Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранителни съставки Белтъчини Белтъчини (протеини) - част 2

Белтъчини (протеини) - част 2

от 11 дек 2017г., обновено на 13 авг 2019г.
Редактор: Данна Панджарова
Белтъчини (протеини) - част 2 - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Хранителна стойност на протеините

Качеството на протеините зависи от нивото на осигуряваните аминокиселини, необходими за растежа и цялостното развитие на тялото. Животинските протеини като месо, риба, яйца и мляко се считат за висококачествени или пълни протеини, тъй като осигуряват достатъчно количество есенциални аминокиселини. Растителните източници, като жито, царевица, ядки, плодове и зеленчуци са нискокачествени, или непълни, понеже повечето растения не съдържат една или повече от есенциалните аминокиселини, или липсва добър баланс между тях. Непълните протеини могат да се комбинират помежду си, за да осигурят цялостен набор от полезните аминокиселини, но за да има ефект, трябва да се консумират едновременно или през кратък промеждутък от време.

Обработване на протеините: храносмилане, абсорбация и метаболизъм

Усвояването на протеините започва, когато храната достигне до стомаха и стимулира отделянето на солна киселина (HCl) от париеталните клетки, намиращи се в стомашната лигавица на стомашно-чревния тракт. Солната киселина осигурява много кисела среда, която подпомага процеса на храносмилане по два начина: 1) чрез киселинно-катализирана хидролизна реакция на "скъсване" на пептидните връзки; и 2) чрез превръщане на стомашния ензим пепсиноген (неактивен прекурсор) в пепсин (активна форма). Пепсиногенът се съхранява и секретира от "главните клетки", които са по стените на стомаха. Веднъж преобразуван в активна форма, той атакува пептидните връзки, които свързват аминокиселините, разкъсвайки дългата полипептидна верига на по-къси сегменти от аминокиселини, известни като дипептиди и трипептиди. Тези протеинови фрагменти след това се разграждат в дуоденума на тънкото черво. Ензимите в тънкото черво хидролизират белтъчните фрагменти в аминокиселини.

Клетките в тънките черва абсорбират аминокиселините чрез процес, който изисква енергия. Аминокиселините преминават през порталната вена на черния дроб, където хранителните вещества се преработват в глюкоза или мазнини (или се освобождават в кръвния поток). В по-голямата си част, тялото не съхранява протеин, тъй като метаболизмът на аминокиселините настъпва в рамките на няколко часа.
Аминокиселините се метаболизират в черния дроб, превръщайки се в полезни форми, които се използват като градивни елементи на протеина в тъканите.

Функция на протеините

Протеините са жизненоважни за основни клетъчни и телесни функции, включително клетъчната регенерация и възстановяване, стимулират производството на хормони и ензими, осигуряват енергия.

Предоставена енергия

Когато се приемат достатъчно мазнини и въглехидрати, протеините не са основен източник на енергия. Ако се консумира незначително количество от тях, то протеините се използват като основен източник на енергия. Ако се приемат в излишък, протеините могат да се превърнат в мазнини.

Протеинови изисквания за хранене

Препоръчителният прием за възрастен човек обикновено е 0.8 грама на килограм телесно тегло. Препоръчителните дневни дози не трябва да се увеличават, дори и ако сте по-натоварени физически. Въпреки това има моменти, в които се излиза от тези стойности - по време на бременност и по време на растежа на децата.

Източници на протеини

Добри източници на висококачествени протеини са червеното месо, птици, риба, мляко, яйца, сирене, а за нискокачествени протеини - бобови растения: боб, нахут, соя, грах.

Липса на протеини

Тялото е в протеинов баланс тогава, когато приема толкова протеини, колкото изразходва. Тялото има положителен белтъчен баланс, когато получава повече протеини, отколкото изразходва - в този случай то може да изгради нови клетки. Но трябва да се има предвид, че тялото не съхранява протеини, така че прекалената консумация може да образува натрупване на мазнини.

Тялото има отрицателен протеинов баланс, когато приема по-малко протеини, отколкото изразходва. В този случай то не може да изгражда нови тъкани.

Протеиновият дефицит може да доведе до сериозни последици, при които цялостното здраве е в риск. Имунната система отслабва, количеството на кръвната плазма намалява, което води до анемия, тялото става уязвимо на инфекциозни заболявания.

