Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранителни съставки Мазнини Мазнини - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 2 част

Мазнини - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 2 част

от 27 апр 2017г., обновено на 11 дек 2019г.
Редактор: Радостина Райчева
Мазнини - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 2 част - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

След като разгледахме основните групи мазнини и научихме за необходимостта им на организма, продължаваме с още информация за така ценните съставки на клетките.

От източници, базирани на медицински изследвания, става ясно, че растителните мазнини се усвояват по-бързо от животинските.

Тези от растенията се използват за по-бързо получаване на енергия, а животинските дават продължително чувство за ситост, благодарение на по-бавното им усвояване от организма. Според статистиката, мъжете предпочитат да консумират повече животински мазнини, а жените залагат на растителните.

мазнини
Мазнините и здравето

Диетолозите условно разделят мазнините на полезни и вредни за организма.

  • Към полезните се отнасят: полиненаситени и мононенаситени мастни киселини, съдържащи се в растителните мазнини, рибеното масло и яйчения жълтък (лецитин).
  • Като вредни се определят: мазнини, приготвени чрез продължително нагряване, получени при преработка на ГМО-продукти. Такива обикновено са част от състава на маргарини, майонеза, готварски мазнини и храни с тяхното съдържание.

мазнини


Полезни свойства на мазнините и тяхното въздействие върху организма

Изграждането на клетъчните мембрани, синтезът на половите хормони, усвояването на витамините А, Д, Е, К са само част от важните функции, които мазнините изпълняват в човешкото тяло. Те го предпазват от студ, като "въздушна възглавница" са за сърцето, черния дроб и бъбреците по време на различни телесни наранявания; дават енергия при продължително гладуване. Освен това, мазнините са изключително необходими за нормалната дейност на нашите мозък и нервна система.

 

мазнини

Взаимодействие с есенциални елементи

Есенциалните елементи са вещества и съединения, които са способни да взаимодействат помежду си. За мазнините такива са мастноразтворимите витамини. Първи в списъка е витамин А, който се съдържа в морковите, райските ябълки, сладките чушки, черния дроб, плодовете на облепихата и в жълтъка. Благодарение на витамина организмът ни има възможността да се справя с всякакви инфекции, кожата става по-здрава, косите по-красиви, очите - по-искрящи, а настроението - по-добро.

Що се отнася до витамин Д, ще кажем, че той има неоценима полза за костно-хрущялната система. Недостигът му в организма води до развитие на рахит. Витаминът се съдържа в: студено пресования зехтин, рибеното масло, черния дроб. Може да се произвежда от тялото при получаване на достатъчно количество слънчева радиация.

В третата част ще научите какви са признаците на недостиг и излишък на мазнини и още полезна информация.

<<< Към първата част 

Източник:

edaplus.info
Снимки: TutKnow.ru; edaplus.info; FIT-COOK.ru; mixfacts.ru

Още по темата:
  • Мазнини - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 1 част Мазнини - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 1 част
  • Мазнини - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 3 част Мазнини - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 3 част
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СЪСТАВКАТА

ЕУРОЛАМП ЕЛЕКТРОНЕН КАНТАР ЧЕРЕН
32.60лв.

ЕУРОЛАМП ЕЛЕКТРОНЕН КАНТАР ЧЕРЕН

Нов
БОИРЕР ВЕЗНА модел BF 1000
799.00лв. 599.25лв.

БОИРЕР ВЕЗНА модел BF 1000

Безплатна доставка за България! ПРОМО
СПИРУЛИНА таблетки * 500 DXN
201.60лв.

СПИРУЛИНА таблетки * 500 DXN

Безплатна доставка за България!
БОИРЕР ЕЛЕКТРОННА СТЪКЛЕНА ВЕЗНА модел BG 17
55.90лв.

БОИРЕР ЕЛЕКТРОННА СТЪКЛЕНА ВЕЗНА модел BG 17

ВЕЗНА - УРЕД ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА ТЕЛЕСНИТЕ МАЗНИНИ ОМРОН BF214
139.00лв.

ВЕЗНА - УРЕД ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА ТЕЛЕСНИТЕ МАЗНИНИ ОМРОН BF214

Безплатна доставка за България!
БОИРЕР ЕЛЕКТРОННА СТЪКЛЕНА ВЕЗНА модел BF 850
155.90лв.

БОИРЕР ЕЛЕКТРОННА СТЪКЛЕНА ВЕЗНА модел BF 850

Безплатна доставка за България!

Коментари към Мазнини - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 2 част

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Мазнини - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 2 част
    www.framar.bg 
    на 19 May 2025 в 17:27
    Коментирайте "Мазнини - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 2 част"

СЪСТАВКАТА е свързана към

  • Мазнини
  • Диета с ниско съдържание на мазнини
  • Ечемик
  • Копър
  • Как да почистим мазнината от стъкленото шише?
  • Методи за определяне на процента мазнини в тялото
  • Разграждане на масти
  • Как да съхраните мазнината за пържене за повторна употреба
  • Премахнете петно от мазнина върху дреха с помощта на 3 лесни трика
  • Точка на димене при готвене с различни видове мазнини (Инфографика)
  • Предпоставки, довели до синтезирането на витамин А
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Олио, масло или зехтин - каква мазнина ползвате вие за готвене?

преди 2859 дни, 7 часа и 1 мин.

Каква мазнина използвате за фритюрника?

преди 4071 дни, 2 часа и 28 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 3 дни, 5 часа и 31 мин.

Какво представлява прозяването

преди 7 дни, 20 часа и 31 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 7 дни, 20 часа и 43 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 7 дни, 20 часа и 50 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Диета с ниско съдържание на мазнини Диета с ниско съдържание на мазнини

Диета с ниско съдържание на мазнини

от 08 дек 2022г. Прочети повече
Разграждане на масти Разграждане на масти

Разграждане на масти

от 10 май 2022г. Прочети повече
10 високомазнинни храни, които ще ви помогнат да отслабнете 10 високомазнинни храни, които ще ви помогнат да отслабнете

10 високомазнинни храни, които ще ви помогнат да отслабнете

от 20 яну 2020г. Прочети повече
Предпоставки, довели до синтезирането на витамин А Предпоставки, довели до синтезирането на витамин А

Предпоставки, довели до синтезирането на витамин А

от 27 юли 2018г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЗЕИН ФАРМА ХОНДРОИТИН капсули * 90

БИОГАЙА ПРОТЕКТИС капсули * 30

БИОГАЙА ПРОТЕКТИС С ВИТАМИН D3 капки 5 мл

СКОТИШ ФАЙН ДУШ ГЕЛ ДИВ ХЕДЪР 200 мл

БИОХЕРБА ХЕРБАЛ ЛУКС ДЕТОКС И ОТСЛАБВАНЕ УЛТРА ЧАЙ 100 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

КАЛЦИЙ + ВИТАМИН D + ВИТАМИН К таблетки * 30 АРО ЛАЙФ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 16:48:01

Литий

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:48:53

БУЛЗИН перорален разтвор 0.33 мг / мл 150 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:31:03

ВОЛТАРЕН РЕТАРД таблетки с удължено освобождаване 100 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:24:35

БЕТАСЕРК таблетки 16 мг * 60 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:23:17
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival