Мазнини - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 2 част

След като разгледахме основните групи мазнини и научихме за необходимостта им на организма, продължаваме с още информация за така ценните съставки на клетките.
От източници, базирани на медицински изследвания, става ясно, че растителните мазнини се усвояват по-бързо от животинските.
Тези от растенията се използват за по-бързо получаване на енергия, а животинските дават продължително чувство за ситост, благодарение на по-бавното им усвояване от организма. Според статистиката, мъжете предпочитат да консумират повече животински мазнини, а жените залагат на растителните.

Мазнините и здравето
Диетолозите условно разделят мазнините на полезни и вредни за организма.
- Към полезните се отнасят: полиненаситени и мононенаситени мастни киселини, съдържащи се в растителните мазнини, рибеното масло и яйчения жълтък (лецитин).
- Като вредни се определят: мазнини, приготвени чрез продължително нагряване, получени при преработка на ГМО-продукти. Такива обикновено са част от състава на маргарини, майонеза, готварски мазнини и храни с тяхното съдържание.
Полезни свойства на мазнините и тяхното въздействие върху организма
Изграждането на клетъчните мембрани, синтезът на половите хормони, усвояването на витамините А, Д, Е, К са само част от важните функции, които мазнините изпълняват в човешкото тяло. Те го предпазват от студ, като "въздушна възглавница" са за сърцето, черния дроб и бъбреците по време на различни телесни наранявания; дават енергия при продължително гладуване. Освен това, мазнините са изключително необходими за нормалната дейност на нашите мозък и нервна система.
Взаимодействие с есенциални елементи
Есенциалните елементи са вещества и съединения, които са способни да взаимодействат помежду си. За мазнините такива са мастноразтворимите витамини. Първи в списъка е витамин А, който се съдържа в морковите, райските ябълки, сладките чушки, черния дроб, плодовете на облепихата и в жълтъка. Благодарение на витамина организмът ни има възможността да се справя с всякакви инфекции, кожата става по-здрава, косите по-красиви, очите - по-искрящи, а настроението - по-добро.
Що се отнася до витамин Д, ще кажем, че той има неоценима полза за костно-хрущялната система. Недостигът му в организма води до развитие на рахит. Витаминът се съдържа в: студено пресования зехтин, рибеното масло, черния дроб. Може да се произвежда от тялото при получаване на достатъчно количество слънчева радиация.
В третата част ще научите какви са признаците на недостиг и излишък на мазнини и още полезна информация.
edaplus.info
Снимки: TutKnow.ru; edaplus.info; FIT-COOK.ru; mixfacts.ru
Продукти свързани със СЪСТАВКАТА
ЕУРОЛАМП ЕЛЕКТРОНЕН КАНТАР ЧЕРЕН
НовБОИРЕР ВЕЗНА модел BF 1000
Безплатна доставка за България! ПРОМОСПИРУЛИНА таблетки * 500 DXN
Безплатна доставка за България!БОИРЕР ЕЛЕКТРОННА СТЪКЛЕНА ВЕЗНА модел BG 17
ВЕЗНА - УРЕД ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА ТЕЛЕСНИТЕ МАЗНИНИ ОМРОН BF214
Безплатна доставка за България!БОИРЕР ЕЛЕКТРОННА СТЪКЛЕНА ВЕЗНА модел BF 850
Безплатна доставка за България!СЪСТАВКАТА е свързана към
- Мазнини
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Ечемик
- Копър
- Как да почистим мазнината от стъкленото шише?
- Методи за определяне на процента мазнини в тялото
- Разграждане на масти
- Как да съхраните мазнината за пържене за повторна употреба
- Премахнете петно от мазнина върху дреха с помощта на 3 лесни трика
- Точка на димене при готвене с различни видове мазнини (Инфографика)
- Предпоставки, довели до синтезирането на витамин А
Коментари към Мазнини - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 2 част