Към първа част <<<

Източник:

encyclopedia.com; media.licdn.com

Още по темата:
  • Белтъчини (протеини) с животински произход Белтъчини (протеини) с животински произход
  • Белтъчини (протеини) с растителен произход – хранителни източници Белтъчини (протеини) с растителен произход – хранителни източници
  • Белтъчини (протеини) - част 1 Белтъчини (протеини) - част 1
  • Лектини - ползи и вреди Лектини - ползи и вреди
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СЪСТАВКАТА

НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 г
5.60лв. / 2.86 €

НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 г

СИРИУС-Д КЛАСИК прах 100 г
43.20лв. / 22.09 €

СИРИУС-Д КЛАСИК прах 100 г

ХЕЛТ АГЕЙН ВЕНУС ФОРТЕ 120 г
71.38лв. / 36.50 €

ХЕЛТ АГЕЙН ВЕНУС ФОРТЕ 120 г

РЕВОЛЮШЪН HAIRCARE BLONDE СТИЛИЗИРАЩ КРЕМ ЗА КОСА PLEX 6 100 мл
31.58лв. / 16.15 €

РЕВОЛЮШЪН HAIRCARE BLONDE СТИЛИЗИРАЩ КРЕМ ЗА КОСА PLEX 6 100 мл

ВИ-ШЕЙП ВИ-КОМПЛЕКС ПРО УЕЙ 1800 г
159.95лв. / 81.78 €

ВИ-ШЕЙП ВИ-КОМПЛЕКС ПРО УЕЙ 1800 г

Безплатна доставка за България!
ЛИЙ СТАФОРД ГРОУ СТРОНГ ЕНД ЛОНГ АКТИВИРАЩА МАСКА ЗА КОСА 20 мл
7.90лв. / 4.04 €

ЛИЙ СТАФОРД ГРОУ СТРОНГ ЕНД ЛОНГ АКТИВИРАЩА МАСКА ЗА КОСА 20 мл

Коментари към Белтъчини (протеини) - част 2

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Белтъчини (протеини) - част 2
    www.framar.bg 
    на 04 October 2025 в 07:37
    Коментирайте "Белтъчини (протеини) - част 2"

СЪСТАВКАТА е свързана към

  • Белтъчини/ Протеини
  • Алтернативно лечение при албумин в урината
  • Кои храни и в какви количества съдържат повече протеини от едно яйце
  • Все повече тийнейджъри приемат протеинови добавки
  • Боб мунг, Зелена грама
  • Леблебия, Нахут, Сланутък
  • Скумрия - хранителна стойност и ползи за здравето
  • Колко протеин трябва да приемаме на ден
  • Протеин (белтък) в кръвта
  • Лектини - ползи и вреди
  • Протеинови матрици
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Новородено почина от морбили в канадската провинция АлбъртаНовородено почина от морбили в канадската провинция Албърта

Новородено почина от морбили в канадската провинция Албърта

от 03 окт 2025г.Прочети повече
Защо музикантите изпитват по-слаба болка от останалитеЗащо музикантите изпитват по-слаба болка от останалите

Защо музикантите изпитват по-слаба болка от останалите

от 03 окт 2025г.Прочети повече
Използването на отрова от скорпион в лечението на мозъчни тумори дава надеждаИзползването на отрова от скорпион в лечението на мозъчни тумори дава надежда

Използването на отрова от скорпион в лечението на мозъчни тумори дава надежда

от 03 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Колоездачен клуб Берое ви кани на спортно състезание с кауза в Стара Загора - 5 октомври 2025 г., неделя, от 10:00 ч.

преди 7 дни, 14 часа и 33 мин.

Характерна клинична картина на Морбус мортум

преди 16 дни, 17 часа и 33 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се променя нагласата ви спрямо безопасността на ваксините?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПАНИКСЕН дъвчащи таблетки * 30

ОРТОТЕХ ОРТЕЗА ЗА РЪКА СТАНДАРТ V ЛЪЧ M

ЛАБОФЛОРАЛ БАОБАБ капсули * 50 PHYTOMOINSCHER

L - КАРНИТИН капсули 500 мг * 60 ДАНСОН

АУРА ХЕРБАЛС ВИТАМИН K2 капсули 200 мкг * 90

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

МЕНТА, ГЛОГ, ВАЛЕРИАНА + МАТОЧИНА таблетки * 60 АРО ЛАЙФ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 окт 2025г. в 18:56:49

ФЛОТЕН капсули * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 окт 2025г. в 18:56:37

МЕНТА, ГЛОГ, ВАЛЕРИАНА + МАТОЧИНА таблетки * 60 АРО ЛАЙФ

Коментар на: Звездица от 03 окт 2025г. в 18:55:53

ФЛОТЕН капсули * 20

Коментар на: Б.С от 03 окт 2025г. в 18:23:28

ГЕЛОМИРТОЛ ФОРТЕ капсули 300 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 окт 2025г. в 16:20:28
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival