Начало Хранене Хранителни съставки Мазнини Мазнини - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 3 част

Мазнини - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 3 част

Мазнини - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 3 част - изображение

Информацията, с която предстои да ви запознаем, е свързана с излишъка и недостига на мазнини в човешкия организъм. Ще разгледаме факторите, които влияят върху съдържанието на тези компоненти в тялото, както и въздействието на мазнините върху стройността и красотата.


Признаци на излишък на мазнини в организма

Днес е особено актуален проблемът със затлъстяването, който е следствие от натрупване на прекомерни количества липиди. При такива състояния се наблюдава:

  • увеличаване съсирването на кръвта;
  • активизиране на процесите на образуване на камъни в черния дроб и жлъчката;
  • развитие на атеросклероза;
  • дегенеративни процеси в областта на черния дроб, бъбреците и далака;
  • повишено артериално налягане, натоварване на сърцето.

мазнини

Признаци на недостиг на мазнини в организма

Недостигът на липиди води до това, че тялото не получава необходимото му количество енергия, липсата им е по-опасна за нервната система. При недостатъчно количество мазнини, както и при нарушаването на баланса им, настъпва нервно разстройство. То е свързано с факта, че мастноразтворимите витамини (каквито са например А и Д) не са в състояние да бъдат усвоени от организма. Следствие от такъв витаминен "глад" е не само разстройството на ЦНС, но и появата на атрофични изменения на очите, проблеми с ноктите, косата, кожата, неразположения, свързани с половата система.

По-ниските нива на мазнини се отразяват неблагоприятно и върху съпротивителните сили на човека към различни инфекции, водят до хормонален дисбаланс и преждевременно стареене на организма.

мазнини

Фактори, влияещи върху съдържанието на мазнини в организма

Основният фактор, отговорен за натрупването на липиди в тялото, е липсата на движение. Резултатът е т.нар. нарушен липиден баланс, който освен виновник за мастните натрупвания, може да бъде и причина за развитие на ранна атеросклероза.

Натрупването на мазнини се повлиява и от стреса, поради който хората спират да чувстват тялото си, а то от своя страна им отговаря с фокусирането си върху ненужно покачване на телесното тегло.

Третият фактор е хормоналният. Често излизането от норми на мастната обмяна е свързано с повишено ниво на естроген в организма.

<<< Към втора част


Източник: edaplus.info
Снимки: syl.ru; InfoNIAC.ru; dance-dream.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиХранене при...ЛюбопитноРецептиЗдравни съветиФизиологияИсторияНовиниСнимкиТестовеМедицински изследванияСпортБотаникаЛечения