Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Мляко и млечни продукти Как се прави пармезан (Пармиджано-Реджано) и полезен ли е

Как се прави пармезан (Пармиджано-Реджано) и полезен ли е

от 28 юли 2017г., обновено на 26 окт 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Как се прави пармезан (Пармиджано-Реджано) и полезен ли е - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Други
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Други
Коментари
Свързаност

Пармезанът е традиционно италианско твърдо сирене, което претърпява дълъг процес на отлежаване, траещ средно 2 години. Съществуват видове, отлежали 3 или дори 4 години. Те се отличават с изключително остър вкус. Сиренето е богато на протеини и почти не съдържа лактоза. Консумацията му е важна за развитието на организма и поддържането на тялото във форма. Съдържанието на белтъчини спомага за развитието на мускулатурата, органите, жлезите и всяка една клетка в човешкото тяло. Ще разгледаме уникалните ползи за здравето, които сиренето пармезан предлага, заедно с хранителния му състав и противопоказанията за консумация, ще разберем и как се приготвя италианският млечен продукт.

Същност на сиренето пармезан

Истинският пармезан се нарича "Parmigiano-Reggiano" или преведено на български "Пармиджано-Реджано". Представлява твърдо отлежало сирене с изразителен силен и остър вкус. Вкусовите му нотки могат да варират от леко кисел до орехов. Консистенцията е твърда и ронлива, а по-отлежалите сортове могат да бъдат хрупкави, поради развитието на кристали на калциев лактат в тях. Сиренето има статут на "Защитено наименование за произход" в Европейския съюз. Съгласно този статут, само сирене, произведено в определени италиански региони, може да използва името "Пармиджано-Реджано" или "Пармезан". Това са регионите на Болония, Мантуа, Модена, Парма, Реджо Емилия. В страни извън Европейския съюз се казва "пармезан" на сирене, което прилича на италианското "Пармиджано-Реджано".

Как се прави сирене пармезан?

Пармиджано-Реджано се произвежда от непастьоризирано сурово мляко от пасищни крави. През зимата фермерите могат да добавят към фуража на животните дехидратирана трева и сено. За да приготвят сиренето, производителите смесват непастьоризирано мляко със стартерна култура и сирище. По време на процеса на стареене, майстор строго наблюдава всяко парче Пармиджано-Реджано до отлежаването му, тоест 12 месеца. Тази проверка е строга и ако някое колело сирене има незначителен дефект, то губи статуса си на "Пармиджано-Реджано".

Състав и полезни свойства на пармезана

Състав и полезни свойства на пармезана (Пармиджано-Реджано).

Всички сирена имат определени общи характеристики. Пармезанът се отличава с някои уникални предимства, които се дължат на процеса на производство.

Сиренето е лесно смилаемо от организма и е отличен източник на калций, а той от своя страна е жизненоважен елемент, изграждащ здрава костната система. Пармезанът съдържа витамин А, важен за здравето на зъбите, кожата и телесните тъкани. Наличието на витамин D в сиренето намалява риска от развитие на гестационен диабет и насърчава развитието на ембриона при бременни жени.

За деца и подрастващи е идеална хранителна добавка, тъй като съдържа вещества, стимулиращи растежа. Освен това е добре да се консумира и от възрастни хора, защото съдържа витамин B12, а той предотвратява евентуална загуба на памет и умора. Фосфорът в съдържанието също допринася за запазването на здрави костна система и кожа, тъй като поддържа естествен алкално-киселинен баланс (pH) и подобрява различните биологични функции на мозъка. Витамин B2, както и рибофлавинът в сиренето, спомагат за преодоляването на нервни проблеми, безпокойство, стрес и безсъние.

1. Богат източник на протеини

Пармезанът е с изключително високо съдържание на протеини – повече отколкото има в някои видове сирена и меса. Причината за това отчасти се дължи на процеса на стареене и липсата на влага в пармезана. За да бъдем конкретни, пармезанът съдържа само 30% влага, което е много по-малко, отколкото в останалите сирена. Съдържанието на протеин в различните видове сирена за 100 грама продукт излежда така:

  • камембер - 19,8 грама протеин;
  • чедър - 24,9 грама протеин;
  • моцарела - 22,2 грама протеин;
  • пармезан - 35,8 грама протеин.

2. Лесно се храносмила

Някои хора имат проблеми с храносмилането на млечния протеин казеин. Въпреки че пармезанът съдържа същия този протеин, той е в много по-лесна форма за храносмилане. Причината за това е процесът на стареене, през който преминава пармезанът. По време на стареенето млечнокиселите ензими, произведени в процеса на ферментация, разграждат казеиновите протеини до по-малки протеини. В резултат на това казеинът в пармезана почти се "абсорбира", попадайки в тялото.

Минималното необходимо време за узряване на Пармиджано-Реджано е 12 месеца, а процесът на разграждане на протеините се случва само в ранния етап на зренене. Протеинът в пармезана, отлежал две или повече години, е по-лесно смилаем.

3. Съдържа минимални количества лактоза

Непоносимостта към лактоза е много често срещан проблем в целия свят, като около 65% от възрастните хора имат проблеми с храносмилането на млечната захар. Пармезанът практически не съдържа лактоза. Хората, които имат непоносимост към лактоза е по-добре да избягват всички млечни продукти, включително и Пармиджано-Реджано.

4. Източник на минерални вещества

В пармезана се съдържат важни минерални вещества, от които човешкия организъм има нужда. Това са:

  • калций - 118%*
  • магнезий - 11%*
  • фосфор - 69%*
  • натрий - 67%*

*Процентно съдържание от препоръчителния дневен прием.

Съдържа също сяра и калий в добри количества.

5. Източник на омега-3 мастни киселини

Пармезанът съдържа 190 милиграма омега-3 мастни киселини в 100 грама продукт. Тези мастни киселини имат доказани ползи за здравето - понижават нивата на триглицериди, намаляват възпалението, подобряват съдовата функция и понижават кръвното налягане.

6. Добър източник на витамин K2

Витамин K2 подобрява здравето на костите и мускулите, намалява риска от артроза. Образува се в животински храни като месо, млечни продукти и яйца. Особено високо съдържание има в храни, произведени от пасищни животни. Мекото сирене камембер обикновено съдържа най-много витамин K2, но и пармезанът също е добър източник.

Противопоказания от консумацията на пармезан

Противопоказания от консумацията на пармезан.

Пармезанът е широко използван предимно в кулинарията, заради богатия му вкус, аромат и полезни свойства. Той е чудесно допълнение към различни храни и се характеризира с приятен аромат и леко солен вкус. Ползите от консумацията на пармезан са много, но не бива да се прекалява с неговата употреба.

Сиренето съдържа и натрий, а прекомерната употреба може да увеличи риска от сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Порция от 50 грама съдържа 780 милиграма натрий, което е 32,5% от дневната доза. Ако сте генетично предразположени към някое от тези заболявания, то по-добре ограничете приема на натрий и продукти, които го съдържат в големи количества.

За какво се използва пармезанът в кулинарията?

Пармезанът може да се сервира като трапезно или десертно сирене.

  • Пармезанът може да се сервира като трапезно или десертно сирене.
  • Поръсва се върху паста, спагети, лазаня, ризото или върху салати (зеленчукови и плодови). Съчетава се чудесно с пилешко месо, риба и крем супи. Това изискано сирене придава наситен аромат и приятна консистенция на ястията.
  • Пармиджано-Реджано се съчетава много добре с плодове като круши и смокини.
  • Може да поднесете този деликатес с чаша червено вино. Настъргано върху брускета или препечена филийка хляб, поднесете като леко предястие.
  • Италианският сос песто се приготвя с босилек, зехтин и настърган пармезан. На основата на това сирене се приготвят и най-разнообразни сосове.
Източник:

Снимки:freepik.com

5.0/5 2 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода22,65 мл.
Белтък35,80 гр.
Мазнини27,84 гр.
Въглехидрати13,91 гр.
Калории420 кал.

Витамини и минерали

Витамин A, витамин B12, витамин D

Други

Други полезникалций, фосфор

Коментари към Как се прави пармезан (Пармиджано-Реджано) и полезен ли е

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как се прави пармезан (Пармиджано-Реджано) и полезен ли е
    www.framar.bg 
    на 18 June 2025 в 16:44
    Коментирайте "Как се прави пармезан (Пармиджано-Реджано) и полезен ли е"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Мляко и млечни продукти
  • Огретен от тиквички с пармезан и яйчена заливка
  • Царевица с масло, пармезан и чесън
  • Хрупкави тиквички на фурна с чесън и пармезан
  • Бърз чипс от пармезан
  • Печени моркови с чесън и пармезан
  • Сметанов сос Алфредо с пармезан и масло за паста
  • Кошнички от пармезан с пълнеж
  • Печени аспержи с пармезан
  • Салатен дресинг с аншоа, пармезан и чесън
  • Хрупкави пръчици от тиквички с пармезан
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 5 дни, 28 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 5 дни, 7 часа и 29 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 8 дни, 23 часа и 46 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 9 дни, 23 часа и 11 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

40 години от създаването на Excel ще отбележи международната конференция Bulgaria Excel Days 2025

преди 12 дни, 4 часа и 35 мин.

Парасейлинг - какво представлява? Опасен ли е?

преди 12 дни, 6 часа и 51 мин.

Регистър на заетостта в НАП: Как да проверите вашите трудови договори онлайн

преди 13 дни, 3 часа и 28 мин.

Въвеждане на еврото - най-често задаваните въпроси и отговорите от БНБ

преди 14 дни, 19 часа и 4 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АУРА ХЕРБАЛС ИМУНИТЕТ тинктура 200 мл

МАГНАЛАБС МАГНАБИОТИК МЕТА капсули * 60

АПАРАТ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНА ЗАХАР И КЕТОНИ КЕЪРСЕНС DUAL

МАГНАЛАБС МАГНАБИОТИК МЕТА капсули * 30

МУЖИК КОМПЛЕКС таблетки * 60

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТРАМАДОЛ КОМБО таблетки 37.5 мг / 325 мг * 20 СТАДА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 юни 2025г. в 14:32:12

АГНЕС таблетки * 60 ФОРТЕКС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 юни 2025г. в 14:28:07

ТРАМАДОЛ КОМБО таблетки 37.5 мг / 325 мг * 20 СТАДА

Коментар на: Ния от 18 юни 2025г. в 14:21:04

АГНЕС таблетки * 60 ФОРТЕКС

Коментар на: Яна от 18 юни 2025г. в 12:44:04

КВАМАТЕЛ табетки 40 мг * 14

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 юни 2025г. в 11:27:18
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival