Начало Хранене Хранителни съставки Мазнини Фосфолипиди

Фосфолипиди

Фосфолипиди - изображение

Липидите са мазнини, жизненоважен елемент за човешкия организъм. Към същата група се отнасят и фосфолипидите, които се различават от първите по това, че в състава им влиза и фосфор (което обяснява и наименованието).

Веществата са изолирани за първи път през декември 1939 година от соеви зърна. Основната дейност на фосфолипидите в тялото е свързана с възстановяването на увредените клетъчни структури, в резултат на което се предотвратява общата деструкция на клетките.

Лечебното действие на голяма част от предлаганите продукти за възстановяване на черния дроб се дължи именно на наличието на фосфолипиди в състава им.

Лецитинът също се отнася към тази група вещества.


Хранителни продукти с високо съдържание на фосфолипиди:

  • зехтин;
  • слънчогледово олио;
  • краве масло;
  • ленено масло;
  • масло от семена памук;
  • яйчен жълтък;
  • рибено масло;
  • заквасена сметана;
  • говеждо месо;
  • сланина;
  • пилешко;
  • соя;
  • пъстърва;
  • конопено семе;
  • ленени семена.

 

Обща характеристика

Фосфолипидите са съединения, състоящи от мастни киселини на многоатомни алкохоли и фосфорна киселина. В зависимост от това какъв многоатомен спирт стои в основата на фосфолипида, се различават: глицерофосфолипиди, фосфосфинголипиди, фосфоинозитиди.

Основата на глицерофосфолипиди е глицерин, на фосфосфинголипидите - сфингозин, а за фосфоинозитидите - инозитол.

Фосфолипидите спадат към групата на есенциалните вещества, незаменими за човека. Те не се произвеждат в организма, следователно трябва да постъпват в него чрез храната.

Една от най-важните функции на фосфолипидите е участието им в строежа на клетъчните мембрани. При това необходимата твърдост им придават белтъчините, полизахаридите и други съединения.

Фосфолипидите се съдържат в тъканите на сърцето, мозъка, нервните клетки и черния дроб. Синтезират се в бъбреците и черния дроб.


Дневна необходимост от фосфолипиди

В условията на балансирано хранене, организмът се нуждае от 5 до 10 грама фосфолипиди за денонощие. Желателно е те да постъпват комплексно с въглехидрати, защото в такова съчетание се усвояват по-добре.

 

Потребността от фосфолипиди се увеличава при:

  • отслабване на паметта;
  • болест на Алцхаймер;
  • заболявания, свързани с нарушения на клетъчните мембрани;
  • при токсично увреждане на черния дроб;
  • при хепатити А, В и С.

 

Потребността на фосфолипиди намалява:

  • при повишено артериално налягане;
  • при атеросклеротични съдови промени;
  • при заболявания на задстомашната жлеза.

 

Усвояване

Фосфолипидите се усвояват най-добре със сложните въглехидрати (зърнени храни, хляб с трици, зеленчуци и други). Освен това, върху пълноценното им усвояване влияе начинът на приготвяне на храната. Тя не трябва да се нагрява продължително време, в противен случай, съдържащите се в нея фосфолипиди се подлагат на деструкция и не са полезни за организма.

 

Полезни свойства на фосфолипидите

Освен това, че отговорят за осигуряването целостта на клетъчните мембрани, фосфолипидите стимулират нормалното преминаване на сигнала по нервните влакна към главния мозък и обратно.

Също така веществата могат да осигурят защита на чернодробните клетки от вредното въздействие на химичните съединения.

Освен хепатопротективното действие, един от фосфолипидите - фосфатидилхолин, допринася за подобряване на кръвоснабдяването на мускулната тъкан, за зареждането на мускулите с енергия, повишават тонуса им и общата работоспособност.

Фосфолипидите са особено важни за храненето на старите хора, защото се характеризират с липотропно и антисклеротично действия.


Взаимодействие с други елементи

Витамините от групи A, B, D, E, К, F се усвояват само при хармонично съчетание с мазнини.


Прекомерните количества въглехидрати в организма водят до усложняване на процеса на разпадане на ненаситените мазнини.


Признаци на недостиг на фосфолипиди:

  • влошаване на паметта;
  • депресивно настроение;
  • отслабване на имунитета;
  • артрози и артрити;
  • нарушения на работата на стомашно-чревния тракт;
  • сухи кожа и коса, чупливи нокти.

 

Признаци за прекомерни количества фосфолипиди в организма:

  • проблеми с тънките черва;
  • сгъстяване на кръвта;
  • превъзбудена нервна система.

 


По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки: edaplus.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиМедицински изследвания