Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Цветът на хранителните продукти и здравето

Как цветът на хранителните продукти влияе върху здравето ни?

Как цветът на хранителните продукти влияе върху здравето ни? - изображение

Известно е, че различните цветове въздействат върху настроението ни, но храненето според багрите на продуктите е нещо необичайно, интересно и има значение за нашето здраве. Запознайте се с това как влияят цветовете на природните дарове върху общото ни състояние

 

Жълт

Този цвят тонизира, зарежда с енергия, действа благоприятно върху зрението и нормализира съня. Жълтите плодове изобилстват от биологично активни вещества флавоноиди, които са отлични съюзници в борбата за запазване на младостта на лицето и стройната фигура. Те ускоряват метаболизма, помагат за изгарянето на мазнините, подобряват общото състояние на лимфната система и кожата. Избирайте лимони, грейпфрути, банани, праскови, ананас, царевица, просо, кашкавал, масло, растително олио, яйца, макаронени изделия.

Червен

Червеното буквално излъчва топлина, стимулира централната нервна система и нормализира работата на сърдечно-съдовата. На червената и оранжева окраски отговарят специалните вещества каротиноиди и ликопен. Каротиноидите предпазват клетките, а ликопенът е отлично средство за профилактика срещу сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Към тази цветова група се отнасят ябълки, вишни, малини, ягоди, червено грозде, цвекло, домати, червен боб, червени чушки.

Оранжеви - смята се, че продуктите с топли цветове подобряват сексуалното влечение и цвета на кожата, действат благоприятно при заболявания на бронхите и белодробната система (портокали, мандарини, кайсии, манго, моркови, тиква, райска ябълка).

Зелен

Успокояващ цвят, създаващ чувство за свобода и сигурност. Помага за концентриране на мисълта, нормализира работата на сърдечно-съдовата система, помага при аритмия и стабилизира кръвното налягане. Много помага и при главоболие. Продукти със зелен цвят: круши, зелени ябълки, зеле, аспержи, артишок, авокадо, маруля, краставици и др.

Светло- и тъмносин

Да, в природата се срещат и такива (например сливи, боровинки, грозде). Ако сте имали напрегнат ден, наблегнете на продукти със син цвят - те премахват напрежението и успокояват нервите. Ако възнамерявате да отслабвате, слагайте тези храни в сини съдове и се постарайте и покривката да бъде в тон.

Лилав

Това е цветът на творческите натури, той нормализира съня и увеличава творческия потенциал. Патладжани, къпини и всякакви други продукти с лилави багри помагат да се справим с депресията.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиЗдравни съветиХранене при...Нормативни актовеЛайфстайлПроизводителиБотаникаСнимкиНовиниЛеченияИсторияСпециалистиПсихологияАлтернативна медицинаСпортАнкетиОрганизацииДиетиИнтервютаЗаведенияСоциални грижиТестовеОбразованиеОткритияКлинични пътеки