИТА ПРОТЕИНОВ ШЕЙК ЯГОДА 350 г
4.40лв. / 2.25 €

МЛЕКОВИТА ПРОТЕИНОВ ШЕЙК ЯГОДА 350 г

САНТЕ БИО ШАМПОАН ЗА БЛЯСЪК С ОРГАНИЧНА БРЕЗА 250 мл
13.88лв. / 7.10 €

САНТЕ БИО ШАМПОАН ЗА БЛЯСЪК С ОРГАНИЧНА БРЕЗА 250 мл

Коментари към Белтъчини (протеини) - част 2

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Белтъчини (протеини) - част 2
    www.framar.bg 
    на 21 November 2025 в 03:10
    Коментирайте "Белтъчини (протеини) - част 2"

СЪСТАВКАТА е свързана към

  • Белтъчини/ Протеини
  • Алтернативно лечение при албумин в урината
  • Организмът не усвоява всички протеини по един и същи начин
  • Все повече тийнейджъри приемат протеинови добавки
  • Как да приготвим яйчните белтъци на сняг за торта, крем, блатове или кекс?
  • Боб мунг, Зелена грама
  • Разграждане на белтъци
  • Свинско месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
  • Леблебия, Нахут, Сланутък
  • Диета за отслабване с протеинови продукти и ориз
  • Протеинограма
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Електроконвулсивната терапия при депресия може да причини сърдечни проблемиЕлектроконвулсивната терапия при депресия може да причини сърдечни проблеми

Електроконвулсивната терапия при депресия може да причини сърдечни проблеми

от 20 ное 2025г.Прочети повече
Антибиотикът сорфеквилин може да промени начина на лечение на туберкулозаАнтибиотикът сорфеквилин може да промени начина на лечение на туберкулоза

Антибиотикът сорфеквилин може да промени начина на лечение на туберкулоза

от 20 ное 2025г.Прочети повече
Мертенсия паникулата, Висока синя камбанкаМертенсия паникулата, Висока синя камбанка

Мертенсия паникулата, Висока синя камбанка

от 20 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 20 дни, 16 часа и 6 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 30 дни, 12 часа и 19 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от заболяването диабет?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЛАРОКСИН XR твърди капсули с удължено освобождаване 75 мг * 30

СУПЕР ЧАГА таблетки * 120 MUSHROOM WISDOM

ВИТАЛЕРС ВИТАМИН A + E капки 30 мл

КРЪВЕН ЗДРАВЕЦ тинктура 100 мл БИОТИКА

АМРИТА МАСАЖНО ОЛИО С РОЗА ДАМАСЦЕНА 330 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ДУСПАТАЛИН капсули 200 мг * 30 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 20 ное 2025г. в 18:10:48

ФЛУАНКСОЛ таблетки 0.5 мг * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 20 ное 2025г. в 18:08:13

ДОКСАЗОСИН таблетки 4 мг * 30 ЧАЙКАФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 20 ное 2025г. в 18:06:47

ПРОФИХОЛ ПЛЮС таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 20 ное 2025г. в 18:04:39

ПИРАЦЕТАМ прах за перорален разтвор 1200 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 20 ное 2025г. в 18:03:56
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival