Начало Хранене Хранителни съставки Мазнини Мазнини - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 1 част

Мазнини - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 1 част

Мазнини - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 1 част - изображение

Мазнините са едни от най-важните компоненти на живите клетки. Тази концентрация от енергия и жизнена сила помага да се оцелява при неблагоприятните природни условия и трудни моменти.

Липидите се делят на две големи групи: животински мазнини и растителни масла. Освен това се класифицират като прости и сложни, полезни и вредни.

мазнини


Обща характеристика

Мазнините са органични съединения, отговарящи за резерва от енергия в организма. Липидите снабдяват последния с важни полиненаситени мастни киселини Омега 3 и Омега 6, арахидонова, линоленова и линолова киселини, които не се произвеждат самостоятелно от човешкото тяло.

Основни класове липиди: триглицериди, стероли и фосфолипиди.

 • Триглицериди

Към тях се отнасят наситените и ненаситени мастни киселини, състоящи се от глицерол и тривъглеродни вериги.

Храни, в които има големи количества:

- ненаситени мастни киселини (рибено масло, мазнини от ядки и семена, зехтин, царевично олио и други) - важни са за поддържането на добро здраве на всеки организъм.

- наситени мастни киселини (обикновено се съдържат в животинската храна) - месо от различни животни, сирена, прясно мляко.

 • Стероли

Практически присъстват във всички тъкани на животните и растенията. Според източниците на получаване може да се разделят на зоостероли (от животни), фитостероли (от растения) и микростероли (от гъби).

Основен стерол за животинския свят е холестеролът. Той е най-популярният вид мазнина с нееднозначна роля за човешкия организъм. Съдържа се в месото, маслото, черния дроб, яйцата и в други продукти със завишено съдържание на мазнини.

Що се отнася до растителните варианти, най-разпространеният сред тях е ситостеронът. Освен това, растенията са богати на сигмастерол и брасикастерол. Такъв набор от стероли има в соята и рапичното олио.

 • Фосфолипиди

Състоят се от глицерол, фосфорна киселина и двувъглеродни вериги. Фосфолипидите са изключително важна част от клетъчните мембрани, осигуряват пластичността на последните, докато в същото време холестеролът се грижи за тяхната твърдост и стабилност. Фосфолипидите са основен източник на фосфорна киселина, необходима за живота на човека.

 мазнини

Дневна необходимост на организма от мазнини

Според съвременната диетология, количеството енергия на менюто за ден не трябва да бъде по-малко от 30%, като се уточнява, че 1 грам мазнини е равен на 9 ккал. Препоръчва се употребата на 10% наситени мазнини и 20% ненаситени. Допустимият дневен прием на холестерол за здрав човек не надвишава 300 мг, а страдащи от сърдечно-съдови заболявания следва да се консултират с лекар по този въпрос.

Потребността от мазнини нараства:

 • при тежка физическа работа - тя е невъзможна без консумацията на храна със съдържание на достатъчно мазнини, която да дава на организма по-дълго време чувство за ситост и е висококалориччна;
 • през студеното време от годината - студът заставя тялото да изразходва допълнителна енергия, за да се сгрее; освен това, мастната тъкан предпазва отлично организма от хипотермия (преохлаждане);
 • по време на бременност и кърмене - през този период в женския организъм настъпват значителни промени и част от мазнините се използват за хранене на бебето;
 • при недостиг на мастноразтворими витамини - това е сигнал на тялото за допълнителна необходимост от продукти, съдържащи мазнини, разбира се, освен самите витамини.
 • при недостиг на енергия, понижаване на сексуалното желание.


Потребността от мазнини намалява:

 • при повишено телесно тегло - количеството мазнини е необходимо да се намали, но не да се изключи напълно от менюто;
 • през горещото време на годината и при хора, живеещи в райони с горещ климат;
 • извършването на умствена работа изисква въглехидратна храна, но не мазна.

 

Как се усвояват мазнините, както и топ продукти, в които се съдържат, ще научите във втората част на материала.


По статията работи: Радостина Райчева

Източник: edaplus.info
Снимки: infoniac.ru; miss-wellness.ru; zdravoe.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиХранене при...ФизиологияЗдравни съветиРецептиДиетиЛюбопитноНовиниСнимкиИсторияТестовеИзследванияСпортБотаникаЛечения