Фосфолипиди
Липидите са мазнини, жизненоважен елемент за човешкия организъм. Към същата група се отнасят и фосфолипидите, които се различават от първите по това, че в състава им влиза и фосфор (което обяснява и наименованието).
Веществата са изолирани за първи път през декември 1939 година от соеви зърна. Основната дейност на фосфолипидите в тялото е свързана с възстановяването на увредените клетъчни структури, в резултат на което се предотвратява общата деструкция на клетките.
Лечебното действие на голяма част от предлаганите продукти за възстановяване на черния дроб се дължи именно на наличието на фосфолипиди в състава им.
Лецитинът също се отнася към тази група вещества.
Хранителни продукти с високо съдържание на фосфолипиди:
- зехтин;
- слънчогледово олио;
- краве масло;
- ленено масло;
- масло от семена памук;
- яйчен жълтък;
- рибено масло;
- заквасена сметана;
- говеждо месо;
- сланина;
- пилешко;
- соя;
- пъстърва;
- конопено семе;
- ленени семена.
Обща характеристика
Фосфолипидите са съединения, състоящи от мастни киселини на многоатомни алкохоли и фосфорна киселина. В зависимост от това какъв многоатомен спирт стои в основата на фосфолипида, се различават: глицерофосфолипиди, фосфосфинголипиди, фосфоинозитиди.
Основата на глицерофосфолипиди е глицерин, на фосфосфинголипидите - сфингозин, а за фосфоинозитидите - инозитол.
Фосфолипидите спадат към групата на есенциалните вещества, незаменими за човека. Те не се произвеждат в организма, следователно трябва да постъпват в него чрез храната.
Една от най-важните функции на фосфолипидите е участието им в строежа на клетъчните мембрани. При това необходимата твърдост им придават белтъчините, полизахаридите и други съединения.
Фосфолипидите се съдържат в тъканите на сърцето, мозъка, нервните клетки и черния дроб. Синтезират се в бъбреците и черния дроб.
Дневна необходимост от фосфолипиди
В условията на балансирано хранене, организмът се нуждае от 5 до 10 грама фосфолипиди за денонощие. Желателно е те да постъпват комплексно с въглехидрати, защото в такова съчетание се усвояват по-добре.
Потребността от фосфолипиди се увеличава при:
- отслабване на паметта;
- болест на Алцхаймер;
- заболявания, свързани с нарушения на клетъчните мембрани;
- при токсично увреждане на черния дроб;
- при хепатити А, В и С.
Потребността на фосфолипиди намалява:
- при повишено артериално налягане;
- при атеросклеротични съдови промени;
- при заболявания на задстомашната жлеза.
Усвояване
Фосфолипидите се усвояват най-добре със сложните въглехидрати (зърнени храни, хляб с трици, зеленчуци и други). Освен това, върху пълноценното им усвояване влияе начинът на приготвяне на храната. Тя не трябва да се нагрява продължително време, в противен случай, съдържащите се в нея фосфолипиди се подлагат на деструкция и не са полезни за организма.
Полезни свойства на фосфолипидите
Освен това, че отговорят за осигуряването целостта на клетъчните мембрани, фосфолипидите стимулират нормалното преминаване на сигнала по нервните влакна към главния мозък и обратно.
Също така веществата могат да осигурят защита на чернодробните клетки от вредното въздействие на химичните съединения.
Освен хепатопротективното действие, един от фосфолипидите - фосфатидилхолин, допринася за подобряване на кръвоснабдяването на мускулната тъкан, за зареждането на мускулите с енергия, повишават тонуса им и общата работоспособност.
Фосфолипидите са особено важни за храненето на старите хора, защото се характеризират с липотропно и антисклеротично действия.
Взаимодействие с други елементи
Витамините от групи A, B, D, E, К, F се усвояват само при хармонично съчетание с мазнини.
Прекомерните количества въглехидрати в организма водят до усложняване на процеса на разпадане на ненаситените мазнини.
Признаци на недостиг на фосфолипиди:
- влошаване на паметта;
- депресивно настроение;
- отслабване на имунитета;
- артрози и артрити;
- нарушения на работата на стомашно-чревния тракт;
- сухи кожа и коса, чупливи нокти.
Признаци за прекомерни количества фосфолипиди в организма:
- проблеми с тънките черва;
- сгъстяване на кръвта;
- превъзбудена нервна система.
edaplus.info
Продукти свързани със СЪСТАВКАТА
НЕЙЧЪРС ЕЙД МАСЛО ОТ КРИЛ капсули 500 мг * 60
БИОФОРМ АРКТИК КРИЛ ОМЕГА 3 капсули * 120 2353
Безплатна доставка за България!АРОНТА таблетки 600 мг * 30
БЕРГАСИЛИН саше 30 г * 15 НАТУРФАРМА
ВИТАУЪРЛД АНТАРКТИЧЕСКИ КРИЛ капсули * 100 02036367
НовРЕГЕНИЛ ХЕПА ФОРТЕ капсули * 30 ФОРТЕКС
ПРОМОСЪСТАВКАТА е свързана към
- Мазнини
- Обмяна на липидите
- Хранене при високо ниво на липидите
- Липиди в кръвта
- Мазнини - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 1 част
- Подобрете кръвната картина със сок от тиква
- Мазнини - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 3 част
- Нивата на липиди в кръвта – индикатор за здравословното състояние и процеса на стареене при човека
- КАК СТЕ С ХОЛЕСТЕРОЛА?
- Откриха нова категория мастни киселини, които имат защитен ефект срещу диабет
Коментари към Фосфолипиди
Мария
Писали сте, че \" потребността от фосфолипиди намалява при атеросклеротични промени на съдовете\", а после казвате че нуждата от фосфолипиди е увеличена при по- възрастни хора с атеросклероза на съдовете. Противоречите си!!!
Здравейте, от значение е какви са фосфолипидите. И HDL (познат като "добър холестерол"), и LDL (наричан още "лош холестерол") съдържат фосфолипиди. Фосфолипидите могат да имат както антисклеротични ефекти, така и да участват в развитието на атеросклероза. Въздействието им върху развитието на атеросклерозата зависи от взаимодействието на редица фактори и процеси. Уточняваме също, че в текста не се казва, "че нуждата от фосфолипиди е увеличена при по- възрастни хора с атеросклероза на съдовете". Твърдението е, че "са особено важни за храненето на старите хора".
Писали сте, че \" потребността от фосфолипиди намалява при атеросклеротични промени на съдовете\", а после казвате че нуждата от фосфолипиди е увеличена при по- възрастни хора с атеросклероза на съдовете. Противоречите си!!!